Samen

Een groene speelplek voor kinderen heeft zo veel moois te bieden!

Buiten in de natuur kunnen kinderen hun energie kwijt. Er is frisse, gezonde lucht en het daagt kinderen uit tot bewegen. Dit in tegenstelling tot binnen. “Binnen is er weinig ruimte en vaak geen plek om even lekker rond te rennen”, vertelt Marc. Toch zijn er veel ouders bang om hun kinderen de ruimte te geven en vrij te laten om buiten te spelen. Marc van IVN: “Bang voor het onbekende of het verkeer. ‘Pas op voor de hondenpoep’ of ‘kijk uit dat je tijdens het klimmen niet uit de boom valt’. ‘Blijf maar binnen’, wordt er dan tegen de kinderen gezegd.”

“Wees niet bang en geef kinderen de ruimte”

“Wees niet bang en geef kinderen de ruimte. Probeer het los te laten. Ga uit van de kracht van kinderen en vertrouw ze. Kinderen zijn er namelijk niet op uit om uit een boom te vallen of expres door een bij gestoken te worden. Ze willen allemaal spelen, ontdekken en leren.”

Kind en natuur

“Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen daarnaast bij de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. IVN brengt de natuur dichtbij: op school, de kinderopvang en in de vrije tijd. Marc: “Het is erg belangrijk dat kinderen buitenspelen in een uitdagende omgeving, maar wat nog belangrijker is dat het gebeurt in een groene omgeving. Niet alle speelruimtes bieden kinderen wat ze nodig hebben. Veel speelruimtes hebben een speelhuisje, zijn verhard, versteend en zonder groen en natuur. Dat is praktisch als je als kind wilt fietsen, steppen of stoepkrijten. Maar kinderen hebben juist behoefte aan het tegenovergestelde, aan het onbekende, verrassende en spannende dat natuur biedt.”

“IVN plant het zaadje van de liefde en zorg voor de natuur”

De projecten van IVN nemen kinderen mee naar buiten. IVN ondersteunt pedagogisch medewerkers, leerkrachten en ouders met opleidingen, lesmaterialen en leermiddelen die gericht zijn op het gebruiken van de natuur als speel- en leeromgeving en op het creëren van meer groene speelplekken. IVN plant het zaadje van de liefde en zorg voor de natuur. “Wat een groene speelplek te bieden heeft? Zo veel moois”, vertelt Marc enthousiast. “Groen biedt contact met de natuur en dat is elk jaargetijde weer anders. Ieder jaargetijde daagt kinderen uit om te ontdekken en creatief te zijn. In de herfst liggen de gekleurde bladeren voor het oprapen. In de lente groeien verschillende bloemen die elk anders ruiken. De natuur verandert steeds! Door het weer, het tijdstip van de dag, de veranderlijkheid van dieren en planten… Per seizoen, per week, per dag en zelfs per uur. Wat een rijkdom in vergelijking met een glijbaan of een klimrek. Natuur biedt kinderen een natuurlijke, fantasierijke en onvoorspelbaar speelomgeving, maar ook een rustige plek om na te denken.”

IVN project uitgelicht: Huisje Boompje Beestje

“Met het project Huisje Boompje Beestje ondersteunen wij instellingen voor vrouwen- en maatschappelijke opvang bij de uitvoering van groene projecten. Het doel? Het welzijn van kinderen in de opvang te vergroten door natuur dichterbij te brengen. “Dit is een erg bijzonder project van IVN en Stichting Kinderpostzegels”, vertelt Marc. “Dankzij het project krijgen deze kwetsbare kinderen groene speelplekken en komen ze in contact met moestuinen en dieren. Je ziet dat spelen, natuur en dieren een bewezen positief effect hebben op het zelfvertrouwen van deze kinderen. Het vermindert stress en zorgt dat ze beter kunnen omgaan met hun problemen. Erg mooi om te zien en voor ons een positieve stimulus dat we door moeten gaan met het verbinden van kinderen en natuur… Niet alleen voor kinderen in een kwetsbare positie, maar voor alle kinderen!”

Over Marc

Marc werkt zo’n vier jaar als senior projectleider bij IVN Natuureducatie – een stichting en vereniging met als missie: mensen verbinden met de natuur. Als kind speelde Marc al veel buiten. Fietsen, ravotten in het bos of samen met de buurtkinderen aan het water spelen. Zolang het maar buiten in de natuur was.

Over IVN

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doet IVN door het organiseren en uitvoeren van natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Binnen vier thema’s (natuur & gezondheid, kind & natuur, natuur in de buurt en natuur & recreatie) brengt IVN voor iedereen en in elke levensfase de natuur dichterbij.

2859 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Help jouw buurt spelen!

Een fijne speelplek in de buurt, daar hebben kinderen recht op!

Op veel speelplekken is het niet altijd vanzelfsprekend dat deze goed benut worden. Bij BuurtLAB organiseren ze allerlei activiteiten om met de buurtgenoten in gesprek te gaan over wat ze graag willen bij een speelplek, maar ook wat er speelt in de buurt. Daarom geeft Stefan graag meer uitleg hierover met een aantal tips hoe (groot)ouders kunnen bijdragen!

2319 keer gelezen

Spelen en sporten in de stad… dat kan altijd!

Kan je kind wel veilig buiten spelen in de stad? Blijven ze wel op de stoep? Waar is in de stad ruimte om sportief buiten te spelen? Veel (groot)ouders weten toch niet altijd goed hoe en waar ze hun kinderen veilig buiten kunnen laten spelen en wat ze dan kunnen doen. De buurtsportcoaches van Incluzio hebben antwoorden op al die vragen!

1812 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton