Erik Scherder gamen kinderen
praatje

Minder gamen om je hersenen fit te houden

Gaan onze hersenen beter werken als we meer bewegen? Dit blijkt inderdaad het geval bij zowel jonge als oude mensen. Steeds minder kinderen hebben dagelijks lichamelijke inspanning. Buitenspelen heeft plaats gemaakt voor gamen… Natuurlijk zijn er ook games met een intellectuele uitdaging, maar toch blijkt uit de praktijk dat kinderen vaak te lang achter elkaar op automatische piloot gamen. Erik Scherder, Nederlands hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zet zich in om de hersenen van de mens fit te houden.

Een brein in topvorm

Inmiddels is wel bekend dat bewegen goed is voor je lijf, maar wist je dat ook dat het je hersenen in topconditie houdt? Zodra mensen meer gaan bewegen verbeteren ze (een deel van) de ‘executieve functies’ van de hersenen. De ‘executieve functies’ in het brein zorgen voor het vermogen tot initiatief nemen, plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie. Met name het ‘filteren’ van overbodige informatie waardoor je je beter kunt concentreren, reageert heel gunstig op bewegen. Zoals je kunt indenken is dit een zeer belangrijke hersenfunctie die we echt nodig hebben om zelfstandig te functioneren.

Meer gamen wordt steeds vanzelfsprekender

Zodra je geboren wordt, maakt bewegen onderdeel uit van je dagelijks leven. Buitenspelen was vroeger de normaalste zaak van de wereld, maar het valt op dat het aantal uur dat kinderen buitenspelen is afgenomen. Dit was voor de coronapandemie al het geval, maar dat is sindsdien alleen maar versterkt. Kinderen groeien op en hebben niet meer het besef dat bewegen normaal is. Lekker een uur per dag naar buiten en ravotten. Tablets, de mobiele telefoon of televisie zijn vaak veel interessanter… Regelmatig zitten kinderen uren achter een scherm terwijl dit niet goed is voor de ogen , fysieke gezondheid en de hersenen, zoals al uit verschillende onderzoeken is gebleken.

“Al dat gedoe in zittende positie doet niks voor je brein of voor je lijf. Wij hingen vroeger in bomen.”

Gevolgen van gameverslaving voor de hersenen

Het is heel interessant, maar ook best lastig om te begrijpen hoe je hersenen werken, zeker voor kinderen. Maar als kinderen het snappen, gaan ze ook hun gedrag veranderen, merkt Erik op.

Met deze gedachte schreef hij samen met Fred Diks en Mariëlla van de Beek een kinderboek: ‘Professor S. en de verslaafde koning’. In het boek komen diverse relevante thema’s voorbij, Denk bijvoorbeeld aan gameverslaving, obesitas (veel overgewicht) en te weinig bewegen. Met zogenoemde ‘hersenfeitjes’ door het verhaal heen, leren kinderen wat zich in hun hersenen afspeelt. Daarnaast leren ze ook hoe je daar zelf invloed op kunt hebben door bijvoorbeeld meer te bewegen in plaats van lang achter de computer te zitten.

Jantje Beton ambassadeur

Onlangs is bekendgemaakt dat Erik één van de ambassadeurs van Jantje Beton is. Hoe gaaf! Als ambassadeur vraagt Erik aandacht voor het effect van spelen en bewegen op de hersenen en waarom dat zo belangrijk is voor kinderen. Zijn advies voor ouders: geef als volwassene ook het goede voorbeeld aan je kinderen! Leg dat scherm eens wat vaker aan de kant en heb aandacht voor elkaar.

Bronnen: Nationale Onderwijsgids, Het Fitte Brein, JM Ouders & EenVandaag

3645 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Eerste hulp bij gamen

Je favoriete game wordt werkelijkheid, beleef het zelf!

Wim: “Ik geloof in de combinatie van buiten en binnen. Oftewel, een goede balans tussen buitenspelen en gamen.” Dat doet House of Esports door activiteiten te organiseren waar kinderen hun favoriete game in het echt kunnen naspelen. Letterlijk. Op de fiets of lopend een Mario Kart circuit af leggen. Wel op passen dat je niet geraakt wordt door een ‘schild’.

2014 keer gelezen

Interactief spelen

Buiten een computergame spelen…. hoe cool!

Een interactief computerspel spelen, maar dan buiten mét vriendjes, kan dat? Jazeker! Lees snel verder en je kan ook nog eens kans maken op een mooie prijs #nogamechallenge.

6087 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton