Het groteBuitenspeelonderzoek Jantje Beton

Het grote buitenspeelonderzoek

17% van de kinderen in Nederland speelt nooit buiten. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Buitenspelen 2022’ van Jantje Beton, uitgevoerd door Kantar Public. In dit onderzoek zijn kinderen zelf aan het woord over hun buitenspeelgedrag. Hieruit komt ook naar voren dat 40% van de kinderen minder dan één uur per dag buitenspeelt. En dat is opvallend, omdat veel kinderen aangeven juist méér willen buitenspelen als zij daar vrienden treffen of als er buitenactiviteiten worden georganiseerd.

Alarmerend

Buitenspelen 2022’ is de derde in een reeks eerdere onderzoeken (2013, 2018) waardoor een vergelijking met voorgaande jaren mogelijk is. Waar het aantal kinderen dat elke dag buitenspeelt licht gestegen is, is het aantal kinderen dat nooit buitenspeelt in vier jaar tijd verdubbeld (van 8% naar 17%). En dat is alarmerend.

Waarom niet naar buiten?

Kinderen krijgen tegenwoordig steeds drukkere agenda’s. Al vanaf jonge leeftijd is er huiswerk, school en andere verplichtingen. Het vrije buitenspelen komt daardoor onder druk te staan. Grote concurrent voor het buitenplezier: het binnenspelen. TikTok en gamen zijn ontzettend populair. Het helpt ook niet dat bijna de helft van de 9 – 15 jarige kinderen aangeeft dat er te weinig andere kinderen op straat te vinden zijn.

“Mag je vies worden als je buitenspeelt?”

Nieuw in dit onderzoek zijn de cijfers over het aantal uur dat kinderen buitenspelen. Het aantal kinderen dat minder dan één uur per dag buitenspeelt is hoog (40%). Echter áls kinderen buiten spelen, zijn ze daar ook lange tijd te vinden, namelijk gemiddeld 9,5 uur per week. Gelukkig mogen ze wel vies worden als ze buitenspelen. Op die vraag antwoordde maar liefst 96% met ja!

“Wat zou jij doen als je de minister van buitenspelen zou zijn?”

Adviezen van kinderen aan volwassenen

Kinderen worden steeds vaker gevraagd mee te denken over buitenspelen (23%), bijvoorbeeld over het opknappen van een speelplek op schoolplein. En ruim de helft van de respondenten gaf zelfs aan graag te wíllen meedenken daarover. Dat daar veel adviezen uit naar voren kunnen komen, bleek uit de vraag wat ze zouden veranderen als ze minister van Buitenspelen zouden zijn. Dan…

… zouden zij veel meer speelplekken bouwen met leukere toestellen voor alle leeftijden;
… zouden auto’s in woonwijken minder hard mogen rijden;
… zou er minder school zijn met langere pauzes;
… zou er meer natuur met bomen, slootjes en meren moeten komen.

Er is dus werk aan de winkel…

Meer uitkomsten en exacte cijfers van het ‘Buitenspelen 2022’ onderzoek van Kantar Public lees je hier.

1795 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Natuurspeeltuin Erik Scherder

Schoenen uit en spelen maar!

In een natuurspeeltuin worden de zintuigen bijzonder veel geprikkeld wat super goed is voor de ontwikkeling van de kinderen. En… Hoogleraar Erik Scherder bevestigt dat het stimuleren van de zintuigen een fantastische werking op het kind heeft!

2660 keer gelezen

Onderzoek Buitenspelen 2020 – kinderen moeten meer buitenspelen!

Uit het Onderzoek Buitenspelen 2020 blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse kinderen niet voldoen aan de dagelijkse 60-minuten beweegrichtlijn. “Ook blijkt dat kinderen wonend in de stad gemiddeld genomen minder buitenspelen dan kinderen die in dorpen wonen”, vertelt Jo Lucassen, senior onderzoek bij het Mulier Instituut. Lees meer over het Onderzoek Buitenspelen 2020.

6955 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton