Speelplek gezocht? Speelplek gevonden!

Na een dik jaar wandelen hebben de kinderen de wandellust wat verloren. ‘Alweer wandelen? We willen niet wandelen, we willen spelen.’ Oké, boodschap duidelijk. Gelukkig is het lente, werken de weergoden wat mee en is het hangen in een speeltuin voor mij een pauze die zeer welkom is terwijl de bende schommelt, aan het skateboarden of steppen is.

Wat maakt nou een fijne speelplek…

De speeltuinen in de buurt zijn meer voor kleine kinderen, het schoolplein is geweldig, maar we zoeken iets nieuws. Wat maakt een plek een fijne speelplek? Ruimte, zand, stokken, water, wat klim en klauter materiaal en kans op andere kinderen! Het bos is de perfecte combinatie van toch stiekem wandelen en enorm spelen. Bomen klimmen, boompje verwisselen, een hut bouwen, een potje verstoppen, knutselmateriaal verzamelen en zwaardvechten of toveren met stokken (hoera voor de Star Wars obsessie van Wolf en de Harry Potterliefde van Maantje Piet). In het bos is het goed spelen. Er is ook niks mis met een beetje verveeld tegen een dennenappel schoppen en voor je het weet slaat dat om in een potje dennenappelvoetbal met z’n allen.

Van het bos tot een grasveld

Op weg naar huis sprokkelen we dennenappels voor een vuurtje in de tuin om daar boven lekker broodjes en vegaworsten te bakken. Een groot grasveld is na een picknick ook een lekkere speelplek. En met een bal zijn vriendjes zo gemaakt. Als iedereen moe en warm is en klaar met rennen en voetballen, gaan de sokken uit, de voeten de plas of fontein in en dan is er zo weer een dik uur buitenspelen aan vast geplakt.

Ook spelen op de parkeerplaats kan!

Om het huis spelen is bij ons in de buurt wat lastig, maar de grote parkeerplaats of het pleintje verderop zijn perfecte plekken om te rolschaatsen. Lang leve de ‘80 revival want rolschaatsen is weer helemaal in. Ik had nog een paar op zolder staan en we scoorden een extra paar bij de kringloop. Neem een klein boxje mee en met een goede Spotify afspeellijst op je telefoon heb je gewoon een rollerdisco om de hoek!

Meer weten over Maandagdaandag

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over: ‘Pauze is spelen, spelen is pauze!’.

877x gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Maandagdaandag Zien spelen, doet spelen!

Zien spelen, doet spelen!

Nu de kinderen voorlopig niet naar school kunnen en door hun schoolwerk, Daan haar eigen werk en de vermoeidheid van het hele gezin door deze hele toestand, schiet het buitenspelen er steeds een beetje bij in. Daan: “Dat moet anders!”

1130x gelezen

Vies worden is tof

Genieten van buitenspelen, zelfs als we vies worden

Ik ga met mijn rug in het zand liggen en beweeg mijn armen en benen heen en weer. “Laten we een vlinder maken in het zand”, zeg ik vrolijk. “Maar oma, dan worden mijn haren vies”, zegt Lisa. “Maar dat is toch helemaal niet erg? Een beetje vies worden tijdens het buitenspelen hoort er gewoon bij.”

771x gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

HERSENONTWIKKELING

Spelen is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen bij experimenten en probleem oplossen en draagt bij aan de ontwikkeling van het geheugen. Bron: Ginsburg 2007, Bento & Dias, 2007

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton