Steeds minder kinderen hebben ‘gezonde’ ogen blijkt uit onderzoek

Steeds minder kinderen hebben ‘gezonde’ ogen blijkt uit onderzoek

Gamen is superleuk, maar wist je dat het ook gevolgen kan hebben voor de fysieke gezondheid van kinderen? Zo bewegen kinderen minder doordat ze veel stilzitten tijdens het gamen en zitten ze vaak te dicht bij het scherm waardoor ook hun ogen gaan leiden onder het gamen. Hier heeft Clair Enthoven als promovenda onderzoek naar gedaan. De interessante onderzoekresultaten en tips wil je niet missen…

Myopie en kinderogen

Clair werkte als promovenda bij het Erasmus MC op de afdeling Oogheelkunde, Epidemiologie en Generation R. In deze functie heeft ze haar proefschrift geschreven over myopie. Clair: “Myopie is een ander woord voor bijziendheid. Dit betekent dat het oog te lang is en dat een bril met minsterkte nodig is om scherp te kunnen zien. Myopie ontstaat in de jeugd, wanneer het oog nog in de groei is. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en leefstijlfactoren.” Tijdens haar promotieonderzoek heeft Clair zich voornamelijk gericht op de leefstijlfactoren.

Opvallende onderzoekresultaten

Het onderzoek van Clair leverde een aantal interessante uitkomsten op. Clair: “Kinderen en jongeren die veel buitenspelen ontwikkelen minder vaak myopie. Maar kinderen en jongeren die veel lezen, computeren en op de smartphone kijken ontwikkelen juist vaker myopie. Het gaat hierbij dan om de afstand van het boek of de smartphone tot het oog.” Ook kwam naar voren dat als ouders myopie hebben, de kans groter is dat hun kinderen het ook ontwikkelen. “Daarom is het juist voor deze kinderen belangrijk dat ze veel buitenspelen en weinig activiteiten doen waarbij ze veel dichtbij kijken, zoals gamen.”

Het viel ook op dat kinderen uit sociaaleconomisch achtergestelde gezinnen, gezinnen met een migratieachtergrond en meisjes tussen de kindertijd en volwassenheid (adolescentie) vaker myopie ontwikkelen. Clair: “Dit komt waarschijnlijk door verschillen in leefstijlfactoren. Daarom is het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om buiten te spelen of te sporten. Buitenspelen is superleuk en de beweging is goed voor de fysieke gezondheid en voor de ogen.”

Tip voor ouders: “Als je kind graag en veel gamet, doe dat dan op de televisie. De televisie staat verder weg en is dus een stuk minder schadelijk voor de ogen. Houd je daarnaast altijd aan de 20-20-2 regel, dus na 20 minuten gamen, 20 seconden in de verte kijken en misschien wel het allerbelangrijkst: 2 uur per dag naar buiten.”

Awareness creëren voor gezonde kinderogen

Met de resultaten uit het onderzoek van Clair is direct actie ondernomen. Het is namelijk van zeer groot belang dat ouders en kinderen hiervan op de hoogte zijn en leefstijl aanpassingen doorvoeren, geeft Clair aan. “Op initiatief van jeugdarts Vasanthi Iyer zijn mijn professor en collega myopie onderzoekers aangesloten bij interdisciplinair netwerk genaamd ‘Zicht op buiten’. Door dit netwerk is de ‘Factsheet beeldschermgebruik van dichtbij’ ontwikkeld en we hebben de White Paper ‘Natuurlijk naar buiten’ geschreven. Dit netwerk blijft zich de komende tijd inzetten om op een creatieve en interactieve wijze kansen te vinden hoe we kinderen en jongeren kunnen stimuleren vaker buiten te spelen.”

Over Clair

Clair is 30 jaar en woont nu een jaar samen met haar vriend in Den Haag. Sinds de verhuizing is tuinieren een van haar hobby’s geworden. Daarnaast doet ze aan moderne dans, racefietsen en gaat ze graag een weekendje weg of op vakantie. Dit altijd met de camper en daar mogen dan haar golf- en kitesurfspullen niet bij ontbreken. Momenteel werkt Clair als postdoctoraal onderzoeker bij de Erasmus Universiteit.

2826 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Praatje erik

Minder gamen om je hersenen fit te houden

Steeds minder kinderen hebben dagelijks lichamelijke inspanning. Buitenspelen heeft plaats gemaakt voor gamen… Daarom zet Erik Scherder, Nederlands hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zich in om de hersenen van de mens fit te houden.

3632 keer gelezen

Eerste hulp bij gamen

Je favoriete game wordt werkelijkheid, beleef het zelf!

Wim: “Ik geloof in de combinatie van buiten en binnen. Oftewel, een goede balans tussen buitenspelen en gamen.” Dat doet House of Esports door activiteiten te organiseren waar kinderen hun favoriete game in het echt kunnen naspelen. Letterlijk. Op de fiets of lopend een Mario Kart circuit af leggen. Wel op passen dat je niet geraakt wordt door een ‘schild’.

2007 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton