20-20-2-Vuistregel buitenspeeltips

Te veel schermtijd? Dat is verleden tijd met de 20-20-2-vuistregel en deze buitenspeeltips!

De bel gaat. Tijd voor de speelpauze! Dat is hoe het er op school aan toe gaat, maar thuis wordt deze ‘speelpauze’ vaak vergeten of zelfs vervangen door schermtijd. Het beeldschermgebruik neemt toe onder kinderen en dat heeft effect op de ogen: kinderen kunnen namelijk bijziend worden. Daarom pleit Vasanthi Iyer, opleider van jeugdartsen bij TNO, in samenwerking met verschillende zorgprofessionals, voor de 20-20-2-vuistregel om bijziendheid onder kinderen tegen te gaan. En dat gaan we tegen met het leukste wat er is: buitenspelen. We geven je graag vijf buitenspeeltips!

De 20-20-2-vuistregel

Wat is nou precies de ’20-20-2-vuistregel’? Dat legt Vasanthi heel duidelijk uit: “Om oogproblemen te voorkomen adviseren oogartsen de 20-20-2-vuistregel. De 20-20-2-vuistregel houdt in: na 20 minuten op een telefoon of tablet kijken, neem je een pauze van 20 seconden waarbij je in de verte kijkt. De 2 staat voor 2 uur per dag naar buiten.” Goed om te weten: deze vuistregel is tot stand gekomen in samenwerking met een groep van multidisciplinaire professionals, waaronder een oogarts, kinderartsen, psychologen, bewegingswetenschapper, jeugd verpleegkundige, mediaopvoeding coach, fysiotherapeut, maar ook een oma en een ouder. ’20-20-2’ klinkt heel pakkend, vertelt Vasanthi. “Een vuistregel moet makkelijk te onthouden zijn en daarom is gekozen voor 20-20-2 en bijvoorbeeld niet voor 30-50-4.”

Buitenspeeltips voor 20 seconden pauze

Als je om iedere 20 minuten 20 seconden pauze neemt, is het misschien toch verleidelijk om zittend je mobiele telefoon erbij te pakken en een app te openen. Sta daarom op van je plek en ga bijvoorbeeld even naar buiten. Al is het maar voor die 20 seconden (wat soms toch een stuk langer lijkt als je niet naar je beeldscherm kijkt). Daar hebben wij deze twee leuke buitenspeeltips voor, namelijk…

Buitenspeeltip #1: Touwtjespringen
In je eentje kun je vrijwel overal touwtjespringen. Dus hup, schoenen aan, springtouw pakken en in de tuin touwtjespringen. Touwtjespringen is een zeer goede oefening, want je handen, voeten en hersenen moeten goed samenwerken. Een echte uitdaging dus.

Buitenspeeltip #2: Wolken kijken
Wat is leuker dan buiten (in de tuin) zitten of liggen en kijken naar de wolken? Wat zie jij voor vormen in de wolken? Misschien zie je wel allemaal dieren of figuren… Heel rustgevend en een goede, korte pauze in de buitenlucht.

Tips voor 2 uur buitenspelen

Hoe heerlijk! Een aantal uur buitenspelen nadat je een tijdje op de tablet speelt. Buiten kun je zoveel verschillende spelletjes spelen, in je eentje, maar ook met alle buurtkinderen! Ga naar een speeltuin, het schoolplein of een park of bos in de buurt. Vaak kies je toch voor de standaard spelletjes, maar maak het buitenspelen nóg leuker met onze buitenspeeltips!

Buitenspeeltip #3: Speurtocht
Hoe goed ken jij jouw buurt? Er valt genoeg te ontdekken, dus het is de hoogste tijd voor een speurtocht! Iemand verstopt een klein poppetje, maakt er een foto van en deze mag de ander (of anderen) zoeken. Als het poppetje na een tijdje nog niet gevonden is, is het tijd om aanwijzingen te geven.

Buitenspeeltip #4: Apenkooien
Een echte buitenspeeluitdaging is apenkooien! Van veel kinderen een favoriet tijdens de gymles, maar apenkooien kun je natuurlijk ook gewoon buiten doen. Bouw een parcours bestaande uit allerlei materialen die je buiten kunt vinden. Denk aan: banken, schommels, bomen en hoepels. Het spel wordt gespeeld net zoals tikkertje, met als extra regel dat je niet met je voeten de grond mag raken. Wie af is, verlaat het speelveld.

Buitenspeeltip #5: Stoepranden
Iedere straat heeft wel een stoeprand en deze kun je natuurlijk gebruiken voor… stoepranden. Met een bal, twee stoepranden tegenover elkaar en twee deelnemers ben je klaar om van start te gaan. Probeer de bal op de stoeprand van jouw tegenstander te gooien. Heb jij weleens meegedaan aan het NK Stoepranden van Jantje Beton?

Benieuwd naar het volledige artikel over de 20-20-2-richtlijn? Deze lees je hier. En als je op zoek bent naar meer speeltips, klik dan hier.

3837 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Speeltip van Marlies: 21’en

21’en

Tijdens het thuiswerken kun je mooi samen met je kind(eren) af en toe een speelpauze inlassen. Een spel dat Marlies vroeger veel speelde met haar broer was 21’en!

272 x gedaan!

Levende tijdbom

Dit spel speel je met een groepje: één iemand gaat in het midden op de grond zitten met de ogen dicht. Dit is de ’teller’.

178 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton