Op zoek naar de ideale speelplek

Uitdagende en leuke speelplekken zijn voor ieder kind essentieel voor de motorische, emotionele en sociale ontwikkeling. Plezier in spelen maakt dat je dat als kind vanzelfsprekend meekrijgt. Dat moet voor ieder kind, met welke achtergrond, beperking of omgeving ook, mogelijk zijn. Jan Boersma, teamleider Werving bij Jantje Beton, vertelt over het belang van het realiseren van speelplekken en hoe de ideale speelplek er nou eigenlijk uitziet.

De ideale speelplek, die bestaat niet

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de ideale speelplek bestaat niet. Er zijn zoveel kinderen, en zoveel speelplekken. Elk kind heeft zijn eigen voorkeuren, daarom bestaat er niet zoiets als de perfecte speelplek, vertelt Jan. “Wat ik bij mijn eigen kinderen zie is dat ze hun eigen weg en spel wel vinden, ongeacht de speelplek. Leuke toestellen in een speeltuin kunnen zeker helpen, maar deze zijn niet altijd noodzakelijk. Een watertje, emmertje, boomstam en stuk touw zijn net zo leuk. Kinderen bedenken er wel wat mee. Het gaat vooral om de vrijheid, ruimte en uitdaging die kinderen krijgen. Losse materialen kunnen een belangrijke rol spelen bij het creëren van een speelplek. Kinderen kunnen de materialen naar eigen inzicht en fantasie gebruiken in hun spel. Vaak is dit uitdagender dan een wipkip in de speeltuin. Hier zijn kinderen snel op uitgekeken en het prikkelt de fantasie niet. De ideale speelplek hoeft dus niet per se uit de mooiste toestellen te bestaan, maar het zorgt vaak wel voor een mooie ontmoetingsplek voor kinderen én ouders.”

Het belang van een speelplek voor ieder kind

3 op de 10 kinderen speelt nauwelijks buiten door uiteenlopende redenen. Hierdoor neemt het overwicht toe bij kinderen vanwege beweegarmoede en de constante verleiding van beeldschermen. Jan: “Ik vond buitenspelen altijd al belangrijk voor kinderen, maar door mijn kennis vanuit Jantje Beton is dit alleen maar versterkt. Ik ben ervan geschrokken wat de urgentie is van buitenspelen. Als we niets doen dan zullen zaken als overgewicht, minder weerbaarheid en afvlakkende sociale vaardigheden steeds vaker voorkomen. Ik heb met mijn werk al mooie projecten mogen realiseren voor kinderen.” Per wijk of gemeente verschilt het tekort aan speelplekken sterk, geeft Jan aan. “Waar ik woon is er genoeg ruimte, maar in de grote steden is de ruimte nijpend. In de bestemmingsplannen gaat woningbouw, bedrijvenbouw en aanleg van wegen steeds vóór het bouwen van speelplekken. Dat vind ik kwalijk, want vaak is hier al een tekort aan speelruimten voor kinderen.”

“Jantje Beton sluit altijd af met ‘Stop nooit met spelen’. Dat geldt voor kinderen én volwassenen. Ga zelf ook gewoon naar buiten, beweeg (samen met de kinderen), leg je telefoon weg en besteed je onverdeelde aandacht aan het spel (en je kinderen). Probeer maar. Je wordt er hoe dan ook blij van.”

Jan vertelt dat hij het mooie aan zijn werk vindt om uiteindelijk de reacties van blije kinderen te zien. “Wanneer ik beelden zie van een nieuwe, onlangs gerealiseerde speelplek waar alle kinderen een brede glimlach om hun gezicht hebben, dan weet ik weer waar ik het voor doe. Afgelopen tijd hebben we samen met Stichting het Gehandicapte Kind steun gekregen van de Nationale Postcodeloterij om te starten met het realiseren van 250 inclusieve speelplekken in Nederland. Dit vind ik een supermooi project. Hiermee zorgen we er in de toekomst écht voor dat ieder kind een mooie en passende speelplek heeft. Ieder kind verdient dat.”

Over Jan

Jan is vader van een dochter en zoontje en woont samen met zijn vrouw in Gelderland. Buiten zijn is de rode draad door zijn leven. Of dat nu in de tuin is met de kinderen, kamperen tijdens vakanties, lekker fietsen of wandelen in de bossen of bergen. Jan vindt het heerlijk om in de buitenlucht te zijn. Jan is teamleider Werving bij Jantje Beton en vindt het heerlijk met zijn kennis, kunde en ervaring in te zetten om inkomsten te krijgen voor de stichting om zo meer kinderen te voorzien van een speelplek.

1930 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Winter maandagdaandag

Dit is mijn wens voor deze winter…

Nu het weer echt serieus koud is en alle handschoenen, mutsen, dikke jassen en warme laarzen weer aan moeten, is er niets lekkerder dan buiten die frisse, knetterende kou opsnuiven.

2214 keer gelezen

Praatje erik

Minder gamen om je hersenen fit te houden

Steeds minder kinderen hebben dagelijks lichamelijke inspanning. Buitenspelen heeft plaats gemaakt voor gamen… Daarom zet Erik Scherder, Nederlands hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zich in om de hersenen van de mens fit te houden.

3705 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton