Kinderbrein spelen Erik Scherder

Dit is wat spelen doet met je kinderbrein

Wat wist de altijd enthousiaste Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie en ambassadeur van Jantje Beton) iedereen te boeien over de functie van het kinderbrein en de kracht van spelen tijdens zijn webinar ‘Waarom het kinderbrein wil spelen’. Tijdens het LIVE webinar benoemde hij dat spelen voor kinderen zoveel meer betekent dan plezier hebben.

Dit zijn belangrijkste punten volgens Erik Scherder:

  • “(Buiten) spelen. Nieuwe dingen ontdekken. Telkens weer uitgedaagd worden én moeite moeten doen om iets nieuws te leren. Dat zijn de perfecte ingrediënten voor de ontwikkeling van het kinderbrein!”
  • “Veel (buiten) spelen is niet alleen nu gezond voor kinderen. Het heeft ook een positieve impact op hun toekomstige ontwikkeling. Spelen bevordert de doorbloeding van de hersenen en stimuleert belangrijke cognitieve en sociale vaardigheden, creativiteit, omgaan met emoties en verlangens.” 
  • “Voor álle kinderen geldt dat zij zich in elk opzicht beter ontwikkelen door te spelen. Vervang op school eens een extra rekenles door buitenspelen en ravotten. Met elkaar op ontdekking gaan, ruzie maken, bijleggen en samen plezier hebben. Het is niet alleen leuk voor kinderen, het is ook heel leerzaam, het stimuleert de hersenontwikkeling en het helpt bij concentratie in de les.” 
  • “Spelen is altijd goed. Maar hoe groener de omgeving hoe beter. Zo wordt bijvoorbeeld piekeren beter geremd in de natuur dan in de stad. Een stadse omgeving is meer stressvol.”
  • “Corona is niet de enige pandemie waarmee wij te maken hebben; een andere ernstige pandemie is fysieke inactiviteit, oftewel zitten. Het vermindert het afweersysteem en jaarlijks overlijden maar liefst 5,3 miljoen mensen aan ziektes gerelateerd aan zitten. Ook meer en meer kinderen zijn inactief: in 2016 hadden wereldwijd 41 miljoen kinderen tot vijf jaar overgewicht of obesitas. En nu komt daar ook nog eens corona bij… Laten wij de zit-pandemie doorbreken en nieuwe dingen blijven doen die uitdagend zijn en moeite kosten. Wij zijn het voorbeeld voor onze kinderen, fantastisch als wij samen deze missie kunnen uitdragen!”

Het #speelwebinar werd georganiseerd in het kader van het Power of Play-project van Jantje Beton en Right To Play, mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Bekijk ook deze interessante video van Het Klokhuis met Erik Scherder:

5324 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Onderzoek Buitenspelen 2020 – kinderen moeten meer buitenspelen!

Uit het Onderzoek Buitenspelen 2020 blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse kinderen niet voldoen aan de dagelijkse 60-minuten beweegrichtlijn. “Ook blijkt dat kinderen wonend in de stad gemiddeld genomen minder buitenspelen dan kinderen die in dorpen wonen”, vertelt Jo Lucassen, senior onderzoek bij het Mulier Instituut. Lees meer over het Onderzoek Buitenspelen 2020.

6427 keer gelezen

Zeg af en toe eens: doei beeldscherm, hallo buitenspelen!

Zeg af en toe eens: doei beeldscherm, hallo buitenspelen!

Laatst in het nieuws: “Onderzoekers: ouders zien niet in dat kinderen te lang naar scherm kijken”. Ai, een titel van een artikel waarvan je eigenlijk hoopt dat het niet zo is. Het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek wijst uit dat de mediawijsheid van ouders met kinderen tussen de 0 en 6 jaar achterblijft. Hier lees je er alles over!

2075 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton