Een goede balans is belangrijk bij gamen Maandagdaandag

Een goede balans is belangrijk bij gamen

Ook in Huize Rot wordt er gegamed, en graag. Op de telefoon, de iPad en Nintendo. Rover bouwde zelfs een hele computer met behulp van YouTube filmpjes. Eerlijk gezegd heb ik eraan moeten wennen. Ik zie de kinderen liever met Lego in de weer, tekenen of knutselen. Dat leverde de nodige strijd op omdat ik ook moest uitvinden hoe we dat hele gamen moesten aanpakken. Ik kom zelf uit generatie ‘touwtje uit de brievenbus’ en speelde uren buiten met buurkinderen uit het dorp.

Gamen vs buitenspelen

Misschien had ik een wel heel romantisch buitenspeelbeeld. Wij wonen in de stad, nauwelijks buurkinderen en al helemaal geen touwtje door de brievenbus. Maar inmiddels zie ook de voordelen van het gamen. Ze lezen en spreken inmiddels prima Engels en ik durf te zeggen dat ze dat al doende leerden door te gamen, YouTube filmpjes en films te kijken. En in Rovers geval uren kletsen met zijn gamevriend in het buitenland.

Tijden veranderen

Ook zijn ze creatief bezig en bouwen ze hele werelden. Wolf leert gitaar spelen via de iPad, Maantje Piet monteert filmpjes en ze staan hier regelmatig te dansen in de kamer als ze Just Dance spelen. Het is een nieuwe manier van spelen. Zelfs Lego combineert het fysiek met Lego spelen met een hele leuke app. Maar alles in overleg en ook ik zucht af en toe ‘pak eens een boek in plaats van die telefoon’ of ‘ga lekker naar buiten de zon schijnt’. Dat je dan ineens je moeder hoort en altijd had gedacht dat jij nooooooit…

Buiten gamen

Mijn beste tip: doe mee, duik er ook in, weet wat ze spelen. Je hoeft niet meteen alles leuk te vinden maar je zal verbaasd staan. Zo wordt dat hele gamen geen strijd en pakken ze vanzelf de potloden of nemen ze weer een voetbal mee naar buiten. Laatst maakten we samen een lijstje met apps die buiten heel leuk zijn. Zoals een bomen determineer app, GeoCaching en onze all time favorite: Pokémon. Voor je het weet rennen ze door het park of het bos achter een zeldzame Pokémon aan. Dan zijn die 10.000 stappen zo gezet!

Meer weten over Maandagdaandag?

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over: ‘Vies worden? Dat is besmettelijk én superleuk!’

1506 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Eerste hulp bij gamen

10 tips om de relatie met je gamende kind te herstellen, behouden of versterken

Gamen, vrijwel ieder kind doet het. Hierdoor zitten ouders vaak met de handen in hun haar, want waarom zitten ze nou de hele dag op hun kamer te gamen? Dit roept veel frustraties op. Koen, professionele gamer, geeft 10 tips aan ouders om de relatie met je gamende kind te herstellen, behouden of versterken.

1443 keer gelezen

Eerste hulp bij gamen

Je favoriete game wordt werkelijkheid, beleef het zelf!

Wim: “Ik geloof in de combinatie van buiten en binnen. Oftewel, een goede balans tussen buitenspelen en gamen.” Dat doet House of Esports door activiteiten te organiseren waar kinderen hun favoriete game in het echt kunnen naspelen. Letterlijk. Op de fiets of lopend een Mario Kart circuit af leggen. Wel op passen dat je niet geraakt wordt door een ‘schild’.

1161 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton