Doe mee
Doe mee

Wat zijn de leukste speelplekken in Nederland? Nou… hier!

Zin om buiten te spelen, maar weet je niet waar? Geen probleem! Susanne, sitemanager van Kidsproof, is dag in, dag uit bezig met de leukste activiteiten, uitjes en speelplekken voor kinderen te zoeken en te delen op het Kidsproof platform. Zo vind jij in een handomdraai de leukste speelplekken bij jou in de buurt. Speciaal voor Speelbeweging heeft Susanne een lijst gemaakt met haar favoriete tips van speelplekken in Nederland voor kinderen met én zonder een handicap!

Voordelen van buitenspelen

“Door buiten te spelen ontmoeten kinderen anderen en maken ze vriendjes”, zegt Susanne. “En door buitenspelen bewegen kinderen ook meer, en dat is weer goed voor hun gezondheid. Kinderen kunnen hun eigen ontdekkingen doen, gevaren en risico’s leren kennen, maar ook kennis maken met hun omgeving en de natuur.”

De leukste speelplekken en activiteiten in Nederland volgens Kidsproof

Kidsproof is een platform met activiteiten en uitjes voor kinderen, waaronder gave speelplekken in Nederland. Susanne heeft een aantal van haar favoriete tips voor speelplekken op een rijtje gezet:

  1. Stadslandgoed De Kemphaan – Almere: Dit is echt een plek voor een compleet dagje buitenspelen en ontdekken. Op Stadslandgoed de Kemphaan zitten verschillende organisaties en allemaal openen ze hun deuren (of bomen) om de natuur te ontdekken. Zo zijn er veel natuurspeelplekken, zoals het Zuiderzeespeelbos en speurtochten. Ook is er een jungle, stadsboerderij & schaapskooi te vinden.
  2. Speelbos ’t Laer – Hilversum: Kinderen kunnen zich in dit speelbos uren uitleven met zand, water en keien. Ze kunnen bomen klimmen en hutten bouwen. Er liggen overal takken en stammen die kinderen kunnen verslepen. Met een grote handpomp kunnen ze zelf waterpompen. Maar ook kunnen ze hier natuurlijk perfect verstoppertje spelen.
  3. Speeleilanden in het Amsterdamse bos: De eilanden in de Grote Vijver van het Amsterdamse bos zijn in de zomer avontuurlijke waterspeelplekken. Ze zijn bereikbaar met spannende loopbruggen en een zelf te bedienen pontje. Is het minder mooi weer? Ook dan is het Amsterdamse bos een avontuurlijk speelbos. Zorg dan dat je niet in het water valt!
  4. Wandelroute Brunssummerheide – Zuid-Limburg: Met een ravotplek voor de kleintjes, een bouw-je-eigen-hut bos, een ontdekpoel en een dierenboombeeldenroute. Oftewel: veel leuke, natuurlijke speelplekken. Verscholen naast de Ravotplek liggen de bijenstal en een veldje waar veel kleine dieren komen kijken.
  5. Monkeybos – Den Haag: Kinderen kunnen hier letterlijk en figuurlijk de natuur beleven. Boshutten bouwen, in bomen klimmen, van de kabelbaan, op de uitkijktoren, lopen door hele grote waterleidingbuizen en nog veel meer! Je moet het echt zelf komen beleven.
  6. Speel- en belevingspad – Drenthe: Alle vijf de zintuigen staan centraal tijdens deze wandeling: horen, ruiken, proeven, voelen en zien. Loek de Roek wijst je de weg tijdens deze wandeling van ongeveer 1 kilometer.
  7. Blote voetenpad – Groningen: Op veel plekken in Nederland zijn blote voetenpaden. Niets leuker voor kinderen dan op blote voeten de natuur ontdekken, voelen en lekker vies worden. Er zijn betaalde paden, maar ook vrij toegankelijke. Loop 1,5 tot 2 uur met je voeten in de aarde en kom onderweg behalve de natuur ook veel spannende activiteiten tegen!

Genieten van spelen in de natuur, ook met een handicap

Susanne: “Het is super om te zien dat steeds meer kindvriendelijke speelplekken toegankelijk worden voor kinderen, ook met een handicap. Toen ik bezig was met de ontwikkeling van Kidsproofplus, was ik verbaasd om van veel ouders te horen dat voor kinderen met een handicap juist de natuur zo ontoegankelijk is. Daarom zijn initiatieven zoals die van Natuurmonumenten super. Zij hebben afgelopen jaren geïnvesteerd in toegankelijke speelnatuur en wandelpaden. Die speelplekken benoemen wij graag op Kidsproofplus, zoals Tiengemeten. Hier kunnen kinderen met én zonder handicap samen spelen. Zo hebben ze rolstoelvriendelijke routes zonder drempels in de natuur ontwikkeld.”

Over Susanne

Susanne is sitemanager bij Kidsproof, getrouwd met Jeroen en samen hebben zij drie kinderen: Lynn (7), Owen (6) en Kyan (4). In de weekenden gaan ze er het liefst als gezin op uit. Hun grootste hobby is dan ook reizen (want Susanne en Jeroen hebben elkaar op reis ontmoet). Als de kinderen wat groter zijn, hopen ze dit vaker te doen als gezin.

Over Kidsproof

Kidsproof.nl is een platform waarop speeltips en uitjes voor kinderen zijn verzameld. Inmiddels zijn er 25 ‘Kidsproof-regio’s’ verspreid over Nederland, waar Kidsproof ouders inspireert met leuke uitjes in de buurt. Van museum tot speeltuin en van muziekles tot programmeerworkshop, want er is zoveel leuks te doen!

3083 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Speeltip

Scoren met bucketball

Lekker een balletje trappen. Heerlijk, toch? In deze speeltip lees je hoe je bucketball speelt. Hoeveel voltreffers scoor jij in de emmers?

255 x gedaan!

Praatje

Spelen in speeltuinen: een groot avontuur, net als vroeger

De wonderen van de speeltuin. “Wat mij betreft is een speeltuin ‘de vindplaats’ voor de wijk waar kinderen veilig en onbezorgd kunnen spelen”, vertelt Leon, consulent voor NUSO bij Jantje Beton, in zijn Blog. Lees snel verder!

2539 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton