Spelen in de zomerzon
praatje

Was het hele jaar maar zomer… met Maandagdaandag

‘Alle tijd en het leven is een makkie, hartje zomer in ons klein paradijs’, zoals vader Jan door het huis zingt. ‘s Morgens je ogen opendoen en de deur opengooien of de tent openritsen en de buitenspeeldag is begonnen!

Constant buitenspelen in de zomer

Klein op het balkon met wat Playmobilpoppetjes, lui met een boek of wat schoffelen in de plantenpotten en oogsten uit de moestuinbak. Samen op avontuur in de tuin of het park. Bellenblaas, pijl en boog, Kubbs mee, een stapel boterhammen, een fles limonade in de tas en aan het eind van de dag zwart van het zand en plakkerig van de zonnebrand weer naar huis.

Waar er in de herfst of winter nog met een ‘moet dat nou’ blik op wordt gekeken van een scherm, moet ik De Rotjes in de zomer naar binnen sleuren als het donker wordt en ze toch écht moeten slapen.

Op warme zomerdagen is niet veel nodig

Veel hebben ze niet nodig op lange, warme zomerdagen. Een stapel kleden om hutten te bouwen, wat water, stokken en stenen. Oh, en bellenblaas gaat er per liter doorheen. Het al jaren gewenste zakmes draait overuren. De ene na de andere tak wordt omgetoverd tot laserzwaard. Bloemen plukken voor zomerse kransjes, idyllischer wordt het niet. Als de boel inkakt of er van de warmte toch gechagrijn klinkt, is het tijd voor een wandeling naar de ijscoboer.

Van buitenspelen naar buiten slapen

Koken is ook niet echt nodig in de zomer. We maken een vuurtje, plaatsen het rooster erop en iedereen grilt zijn eigen kostje, wat deeg op een stok voor vers brood, kaas uit het vuistje en de sterke verhalen komen van zelf. Zo wordt koken buitenspelen. Dat aan het eind van de dag naar binnenkomen hebben de kinderen inmiddels ook omzeilt want niets is lekkerder dan in de buitenlucht slapen. Dus veldbedjes op het balkon, zaklampen mee en zo rollen ze van buitenspelen door naar buiten slapen.

Was het hele jaar maar zomer…

Meer weten over maandagdaandag?

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over ‘Hopsa! Maak je eigen stoepkrijt hinkelbaan’.

2074 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Praatje

Spelen in speeltuinen: een groot avontuur, net als vroeger

De wonderen van de speeltuin. “Wat mij betreft is een speeltuin ‘de vindplaats’ voor de wijk waar kinderen veilig en onbezorgd kunnen spelen”, vertelt Leon, consulent voor NUSO bij Jantje Beton, in zijn Blog. Lees snel verder!

2571 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton