Maandagdaandag Pauze is spelen, spelen is pauze!
praatje

Pauze is spelen, spelen is pauze!

“Wanneer hebben we pauze?” hoor ik uit de laptop komen. Ook middelbare scholieren kijken er naar uit om even buiten te hangen. Tegen een middelbare scholier ‘spelen’ zeggen is hetzelfde als mevrouw W. van Nederlands ‘juf’ noemen. Knikkers hebben plaatsgemaakt voor skateboards en Tiktok dansjes zijn het nieuwe springtouwen. Wolf gaat naar een middelbare school voor theater en dans dus daar kan je ongegeneerd spelen.

Wandeling naar school

Rover gaat altijd lopend naar school. We wonen er niet ver vandaan, maar toch is het een aardige wandeling. Zo begint hij de dag rustig en schudt hij de schooldag van zich af op de terugweg. Nu de schoolpauzes binnen plaatsvinden vanwege de coronamaatregelen, is de wandeling zijn buitenspeelmoment.

Speelplaats om van te dromen

De basisschool van Maantje Piet heeft een droomspeelplaats. De speelplaats is groot en staat vol met schommels en klimtoestellen. Ook is er een voetbalveld en een hoek met natuurspeeltuin. En dat midden in de stad! Toen we voor het eerst bij de school gingen kijken, werden Maantje haar ogen zó groot. De spanning van een nieuwe school veranderde in een glimlach van oor tot oor. Je gunt iedere school zo’n speelplaats. Vanzelfsprekend gaan we daar buiten school ook graag naar toe om te spelen. Drie kwartier lopen nemen we voor lief. Zo zijn die 10.000 stappen ook weer binnen.

Onder het mom van ‘met mijn kleine zusje spelen’ schommelt de 19-jarige grote zus ‘om het hoogst’. Daarnaast draait de 15-jarige grote broer rondjes tot hij kotsmisselijk is en lachend op de grond gaat zitten om even bij te komen. Mijn gezeur en gemopper om toch even naar buiten te gaan was het meer dan waard als ik hoor: “Volgende keer moeten we een bal meenemen!”

Speeltijd inplannen

Zelf plan ik ook ‘speeltijd’ in. Na twee uur geconcentreerd werken, roep ik de hond om even buiten te spelen. Als het te lang duurt, komt ze zelf aanzetten met een bal die dan demonstratief voor mijn voeten wordt gelegd. Buiten wordt alles langzaam groen. We hebben de eerste ‘met zonder jas’ dag al gehad. Door de toestand van het afgelopen jaar hebben we nog heel wat buitenspelen in te halen. Kom maar door met de lente!

Meer weten over Maandagdaandag?

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over: ‘Er is genoeg te spelen in de stad!’.

2713 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Punten scoren

Is er op het schoolplein een kale muur? Pak dan wat stoepkrijt en teken met leuke kleuren rondjes van verschillende grootte en zet er een cijfer in.

343 x gedaan!

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton