praatje

Help! Mijn kind wil gamen!

Gamen is niet meer weg te denken uit het leven van kinderen, soms tot wanhoop van ouders. Toch kunnen kinderen met gamen – net als met andere vormen van spel – veel vaardigheden ontwikkelen die belangrijk zijn, zoals samen spelen en problemen oplossen. Huib Langbroek, psycholoog, game & gamification expert bij IamProgrez, schreef op de Speelbeweging al eerder over de skills die kinderen ontwikkelen bij het gamen. Het is belangrijk dat je als ouder je kind kunt begeleiden naar gezond gamegedrag. Maar hoe doe je dat? Huib geeft antwoord op een aantal veelvoorkomende vragen van ouders over hun gamende kind, namelijk:

Hoe vind ik als ouder een goede balans tussen gamen (schermtijd) en buitenspelen?

Samen is hier het sleutelwoord. Praat met je kind over de schermtijd, vraag wat hij of zij zelf redelijk vindt en maak dan samen afspraken of een weekplanning. Je kunt hierbij niet alleen bespreken wanneer je kind lekker kan gamen, maar ook wanneer hij of zij buiten gaat spelen. Zorg er zélf ook voor dat je voldoende buiten komt; goed voorbeeld doet goed volgen! Er zijn genoeg leuke dingen die je samen buiten kunt doen. En als je geen inspiratie hebt, kun je altijd de speeltips van de Speelbeweging raadplegen!

Mijn kind is 7 jaar oud en speelt het liefste de hele middag op de PlayStation, vaak ook met vriendjes. Toch heb ik het idee dat hij hierdoor minder sociaal wordt. Klopt dit?

Dat is lastig te zeggen, elk kind is immers anders. Volgens onderzoek is het juist goed om met vriendjes online te spelen. Beter dan alleen in ieder geval. Als je ziet dat het gedrag van je kind veranderd, ga daar dan met hem of haar over in gesprek. Benoem het gedrag en vraag hoe je kind dat zelf ervaart. Verder is afwisseling altijd goed. Er is niets mis met online gamen met vrienden, als je er ook voor zorgt dat je kind ook andere activiteiten heeft waarin er actief bewogen en met andere kinderen gespeeld wordt.

Mijn kind is 9 jaar oud en wil graag GTA 5 spelen. Is dat verstandig?

Op elke game staat een PEGI-label vermeld, deze helpt jou een inschatting van het spel te maken. De leeftijden bij PEGI zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over de mogelijke schade bij kinderen bij het spelen onder de aangegeven leeftijdgrens. GTA heeft een PEGI-label van 18+, en dat is niet voor niets. De thema’s en het extreme geweld in het spel kunnen (jonge) kinderen als schokkend ervaren. Nu zijn sommige kinderen meer te beïnvloeden dan anderen. Kijk bij twijfel altijd even waar het spel over gaat. Je kunt op YouTube veel filmpjes vinden van mensen die de game aan het spelen zijn. Bepaal daarna zelf als ouder of jij vindt dat jouw kind het spel mag spelen. En ook hier geldt; praat met je kind(eren) over wat zij verwachten van het spel, help hen een inschatting te maken van waar zij wel of niet tegen kunnen. En bespreek na afloop hoe zij het ervaren hebben.

Mijn kinderen houden enorm van gamen. Wat is een normaal aantal minuten of uren om op een dag te gamen? En waarom?

Er zijn richtlijnen voor de schermtijd van je kind. Deze tijden zijn niet absoluut; blijf kijken naar wat bij jouw kind past. Vooral afwisseling van activiteiten is belangrijk!
  • Jonger dan 2 jaar: 5 minuten per dag samen met een ouder;
  • 2 tot 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag, 5 tot 10 minuten per keer;
  • 4 tot 6 jaar: maximaal 1 uur per dag, 10 tot 15 minuten per keer;
  • 6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer;
  • 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag;
  • 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag;
  • vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Vind je het lastig om te bepalen hoe lang jouw kind mag gamen? Vergelijk het dan eens met een andere activiteit, zoals voetballen, een boek lezen of knutselen. Bekijk hoeveel tijd jouw kind per activiteit daaraan besteedt.

Is het schadelijk voor de ogen als mijn kind vaak achter een scherm zit?

Als kinderen teveel ´dichtbij kijken´ bijvoorbeeld bij het gebruik van een telefoon of tablet, moet het oog moet hard werken om het beeld op het netvlies te krijgen. Dit kan bijziendheid tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen adviseert het Oogfonds de 20-20-2-vuistregel. Na 20 minuten op een telefoon of tablet kijken, neem je een pauze van 20 seconden waarbij je in de verte kijkt. De 2 staat voor 2 uur per dag naar buiten.

Mijn kind zit onderuit gezakt te gamen, is dit slecht voor zijn houding?

Ergonomisch is het waarschijnlijk niet. Gelukkig zijn kinderlichamen wat flexibeler. Desalniettemin is het belangrijk om te blijven bewegen. Wissel stil zitten af met beweging; dit geldt natuurlijk ook volwassenen die de hele dag achter de computer aan het werk zijn! Je kunt kijken naar ergonomische bureaustoelen welke ervoor gemaakt zijn om langere tijd te zitten. Let wel: ook op de beste stoel kun je krom zitten. Blijf dus op de houding letten en hanteer de 20-20-2-vuistregel!

Hoe houd ik als ouder zicht op wat mijn kind aan spelletje speelt op zijn/haar telefoon?

Dat hangt af van de leeftijd van je kind en hoe jullie relatie is. Is je kind jong en speelt het  spelletjes op een oude telefoon of tablet, zet dan in de instellingen aan dat er alleen spelletjes tot een bepaalde leeftijd gespeeld mogen worden. En zorg dat er een speciale machtiging nodig is om een spelletje te installeren. Is je kind al wat ouder en heeft het al een eigen tablet of telefoon, dan is het vaak ook een kwestie van vertrouwen. Door je kind een eigen device te geven, geef je het de mogelijkheid om zelf daar beslissingen over te nemen. Je kunt restricties op telefoons of tablets zetten, met digitaal ouderlijk toezicht. Realiseer je dan wel dat je daarmee ook aangeeft dat je je kind die vrijheid (nog) niet toevertrouwd. Wees in ieder geval geïnteresseerd in wát je kind speelt. Vaak vinden ze het best leuk om uit te leggen hoe een spelletje werkt en wat voor een dingen je goed moet kunnen om het spel te kunnen spelen. Probeer niet te snel te oordelen. Als ouder ervaar je soms dingen anders dat je kinderen dat doen. En laat je ook verrassen door de skills die jouw kind al heeft ontwikkeld!

De Nintendo van mijn kind versterkt zijn gevoel van vervelen alleen maar. Ondanks de verveling blijft het spel zijn onverdeelde aandacht hebben. Hoe ontkoppel ik mijn kind van de Nintendo zonder dat hij chagrijnig wordt?

Ga met je kind in gesprek. Als jij ziet dat hij verveeld is, maar toch speelt, vraag daar dan naar. Probeer het gesprek open in te gaan. Misschien is er wel iets wat je kind dwars zit en is het voor je kind fijn om zich even af te sluiten. Als je al afspraken hebt gemaakt over schermtijden, houd je hem hier dan ook aan. Geef aan hoeveel tijd jouw kind nog op de Nintendo mag, zo kan hij zich voorbereiden op het einde van de speeltijd en het verkleint de kans op een boze bui. Zoek daarnaast ook met je kind naar andere activiteiten die hij leuk vindt; nieuwe hobby’s of bezigheden voor binnen en buiten. Wellicht grijpt hij minder snel naar een spelcomputer wanneer er weer een moment van verveling is. Wil je je kind kalm uit een game krijgen? Probeer eens rustig een paar korte vragen over het spel te stellen: ‘Welke speler ben jij?’ of ‘Wat moet je in dit level doen?’. Een kind is vaak zo opgegaan in een game dat het moeilijk is om daar ineens uit te stappen. Bij het beantwoorden van korte vragen, lost deze verbinding op en kan jouw kind met kleine stapjes weer landen in de gewone wereld.

Welke signalen tonen mij dat het game-gedrag van mijn kind uit de hand loopt?

De experts bij o.a. het Trimbos Instituut geven aan dat zolang het gamen niet ten koste gaat van dagelijkse activiteiten, zoals naar school gaan, huiswerk maken en naar (sport)clubs gaan en je kind geen problematisch gedrag vertoont (zoals bijvoorbeeld depressie, eenzaamheid of agressie), je je geen zorgen hoeft te maken.  ‘Echte’ gameverslaving bij kinderen komt niet zo heel vaak voor. Toch kan het zijn dat het gedrag van je kind verandert en dat die verandering om het gamen lijkt te draaien. Gamen is voor veel kinderen ook een uitlaatklep of een plek om je even af te kunnen sluiten van de wereld. Het kan zijn dat er andere problemen spelen en dat de game de plek is die het kind opzoekt om zijn hoofd op iets anders te zetten. Ga open een gesprek aan met je kind en benoem wat je ziet. Vraag hoe je kind dat ervaart.

Welke elementen van gamen kan ik juist inzetten om het buitenspelen aantrekkelijk te maken?

Een heel simpel voorbeeld is dat je game tijd kunt verdienen door eerst wat anders te doen. Dus eerst voetballen, steppen of naar een speeltuin, en dan pas gamen. Zo hou je de variatie erin. Verder heb je ook leuke games die zich buiten afspelen. Pokemon GO is daar een mooi voorbeeld van. Je kunt ook zoeken naar spelletjes waar de digitale en de echte wereld elkaar treffen, zoals bij de Perfect Earth Animals App, een gratis app van Staatsbosbeheer waarbij je in de natuur op zoek gaan naar virtuele dierenkaarten. Of bij Geocaching. Dit is een wereldwijde schatzoektocht op basis van GPS-coordinaten, en daar heb je dus je tablet of telefoon bij nodig. Online vind je diverse gratis Geocache apps.

Over IamProgrez

Huib Langbroek (mede-eigenaar van IamProgrez) is psycholoog, game- & gamificationexpert en papa van drie kinderen. Hij is al 10 jaar actief onderzoeker en ontwikkelaar van manieren om game elementen in niet-game omgevingen te passen om zo alledaagse activiteiten werkbaar en effectief te maken. Hij onderzoekt op welke manier games bijdragen aan de cognitieve ontwikkeling én helpen om andere essentiële vaardigheden bij te leren. Ook ontwikkelt Huub tools om deze vaardigheden zichtbaar te maken. Samen met zijn collega Kelvin Lohmeijer (psycholoog) heeft hij zich gebogen over een aantal veelvoorkomende vragen rondom kinderen en gaming.

IamProgrez is ontwikkelaar van de Speelstijltest op de Speelbeweging. Met behulp van deze test kun je snel achterhalen welke speeltips en challenges het beste bij jou passen.

3015 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Koen Parents of Play Game challenge ouders kind

Zo versterk je als ouder de band met je gamende kind

Als oprichter van Parents of Play en oud professional gamer heeft Koen flink wat ervaring met gamen en wat gamen met kinderen (en de band met hun ouders) doet. Hoe ga je als ouder om met een gamend kind? Koen heeft drie tips om een rijtje gezet!

306 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton