Speelpauze

Kinderen stimuleren om buiten te spelen? Het hoeft niet moeilijk te zijn!

Dat regelmatig buitenspelen belangrijk is voor kinderen, weten we allemaal. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen meer bewegen en vaker naar buiten gaan om te spelen, in plaats van dat gehang binnen?

Kinderen leven nou eenmaal in een wereld waarin ze vaak worden verleid tot ongezond eten en niet altijd worden uitgedaagd om voldoende te bewegen. Zelf kunnen ze daar niet altijd iets aan doen. Jasper Oomen, adviseur marketing en communicatie bij JOGG, legt uit: “Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) focust zich niet op het kind zelf, maar op de plekken waar kinderen veel komen, zoals thuis, op school of in de buurt.”

“Buitenspelen om uit te razen en te ontladen”

Rennen, springen, graven in het zand… Buitenspelen is niet alleen goed voor kinderen vanwege de frisse lucht en hun gezondheid, maar er zijn nog veel meer redenen te benoemen. Jasper: “Van nature willen kinderen bewegen en actief bezig zijn. Door naar buiten te gaan en te spelen kunnen ze hun energie kwijt. Vooral jongens die net iets minder goed kunnen stilzitten of concentreren, hebben er echt wat aan om dagelijks buiten uit te razen en te ontladen.”

Bewegen op school

Een basisschool kan helpen om op jonge leeftijd gezonde, sportieve en actieve leefstijl aan te leren. Bewegen is niet alleen leuk en goed voor de gezondheid, maar kan kinderen ook helpen zich beter te focussen. “Voor een gezonde generatie zou het daarom fantastisch zijn als scholen voldoende beweging aanbieden”, vertelt Jasper. “Bewegingsonderwijs door een bevoegde docent is daarbij onmisbaar. Daarnaast kan een school naast het bewegingsonderwijs en de pauzes, ook kiezen voor extra bewegingsmomenten voor, na of tijdens de les. Bijvoorbeeld door Energizers, bewegend leren, zit-sta-meubelen, naschools beweegaanbod of The Daily Mile in te zetten.”

TIP: “Ga als (groot)ouder met de school in gesprek over extra beweegmomenten gedurende de schooldag.”

Buitenspelen in de buurt stimuleren?

Maar hoe kunnen (groot)ouders een steentje bijdragen om kinderen meer buiten te laten spelen? “Het kan soms best moeilijk zijn om kinderen naar buiten te krijgen, maar je kunt ze wel stimuleren. Ga bijvoorbeeld na welke spelletjes jezelf vroeger speelde. Laat kinderen kennis maken met de ‘buitenspellen van vroeger’. Maar tegenwoordig zijn er ook spellen die kinderen aanmoedigen om naar buiten te gaan. Denk aan bijvoorbeeld Pokémon Go of de variant hiervan: Harry Potter Wizards Unite. Maar ook Geocaching – een spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ‘ter wereld’ een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden, is een goed voorbeeld dat kinderen stimuleert om naar buiten te gaan en actief te bewegen. Geef als (groot)ouders het goede voorbeeld en ga samen met ze op pad!”

TIP: “Te weinig (veilige)speelplekken in de buurt? Meld dit dan bij de gemeente of buurtsportcoaches in jouw wijk.”

Over Jasper

Jasper is 30 jaar en woont in Rotterdam. Sinds augustus 2018 werkt hij bij Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

3921 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton