Eerste hulp bij gamen

Uit onderzoek: ‘Buitenspelen is echt spelen’, maar van gamen kunnen kinderen ook veel leren

Ook van gamen leren kinderen veel. Door te gamen kunnen kinderen, net als met andere vormen van spel, veel vaardigheden ontwikkelen die belangrijk zijn, zoals: samen spelen en problemen oplossen. Zolang er maar een goede balans is tussen gamen en buitenspelen of andere vormen van fysiek spel, geeft Heidi – neurobioloog en onderzoeker naar het sociaal spelgedrag in de ontwikkeling van hersenen en het gedrag – aan.

 “Kinderen die meer buitenspelen scoren beter op motorisch en sociaal vlak”

Uit onderzoeken blijkt…

… dat kinderen die meer buitenspelen en meer vrijheid hebben, beter scoren op motorisch en sociaal vlak, maar ook oplossingsgerichter zijn in conflictsituaties.

… dat het welzijn van kinderen en symptomen van angst en depressie samenhangt met de mate van spel en bewegingsvrijheid van kinderen.

… dat minder actief spel samen hangt met minder fitheid, de mate van zelfvertrouwen, minder pro-sociaal gedrag en ook lagere schoolprestaties.

“Uit dit soort onderzoeken naar spelgedrag maken we op dat spel erg belangrijk is voor de ontwikkeling van emotioneel, cognitief en sociaal gedrag”, vertelt Heidi. “Fascinerende resultaten, die het belang van gezond spelen onderstrepen en maken dat we meer aandacht moeten hebben voor gezond spel bij kinderen.”

“Ook van gamen leren kinderen veel en ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden”

Heidi: “Maar dat betekent niet dat gamen niet goed zou zijn. Ook van gamen leren kinderen veel en ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden. Wetenschappelijk onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het spelen van bepaalde games kan helpen om oplossingsvermogen, creativiteit en sociale vaardigheden te stimuleren. Zelf probeer ik mijn kinderen natuurlijk te stimuleren om vooral buiten te spelen of binnen te spelen met hun Lego, Playmobil of auto’s. Ze mogen zeker van mij ook best een half uur tot een uur gamen. Zo lang er maar een juiste balans wordt gecreëerd.”

Wat is echt spelen? Gamen of buitenspelen?

“We hebben vorig jaar een vragenlijst voorgelegd aan meer dan 100 kinderen. Hierin vroegen we welke activiteiten voor hen ‘echt spelen’ was. Bijna alle kinderen gaven aan dat buitenspelen echt spelen was. Gamen werd ook wel gekozen, maar slechts door een klein deel van de kinderen. De meeste kinderen houden gewoon van buitenspelen. Het gevoel van vrijheid die ze ervaren en de oneindige mogelijkheden die ze buiten kunnen ontdekken zijn groot. Mits de omgeving dit toe laat, zou je kinderen niet hoeven stimuleren om naar buiten te gaan, dat willen ze zelf al graag.”

Healthy play, better coping

Heidi is betrokken bij het themaproject Healthy play, better coping, dat onderdeel uitmaakt van het strategisch thema Dynamics of Youth van de Universiteit Utrecht. Binnen dit themaproject doen ze onderzoek naar spel in de breedste zin van het woord. Naast Heidi zijn Sanne Nijhof (kinderarts in het WKZ) en Sander Bakkes (Gameonderzoeker bij de UU) betrokken bij het Healthy play, better coping project. Heidi: “Samen combineren we fundamenteel onderzoek naar spel. Dit door onderzoek te doen naar spel bij kinderen met een chronische ziekte en naar hoe games kunnen helpen om kinderen met deze ziekte te ondersteunen in hun ontwikkeling.”

“Erbij horen en te zijn als ieder ander”

“Er zijn al mooie aanwijzingen dat door games te spelen de cognitieve of motorische vaardigheden getraind kunnen worden”, vertelt Heidi verder. “Wat wij met Healthy play, better coping willen bereiken is dat kinderen door een game interventie geholpen worden om meer te spelen met leeftijdsgenootjes. Dat kan in eerste instantie digitaal zijn, maar op termijn nadrukkelijk ook fysiek. Juist inclusief spel (bijvoorbeeld door het spelen van een game) is waarschijnlijk belangrijk voor kinderen met een chronische ziekte om mee te doen, erbij te horen, te zijn als ieder ander.”

 Over Heidi

Heidi is neurobioloog met een achtergrond in de biofarmaceutische wetenschappen. Ze is werkzaam bij de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. De hersenen en de manier waarop de hersenen gedrag aansturen hebben haar altijd gefascineerd. Sinds een paar jaar houdt ze zich onder andere bezig met een onderzoek over spelgedrag: wat is de rol van sociaal spelgedrag in de ontwikkeling van hersenen en gedrag? Verder is Heidi getrouwd, heeft ze twee kinderen en woont ze in een groene wijk aan de rand van Utrecht. In haar vrije tijd is ze leidster bij de scouting, sport ze veel en geniet ze van de fijne momenten met haar gezin.

3591 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Bellenracen

Doe de bellenrace! Alles wat je nodig hebt, is een bellenblaas en iets om een start- en eindstreep te maken. Iedereen klaar? Lees dan deze speeltip.

200 x gedaan!

Maak je eigen grote bellenblaas stok

Zoek twee grote stokken en een stuk touw met een ringetje eraan (bijv. het ringetje van een sleutelhanger). Doe het touw dubbel en knoop het

210 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton