
Een gat in de lucht spring(touw)en, hutten bouwen, rennen, klauteren en verstoppen. Buitenspelen maakt kinderen vrolijk en blij. Nog belangrijker: buitenspelen is een must voor ieder kind. Het prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek.


Heeft spelend vies worden effect op het immuunsysteem van kinderen?
De meeste kinderen vinden het erg leuk om vies te worden, zo ook de kinderen van Lidwien. Momenteel doet Lidwien onderzoek naar de ‘hygiëne hypothese’ en geeft antwoord op deze brandende vraag.

Dit doet buitenspelen met jouw hersenen
Erik Scherder gaat in gesprek met Anne Appelo over waarom buitenspelen goed voor je is.
Laarzen aan, muts op en naar buiten gaan
Buitenspelen is heerlijk! Ieder kind houdt ervan. Lekker rennen, springen, klimmen en klauteren. Bij slecht weer is de drempel om naar buiten te gaan hoger… Maar waarom eigenlijk?
Buitenles is fijn!
Lessen op school worden eigenlijk altijd binnen in een klaslokaal gegeven. Maar waarom eigenlijk niet buiten, in de frisse lucht en gewoon in de natuur? …
Kinderen stimuleren om buiten te spelen? Ga zelf mee!
Tegenwoordig spelen kinderen steeds minder buiten. Hoe kan dat? En hoe stimuleren we ouders om hun kinderen meer buiten te laten spelen? Jantje Beton deed onderzoek en dit is de interessante uitkomst!
Risicovol spelen. Op welke leeftijd is mijn kind hier klaar voor?
Elk kind is anders. En elk kind kan weleens een schaafwond of een buil oplopen. Dat hoort bij risicovol spelen! Maar wanneer is je kind klaar voor dit spel? En op welke leeftijd?
Zelfstandig of juist samen spelen?
Waarom spelen kinderen samen? Waarom is spelen belangrijk? En wat gebeurt er in de hersenen als kinderen met elkaar spelen? Louk Vanderschuren, hoogleraar neurobiologie van gedrag aan de Universiteit Utrecht, vertelt alles over zijn onderzoek naar het sociale spel van kinderen en jonge dieren.
Gamen, is het slecht voor je?
Wanneer ligt een gameverslaving op de loer? En is videogamen echt zo slecht voor je? Sander Bakkes- onderzoeker en universitair docent aan de Universiteit Utrecht: “Het is niet zo zwart-wit als veel mensen denken.”
DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

DEEL JOUW SPEELTIP
Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

BLIJF OP DE HOOGTE
Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.
