Spelen in de winter
praatje

Maar mama, het is zo nat buiten!

De winter in Nederland heeft vaak niet zoveel om het lijf. We krijgen – hooguit – enkele dagen per jaar sneeuw. Wanneer het zover is, ligt heel ons kikkerlandje plat. De wegen zijn snel onbegaanbaar, er is strooizout te kort en je vraagt je af hoe je met al die files op de weg en de vertragingen van de spoorwegen überhaupt op je werk moet komen. Maar, sneeuw kan ook dikke pret opleveren. Zeker als je kinderen hebt! Sneeuwpoppen– of engeltjes maken, sneeuwballen gooien naar elkaar en de sneeuw rondstrooien als confetti op een verjaardag. Sneeuw is mooi! Mijn kinderen hopen elke winter weer op die witte pracht zodat ze zich er, letterlijk en figuurlijk, mee onder kunnen dompelen.

Natte, gure bende tijdens de winter

Maar, zoals gezegd, sneeuwt het niet vaak in Nederland en is spelen in die winterse witte taferelen eerder een bijzaak van de winter dan een hoofdzaak. Spelen tijdens de wintermaanden betekent dat je jezelf onder moet dompelen in een straffe kou met gure wind. Of dat je een halve moesson op je hoofd krijgt wanneer je naar buiten wilt, want een Nederlandse winter is eigenlijk een natte, gure bende.

“Zij worden horendol als er niet even een frisse neus wordt gehaald.”

 En dat weten mijn kinderen ook. “Ik wil niet naar buiten mama, het is nat!” Ik weet niet hoe het met andere ouders en hun kroost zit, maar mijn nageslacht moet écht elke dag even naar buiten. Zij – en ik dus ook – worden horendol als er niet even een frisse neus wordt gehaald. Dus, hup naar buiten en rode koontjes creëren! Voordat we allemaal de juiste kleding en schoeisel hebben aangetrokken, zijn we gerust een half uur verder, zeker met een eigenwijze dreumes die op alles “nee!” zegt. Maar uiteindelijk staan we dan klaar om te gaan.

En dan? Wat gaan we doen? Lang geleden heb ik al geleerd dat je niet per se iets moet ‘doen’. Soms is buiten zijn al genoeg. Fos neemt vaak zijn fietsje mee en racet erop los met zijn kleine beentjes. Hazel zit lekker warm in de kinderwagen en laat ik los zodra ik dat veilig en verstandig acht. Een dreumes is namelijk de belichaming van een ongeleid projectiel dus ik wacht tot we ergens zijn waar ze niet, letterlijk, in zeven sloten tegelijkertijd kan lopen.

Geen sneeuw? Geen probleem!

We trotseren de kou, gure wind en vieze motregen want we moeten even naar buiten. Dat hoeft geen úren te zijn en je hoeft geen uitgebreid spelletjesplan te verzinnen om de kids te vermaken. Op zulke dagen is gewoon even een frisse neus halen echt genoeg. Voor iedereen. Wandel of fiets naar de supermarkt in plaats van met de auto. Een spelletje ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ is al voldoende. We lopen langs de kinderboerderij en komen erachter dat er al een lammetje is geboren, wat leuk! En na aandachtig elk diertje te hebben bestudeerd, wandelen we weer terug. De juiste kleding áán doen vergt een half uur, maar uittrekken is blijkbaar met twee minuten geregeld. We komen thuis, ik draai mij om en beide kinderen hebben alles uitgeschopt en zitten al op de bank. Typisch.

Sneeuw of geen sneeuw; ik maak wel warme chocolademelk en daar genieten we heel erg van met onze plakhaartjes van de motregen en de koude neus van de straffe wind. Ze zijn uitgeteld van het noodzakelijke maar uiteindelijke leuke tochtje naar buiten, nestelen zich lekker tegen mij aan en lezen samen ‘Boer Boris in de sneeuw’ ter compensatie.

Over Elise Joanne

Elise Joanne is een lifestyle- en moederblogger en vlogger. Ze is van oorsprong Zeeuws en woont sinds haar studie HBO-Rechten samen met haar twee kinderen Fos (4) en Hazel (1), haar man Boris en het poezenbeest Bobbi in Zwolle.

2039 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

video nooit te oud

video – Te oud om te spelen?

Waarom zou je als volwassene alleen naar buiten gaan voor de boodschappen? De kinderen in het filmpje begrijpen er niets van. Ook als je oud bent moet je blijven buiten spelen. En als er iemand raar van opkijkt, lekker boeiend! Buiten spelen is gezond, je kunt je energie kwijt en het is gewoon leuk voor iedereen.

1552 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton