Spelen in de stad
praatje

Wonen en buitenspelen in de stad met (kleine) kinderen

Toen onze oudste zoon arriveerde, woonden wij in het centrum van Zwolle. Ons appartement was een fijne plek om een gezin te stichten en mede vanwege de aanwezige lift geen heibel met trappen en kinderwagens. Het gebrek aan een tuintje kon ons in het begin niet deren. We wandelden wat langer naar een stukje groen in de buurt en dat ‘wat langer’ was in werkelijkheid zo’n tien minuutjes. Of we pakten de fiets zodra de ‘kleine wobbel’ oud genoeg was stevig te zitten en zijn hoofd recht te houden. Uren hebben we op die stalen ros met onze oudste gezeten, kilometerslang door de stad, langs de dijk en tussen de weilanden door.

Creatief buitenspelen in de stad

We werden wat creatiever en snapten ook dat er wellicht wat meer moeite gedaan moest worden om de frisse natuur in te gaan, als consequentie van het wonen op een plek waar je ‘zo lekker snel overal bent’. Maar, en dat mag ook absoluut gezegd worden, dat het bestuur van grotere steden goed anticipeert op jonge gezinnen die woonachtig zijn in en rond het centrum. Vooral als ik kijk naar onze woonplaats hadden wij genoeg groene parken, ruime speeltuinen en fijne rustige plekken om met Fos te vertoeven. Wij woonden tegenover een kinderboerderij nota bene, en dat in de stad! Dus het kan zeker, geloof mij.

“Het kan, heus!”

Nu is het ook zo dat je met een korte wandeling of fietstochtje vaak al op plekken bent waar je meer die gewenste – en soms hoognodige – frisse neus kan halen zonder veel shoppend publiek om je heen. Om het bij mijn eigen stad te houden; Zwolle heeft onderhand al tientallen pluktuinen op steenworp afstand van vrijwel elke wijk waar je woonachtig kan zijn. In het midden van de winter, ergens eind februari, start ook het ‘wandelen met schapen’ op zo’n kilometer afstand van de stadsring. Dan mogen de schaapjes weer naar buiten en uit elke kier van Zwolle stromen de mensen met kinderen ernaartoe. De wandeling over de dijk met deze wollige schepsels is een grote en populaire belevenis. Of Doepark Nooterhof, nét buiten het centrum, een heerlijk speelparadijs waar je gratis gebruik van mag maken. De mogelijkheden zijn eindeloos en een rondje Google geeft je binnen enkele minuten een breed scala aan mogelijkheden voor jouw woonplaats.

In de stad wonen geen belemmering

Dat wij de keuze hebben gemaakt om te verhuizen lag meer aan onze wens voor een groter huis mét tuin dan aan het gebrek van leuke speelfaciliteiten en groene rustplekken die de ‘stad’ bood. Een groter huis mét tuin in de stad is vrijwel onbetaalbaar en als we wel de financiën hadden was de keuze wellicht anders geweest. De keuze om verder van het centrum te wonen was zeker niet onderhevig aan de gedachte dat kinderen en de stad niet te combineren viel.

Een stad hoeft geen belemmering te vormen voor je gezin om lekker naar buiten te gaan en je kinderen ‘groen’ op te laten groeien. Er is wellicht wat meer creativiteit en moeite voor nodig maar ja, dát geldt sowieso wanneer je kinderen mag krijgen!

Over Elise Joanne

Elise Joanne is een lifestyle- en moederblogger en vlogger. Ze is van oorsprong Zeeuws en woont sinds haar studie HBO-Rechten samen met haar twee kinderen Fos (4) en Hazel (1), haar man Boris en het poezenbeest Bobbi in Zwolle.

Lees meer verhalen van Elise Joanne op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog ‘Spelen in de winter’.

2283 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Freerunning in de stad Yendor Lambrechts

Ga naar buiten, ga freerunnen!

Misschien heb je het weleens gezien in de stad: jongens en meisjes die opeens heel snel langs je rennen en tegen verschillende muren oplopen en over obstakels springen. En dit alles terwijl ze ook nog gave trucs laten zien. Dat heet freerunning! Yendor Lambrechts is een freerunner en deelt graag alles over de wereld van freerunning.

2495 keer gelezen

Praatje

Spelen in speeltuinen: een groot avontuur, net als vroeger

De wonderen van de speeltuin. “Wat mij betreft is een speeltuin ‘de vindplaats’ voor de wijk waar kinderen veilig en onbezorgd kunnen spelen”, vertelt Leon, consulent voor NUSO bij Jantje Beton, in zijn Blog. Lees snel verder!

2598 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton