praatje

Speelplek gezocht? Speelplek gevonden!

Na een dik jaar wandelen hebben de kinderen de wandellust wat verloren. ‘Alweer wandelen? We willen niet wandelen, we willen spelen.’ Oké, boodschap duidelijk. Gelukkig is het lente, werken de weergoden wat mee en is het hangen in een speeltuin voor mij een pauze die zeer welkom is terwijl de bende schommelt, aan het skateboarden of steppen is.

Wat maakt nou een fijne speelplek…

De speeltuinen in de buurt zijn meer voor kleine kinderen, het schoolplein is geweldig, maar we zoeken iets nieuws. Wat maakt een plek een fijne speelplek? Ruimte, zand, stokken, water, wat klim en klauter materiaal en kans op andere kinderen! Het bos is de perfecte combinatie van toch stiekem wandelen en enorm spelen. Bomen klimmen, boompje verwisselen, een hut bouwen, een potje verstoppen, knutselmateriaal verzamelen en zwaardvechten of toveren met stokken (hoera voor de Star Wars obsessie van Wolf en de Harry Potterliefde van Maantje Piet). In het bos is het goed spelen. Er is ook niks mis met een beetje verveeld tegen een dennenappel schoppen en voor je het weet slaat dat om in een potje dennenappelvoetbal met z’n allen.

Van het bos tot een grasveld

Op weg naar huis sprokkelen we dennenappels voor een vuurtje in de tuin om daar boven lekker broodjes en vegaworsten te bakken. Een groot grasveld is na een picknick ook een lekkere speelplek. En met een bal zijn vriendjes zo gemaakt. Als iedereen moe en warm is en klaar met rennen en voetballen, gaan de sokken uit, de voeten de plas of fontein in en dan is er zo weer een dik uur buitenspelen aan vast geplakt.

Ook spelen op de parkeerplaats kan!

Om het huis spelen is bij ons in de buurt wat lastig, maar de grote parkeerplaats of het pleintje verderop zijn perfecte plekken om te rolschaatsen. Lang leve de ‘80 revival want rolschaatsen is weer helemaal in. Ik had nog een paar op zolder staan en we scoorden een extra paar bij de kringloop. Neem een klein boxje mee en met een goede Spotify afspeellijst op je telefoon heb je gewoon een rollerdisco om de hoek!

Meer weten over Maandagdaandag

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over: ‘Pauze is spelen, spelen is pauze!’.

1858 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Help jouw buurt spelen!

Spelen in je eigen buurt! Kan dat?

Hoewel volwassenen in principe overal naar toe kunnen als ze dat willen, is dat voor kinderen niet altijd het geval. Zeker als ze nog jong zijn. “Het is daarom erg belangrijk dat kinderen in de buurt een veilige, eigen speelplek hebben waar ze zelfstandig kunnen spelen”, vertelt Xandra.

1953 keer gelezen

Jantje Beton Melanie Spelen in de stad

Spelen op het plein tussen de flatgebouwen

Totdat Melanie 11 jaar oud was, woonde ze met haar ouders en drie zussen in Overvecht (Utrecht): een wijk met veel flats en weinig groen. Melanie: “Om onze flat stonden andere flatgebouwen waardoor er in het midden een plein ontstond. Hier speelde ik veel met de kinderen uit de buurt, want er was zeker genoeg ruimte om buiten te spelen!”

2586 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton