Zeg af en toe eens: doei beeldscherm, hallo buitenspelen!

Zeg af en toe eens: doei beeldscherm, hallo buitenspelen!

Laatst in het nieuws: “Onderzoekers: ouders zien niet in dat kinderen te lang naar scherm kijken”. Ai, een titel van een artikel waarvan je eigenlijk hoopt dat het niet zo is. Sinds 2012 initieert Netwerk Mediawijsheid een grootschalig onderzoek naar het mediagebruik binnen huishoudens met jonge kinderen, genaamd: Iene Miene Media-onderzoek. Het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek wijst uit dat de mediawijsheid van ouders met kinderen tussen de 0 en 6 jaar achterblijft. Daarom zet de Speelbeweging zich in om de urgentie rondom dit onderwerp te verspreiden door middel van interessante interviews, ervaringsverhalen en leuke speeltips!

Onderzoek naar schermgebruik

Uit het onderzoek van Iene Miene Media (2022) komt naar voren dat het onderwerp ‘mediaopvoeding’ voor veel ouders geen urgentie heeft. Zo zien ze het beeldscherm juist als een handig hulpmiddel in de opvoeding. Ruim twee derde gebruikt dit dan ook als ze hun kind bezig willen houden. Ook wordt het vaak door ouders ingezet als beloning.

Al langer is bekend dat veel schermtijd op lange termijn schadelijk kan zijn voor kinderen. Zo spraken wij Vasanthi Iyer, opleider van jeugdartsen bij TNO, en zij gaf aan: “Wij leven in een digitale tijd. Op het moment dat we het woord ‘te’ toevoegen, kan beeldschermgebruik een probleem worden, om te beginnen bij kinderogen. Intensief beeldschermgebruik veroorzaakt verschillende oogklachten, waaronder vermoeide, droge of branderige ogen, wazig of dubbelzien en hoofdpijn. Het kan zelfs leiden tot bijziendheid.”

De beeldschermgeneratie

Zijn we op weg naar het creëren van een echte beeldschermgeneratie? Niet per se, want naast nadelen aan schermgebruik, zitten er ook educatieve waarden aan. Heidi Lesscher, neurobioloog en onderzoeker naar het sociaal spelgedrag in de ontwikkeling van hersenen en het gedrag, vertelt: “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het spelen van bepaalde games kan helpen om oplossingsvermogen, creativiteit en sociale vaardigheden te stimuleren. Zelf probeer ik mijn kinderen natuurlijk te stimuleren om vooral buiten te spelen of binnen te spelen met hun Lego, Playmobil of autootjes. Ze mogen zeker van mij ook best een half uur tot een uur gamen. Zo lang er maar een juiste balans wordt gecreëerd.”

Balans is dus essentieel. Daarom raadt ook Vasanthi Iyer de 20-20-2-vuistregel aan. “De 20-20-2-vuistregel houdt in: na 20 minuten op een telefoon of tablet kijken, moet er een pauze van 20 seconden worden genomen waarbij je in de verte kijkt. De 2 staat voor 2 uur per dag naar buiten.”

Tip!

Op de Speelbeweging staat het thema ‘Eerste hulp bij gamen’. Onder dit thema staan veel artikelen over beeldschermgebruik, ervaringsverhalen van ouders (en gamers) en eindeloos veel tips om het beeldscherm toch even weg te leggen, zoals:

Bronnen:
NOS
Iene Miene Media-onderzoek

2357 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Annemaria koekoek

Kun jij stokstijf stil blijven staan? Dan lukt het je ook vast om de overkant te halen. Probeer het maar eens.

671 x gedaan!

De tafelroute

Het is de bedoeling dat je via een tafel, bijvoorbeeld de tafel van 5, een route volgt. Teken een raster met daarin de cijfers van

295 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton