Help jouw buurt spelen!
praatje

Hopsa! Maak je eigen stoepkrijt hinkelbaan

Sinds ik de wc-deur schilderde met schoolbordverf, schrijft Maantje Piet elke week een opdracht op het bord. Teken een poes, teken een vogel en deze week teken een robot. Met afstreepnamenlijstje en commentaar als ‘mooi’ of ‘grappig’ erbij. En iedere week tekenen alle Rotjes braaf mee, zelfs vader Jan.

Kunnen we de buurtmensen verleiden om buiten te spelen?

In de lockdown tekenden we de stoepen vol hartjes en dat leverde zo veel stilstaande mensen met een glimlach op. Nu mogen we weer voorzichtig allemaal naar buiten en krijgen we meer speelruimte. Misschien kunnen we de buurtmensen en kinderen wel verleiden tot buitenspelen? Gewapend met stoepkrijt tekenen we hinkelbanen, alfabetslangen en speurtochten met opdrachten als ‘wat staat er op de gevel van nummer 303’ of ‘tel alle bomen van deze straat tot de volgende pijl’.

Ik zag ooit op Facebook een filmpje van een getekende stoepkrijt hinkelbaan waar verschillende volwassen voorbijgangers het niet konden laten om even te hinkelen en weer door te lopen. Sommigen sprongen er meteen in en anderen namen het laatste stukje hinkelend. Hoe vrolijk is dat!

Hinkelend naar de supermarkt

Dus gingen Elvis en Maantje Piet ook op de stoep voor ons huis aan de slag en tekenden ze een vrolijk gekleurde en extra lange hinkelbaan. We wonen op de route naar de supermarkt en de tramhalte, dus mensen genoeg. Van achter het venster op de eerste verdieping van ons huis is het goed gluren. En het werkt, hoor! Er zijn natuurlijk mensen die gewoon door sjokken en die de hele stoepkrijt hinkelbaan niet zien, maar er zijn genoeg volwassenen waarbij een ‘zal-ik-het -doen-lachje’ verschijnt en die ‘hopsa’ hinkelend richting de supermarkt verdwijnen.

“Bijna honderd procent van de kinderen springt meteen op één been”

Dat zit er van nature in. Een  stoepkrijt hinkelbaan móet je gewoon nemen, zoals ook elk geveltrapje beklommen moet worden. Ik hoorde zelfs laat op de avond de buurtstudenten een hinkelpoging wagen. Dus allemaal aan de slag met stoepkrijt! Na de hartjesstoep gaan we deze zomer vrolijk door met de hinkelstoep om te vieren dat we weer lekker samen op afstand buiten kunnen spelen!

Meer weten over Maandagdaandag?

Lees meer verhalen van Maandagdaandag op haar persoonlijke blog. Lees ook haar vorige blog over ‘De zomer komt eraan! Ga samen lekker buitenspelen’.

3796 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Power of Play speeltip

Maak je eigen bal!

Wist je dat je heel makkelijk zelf een bal kunt maken van plastic zakken, oude kleren en touwtjes? Een bal van allerlei materialen die normaal gesproken in de prullenbak belanden. In Rwanda zijn kinderen daar een ster in.

381 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton