Een goede balans is belangrijk bij gamen Maandagdaandag
praatje

Een goede balans is belangrijk bij gamen

Ook in Huize Rot wordt er gegamed, en graag. Op de telefoon, de iPad en Nintendo. Rover bouwde zelfs een hele computer met behulp van YouTube filmpjes. Eerlijk gezegd heb ik eraan moeten wennen. Ik zie de kinderen liever met Lego in de weer, tekenen of knutselen. Dat leverde de nodige strijd op omdat ik ook moest uitvinden hoe we dat hele gamen moesten aanpakken. Ik kom zelf uit generatie ‘touwtje uit de brievenbus’ en speelde uren buiten met buurkinderen uit het dorp.

Gamen vs buitenspelen

Misschien had ik een wel heel romantisch buitenspeelbeeld. Wij wonen in de stad, nauwelijks buurkinderen en al helemaal geen touwtje door de brievenbus. Maar inmiddels zie ook de voordelen van het gamen. Ze lezen en spreken inmiddels prima Engels en ik durf te zeggen dat ze dat al doende leerden door te gamen, YouTube filmpjes en films te kijken. En in Rovers geval uren kletsen met zijn gamevriend in het buitenland.

Tijden veranderen

Ook zijn ze creatief bezig en bouwen ze hele werelden. Wolf leert gitaar spelen via de iPad, Maantje Piet monteert filmpjes en ze staan hier regelmatig te dansen in de kamer als ze Just Dance spelen. Het is een nieuwe manier van spelen. Zelfs Lego combineert het fysiek met Lego spelen met een hele leuke app. Maar alles in overleg en ook ik zucht af en toe ‘pak eens een boek in plaats van die telefoon’ of ‘ga lekker naar buiten de zon schijnt’. Dat je dan ineens je moeder hoort en altijd had gedacht dat jij nooooooit…

Buiten gamen

Mijn beste tip: doe mee, duik er ook in, weet wat ze spelen. Je hoeft niet meteen alles leuk te vinden maar je zal verbaasd staan. Zo wordt dat hele gamen geen strijd en pakken ze vanzelf de potloden of nemen ze weer een voetbal mee naar buiten. Laatst maakten we samen een lijstje met apps die buiten heel leuk zijn. Zoals een bomen determineer app, GeoCaching en onze all time favorite: Pokémon. Voor je het weet rennen ze door het park of het bos achter een zeldzame Pokémon aan. Dan zijn die 10.000 stappen zo gezet!

Meer weten over Maandagdaandag?

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over: ‘Vies worden? Dat is besmettelijk én superleuk!’

3019 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Eerste hulp bij gamen

Minder gamen, meer spelen

Volwassenen maken zich steeds meer zorgen over gamen: is mijn (klein)kind niet veel te veel daarmee bezig? En wat zijn andere manieren om zich te vermaken?

3977 keer gelezen

Maak je eigen grote bellenblaas stok

Zoek twee grote stokken en een stuk touw met een ringetje eraan (bijv. het ringetje van een sleutelhanger). Doe het touw dubbel en knoop het

239 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton