Spelenderwijs Nederland racisme vrij maken
praatje

Spelenderwijs Nederland racisme vrij maken

Wij, volwassenen, maken het leven soms onnodig ingewikkeld. Daarin maken we stomme fouten. Keer op keer. Denk aan het discrimineren van mensen op basis van hun huidskleur. Dat is racisme. Een typische, zinloze uitvinding van volwassenen. Jonge kinderen die nog relatief weinig zijn beïnvloed door volwassenen, zouden er zelf nooit voor kiezen om andere kinderen racistisch te behandelen. Racisme is aangeleerd, niet aangeboren! Sinds de afschuwelijke moord van afgelopen mei op de Afro-Amerikaan George Floyd maken jongeren en volwassenen over de gehele wereld zich hard om racisme de wereld uit te werken. Laten we eens in de leer gaan bij jonge kinderen: zij weten hoe je anderen beoordeelt op hun gedrag en niet op hun uiterlijk.

Racisme komt voort uit het onbewuste (voor)oordelen

Ik geloof dat er maar weinig mensen bewust een medemens willen kwetsen. Daarom ben ik ervan overtuigd dat racisme vaak voortkomt uit onbewuste (voor)oordelen. Uit angst voor het onbekende. Zeker als die angst door verschillende mensen en organisaties (zoals bepaalde politici en bepaalde media) herhaaldelijk wordt versterkt. Uit niet weten hoe om te gaan met iemand die er simpelweg anders uitziet dan jezelf. Zo gesteld, is racistisch gedrag vaak het gevolg van het beschermen van jezelf en je eigen wereld(beeld).

“Jong geleerd, is oud gedaan”

Onze hersenen maken geregeld allerlei associaties, waarvan veel mensen zich niet bewust zijn. Als gevolg van die associaties ontstaat je gevoel, impuls, intuïtie en vaak ook je gedrag. Associëren je hersenen een lange, zwarte man met een capuchon met gevaar, dan zal een mens al snel geneigd zijn naar dat gevoel te handelen. Geen excuses voor racistisch gedrag, maar wel een verklaring. Het is mijn stellige overtuiging dat het (onder)bewustzijn van de mens het meest effectief kan worden beïnvloed in de kindertijd. Wanneer je als kind andere kinderen ontmoet met allerlei verschillende huidskleuren en daar op een leuke manier mee samen hebt gespeeld, is de kans kleiner dat er later bij deze mensen negatieve associaties over zwarte mensen ontstaan. Jong geleerd, is oud gedaan.

Leer kinderen menselijke liefde aan

Tegen deze achtergrond moedig ik ouders van harte aan hun kinderen niet te veel in hun eigen ‘bubbel’ te laten opgroeien. Laat kinderen zoveel mogelijk kinderen ontmoeten die er anders uitzien dan zijzelf en uit een ander sociale omgeving of milieu komen. Geef kinderen de kans op een maximaal gemengde, diverse vriendengroep. Laat ze op jonge leeftijd ook eens over de vloer komen bij een vriendje met een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse achtergrond. Zo verrijk je letterlijk de wereld van je kinderen en maak je ze klaar voor de moderne, multiculturele samenleving waar een kleine 25% een migratieachtergrond heeft. Zo vormen we wereldburgers die bruggen weten te bouwen om ons land voor iedereen veiliger, gezelliger en ‘inclusiever’ te maken. Racisme is aangeleerd en kan worden afgeleerd, maar zou het niet fijner zijn om kinderen niet racisme, maar menselijke liefde aan te leren?

Begin met samen buiten te spelen

Vaak hoor ik: ‘Ja, dat moet de school maar oppakken’. Maar het onderwijs kan niet alle maatschappelijke problemen oplossen. Laat staan alleen. Het onderwijs heeft het al enorm druk en de juf of meester op de basisschool is geen zaligmakende tovenaar. We kunnen daarom beter beginnen met samen buiten spelen. Buiten in de speeltuin, in de natuur of gewoon op straat kun je als kind andere kinderen ontmoeten.

“Ik heb liever niet dat je met Mohammed of dat soort kinderen speelt”

Ouders spelen een grote rol in het stimuleren of afremmen van de keuze van de speelmaatjes. Niet alleen door de woning- en schoolkeuze, maar ook door subtiele, doch invloedrijke zinnetjes als ‘Ik heb liever niet dat je met Mohammed of dat soort kinderen speelt’. Zulke zinnetjes beïnvloeden het onderbewustzijn van kinderen en daarmee hun gedrag op korte en lange termijn. Het zijn juist dit soort subtiele formuleringen met onderliggende boodschappen die ouders beter achterwege kunnen laten. Natuurlijk moet je als ouder je kind beschermen tegen het gevaar dat er daadwerkelijk bestaat in onze maatschappij, maar een kind met Marokkaanse ouders is natuurlijk niet per definitie gevaarlijk.

Speel jij mee?

Het mooie van deze opvoedstijl is dat het naadloos aansluit bij hoe kinderen in alle puurheid en authenticiteit naar de wereld kijken. Kinderen die willen buitenspelen, hebben vriendjes nodig met dezelfde speelinteresse en enthousiasme – niet met dezelfde huidskleur. Spelenderwijs maak je vrienden voor het leven, met avontuurlijke speelherinneringen als gezamenlijk bindmiddel. ‘Weet je nog toen we na de Ramadan samen ging buitenspelen tijdens het Suikerfeest? Stiekem met mierzoet Marokkaans gebak in onze monden keihard van de glijbaan gaan? Wat hebben we gelachen die dag! Wat hebben we genoten. Dat gevoel heb ik nu nog steeds. Elke keer als ik met andere islamitische vrienden een dagje meedoe met het vasten tijdens Ramadan en als ik samen met hen Suikerfeest mag vieren.’ Racisme, vooroordelen en discriminatie kunnen we de wereld uit krijgen. Samen. Door buiten te spelen. Speel jij met mij mee?

Over Dave

Dave Ensberg-Kleijkers is directeur van Jantje Beton en NUSO Speelruimte. Hij is vader van een dochtertje. Spelen met haar doet hij nu vooral in de achtertuin, maar al steeds meer in speeltuinen en in zandbakken, zoals hij zelf als kind ook deed!

3277 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Stoepranden

Stoepranden is voor iedereen, ook met een visuele beperking!

Door het hele land hebben kinderen met een visuele beperking (op speciaal en regulier basisonderwijs) het spel stoepranden ervaren. En als je eenmaal aan het stoepranden verslingerd bent, blijf je het spelen. Lees speeltips die het stoepranden spel nog meer geschikt maken voor kinderen met een visuele beperking.

2150 keer gelezen

Anne Appelo speeltip speurtocht

Verzin samen een creatieve speurtocht

Spelen is leuk, maar samen spelen is natuurlijk nóg leuker! Zo denkt presentatrice Anne Appelo er ook over. Met haar speeltip kun je zo creatief zijn als je maar wilt. Speurneuzen opgelet…

Wees de eerste die dit gaat doen!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton