Natuurspeeltuin Erik Scherder

Schoenen uit en spelen maar!

Met blote voeten door het water rennen, graven in het zand, klimmen over natuurlijke obstakels, kruipen door wilgentunnels… Een natuurspeeltuin is een perfecte plek voor kinderen om heerlijk te ravotten in de natuur, ze kunnen daar zoveel leuke dingen ontdekken wat ook nog eens goed is voor hun kinderbrein. De hersenen? Ja! Want in een natuurspeeltuin worden de zintuigen bijzonder veel geprikkeld wat super goed is voor de ontwikkeling van de kinderen. En… hoogleraar Erik Scherder bevestigt dat het stimuleren van de zintuigen een fantastische werking op het kind heeft!

Op blote voeten buitenspelen

Buitenspelen, maar dan lekker op blote voeten. Dat is voor een kind een mooie manier om de omgeving te ontdekken. Zo wordt niet alleen via de ogen en handen zintuigelijke informatie, ofwel prikkels, doorgegeven aan het kinderbrein, maar ook via de voeten. Prikkels zijn ontzettend belangrijk voor de hersenen, van zowel jong als oud, om goed te kunnen functioneren. Als een kind te weinig prikkels krijgt van buitenaf (door bijvoorbeeld veel binnen te gamen) gaan de hersenen zelf de beelden invullen, terwijl een kind juist nog moet leren en constant blijven ontwikkelen. Jantje Beton moedigt niet voor niets kinderen aan om de natuur in te gaan. Hoe meer zintuigen je prikkelt, hoe meer informatie er wordt doorgegeven en hoe meer activiteiten er in de hersenen plaatsvinden.

Zintuigen prikkelen stimuleert de ontwikkeling van een kind

Erik Scherder vertelde al eens eerder dat buitenspelen ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Nieuwe dingen ontdekken, telkens uitdaging zoeken en iets nieuws leren. Dat zijn dé ingrediënten voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind. Deze aspecten vind je sowieso bij buitenspelen, en al helemaal als het een natuurlijke omgeving is waar van alles groeit en bloeit. Als je dan nagaat hoeveel zintuigen er worden geprikkeld in een speeltuin in een natuurlijke omgeving waar alle ruimte is om te voelen, ruiken, zien, horen en misschien zelfs te proeven, begrijp je dat dat een rijke omgeving is voor de ontwikkeling van een kind.

Natuurspeeltuinen spelen in op alle zintuigen

Speeltuinen die bewust zijn ingericht in een natuurlijke omgeving en voorzien van speelobjecten van natuurlijke materialen, de zogenaamde ‘natuurspeeltuinen’, zijn heel goed voor het lichamelijk bewustzijn: de tastzin. Erik Scherder benadrukt het belang van de tastzin. Kinderen voelen tijdens het spelen zoveel verschillende natuurlijke dingen wat hun fantasie prikkelt, creativiteit stimuleert en de ondernemingszin stimuleert.

“Tast lijkt door het hele leven een essentiële rol te spelen.” 

Ook is de reuk een waanzinnig belangrijk zintuig. Het roept associaties en herinneringen op waardoor het brein op verschillende fronten wordt geactiveerd. Een natuurspeeltuin leent zich hier heel goed voor. Wanneer de zon brandt op de modderplassen of je langs de zomerse bloemen huppelt wordt het kinderbrein verrast door nieuwe of juist herkenbare geuren. Prachtig! Speeltuin de Doorbraak in Leiden zo’n natuurspeeltuin, en niet zomaar eentje maar één met veel duurzame planten, een) (ondiepe) speelvijver en natuurlijke speelelementen die bijzonder inspelen op de zintuigen, zoals een modderkeuken, wilgentunnels én ondergrondse tunnels, blote voetenpaden en waterpompen met heuse waterval.

Kortom, een natuurspeeltuin is een prachtige plek voor kinderen om buiten te spelen! Dus waar wacht je nog op? Zoek een natuurspeeltuin in jouw omgeving en laat je kind ouderwets ravotten! En… ook als ouder kun je heerlijk meespelen en genieten van de natuurlijke omgeving.

Over Erik Scherder

De Nederlandse hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is één van de ambassadeurs van Jantje Beton. Als ambassadeur vraagt Erik aandacht voor het effect van spelen en bewegen op de hersenen en waarom dat zo belangrijk is voor kinderen. Zijn advies: ga lekker spelen in de natuur, daar worden al je zintuigen geprikkeld en je hersenen actief in werking gezet!

Bronnen:

3129 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Kastanjes schieten

Herfst! Dan zijn er veel kastanjes te vinden! Let er wel op dat je genoeg kastanjes overlaat voor de dieren in de natuur, neem niet

187 x gedaan!

verstoppertje

Camoufleer jezelf in de natuur

Al die kleuren in de herfst, daar kun je mee gaan spelen! Doe je meest groen/bruin/oranje kleding aan en verstop jezelf in de natuur. Wist

222 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton