praatje

Kinderen kunnen lekker spelend vies worden in het modderrestaurant van ‘Modderlab’

Ooit gehoord van een sjiek restaurant waar niet gekookt wordt met voedsel, maar met zand? Waar de kinderen zowel chef-koks als bediening zijn? ModderLab verzorgt onder andere dit modderrestaurant! Lekker vies worden, buitenspelen met modder, gras of slootwater. Heerlijk!

“Niet koken met voedsel, maar met zand!”

Bij ModderLab word ik heel blij van kinderen die lekker buitenspelen. Activiteiten waarbij ze vies kunnen worden en hier niet over na te hoeven denken. Tijdens de activiteiten van ModderLab kunnen de kinderen onbezonnen spelen en zich volledig op de modder activiteiten storten. Maar welke kinderen komen in het Modderrestaurant?

Type 1: ‘Hier ga ik even lekker vies worden’ – kind

Het eerste type kind gaat met vol overgave aan de slag. Stroopt de mouwen niet op en gaat met zijn of haar blote handen direct in de modder. Roeren, stampen en proppen. De vieze handjes worden afgeveegd aan de broek en de modderspetters blijven in de haren plakken.

Type 2: ‘Oeps…dit overkomt mij’ – kind

Het tweede type kind kijkt eerst rustig rond. Pakt met twee vingers een lepel vast en geeft de andere kinderen instructies. Plukt wat gras, gooit dit in de modder en spat dan met de lepel in de modder. De handjes worden ‘per ongeluk’ vies (het oeps-moment) en alleen het kookschort zit vol met modderspetters.

“Kom erbij zitten! Wilt u beginnen met een sloot-koffie?”

 Bij de kinderen horen ook ouders, opvoeders, opa’s en oma’s: de grote mensen. Wat vinden zij van kinderen die spelend vies worden? Hierin zie ik veel verschillende reacties die ook lijken op de twee type kinderen: Grote mensen die zelf ook blij worden van het ‘Modderrestaurant’, maar ook grote mensen die ik eerst even moet motiveren: “Kom erbij zitten! Wilt u beginnen met een sloot-koffie?” Ik neem ouders vaak mee in het spel van de kinderen en geef ze dan ook opdrachten: “Wilt u nog iets bestellen? Smaakt de sloot-koffie?”.

Op deze manier zijn de grote en de kleine mensen samen aan het spelen. De kinderen voelen zich serieus genomen in het spel en worden hier erg vrolijk van. En blije, vrolijke kinderen zien de grote mensen (en ik) graag. Dus nemen de grote mensen het ‘vies worden tijdens het spelen’ voor lief. Het hoort eenmaal bij het spel!

Over Dagmar

Vies worden, ontdekken en spelen is het leukste wat er is volgens Dagmar, mede-eigenaar van ModderLab en pedagogisch coach en beleidsmedewerker BSO. Samen met Anne is Dagmar ModderLab gestart om workshops te geven aan kinderen die stoer, uitdagend en vooral net even anders zijn.

Meer weten over Modderlab?

Wil je meer weten over spelend vies worden of wil je zelf de uitdaging aangaan? Check www.modderlab.nl of bekijk onze Facebookpagina: www.facebook.nl/viesworden.

3471 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER INSPIRATIE

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton