Samen speelt beter

Iedereen (met of zonder handicap) kan samen spelen, ook Yrsa

Speelplekken zijn niet altijd toegankelijk voor kinderen met een handicap. Denk bijvoorbeeld aan speeltuinen of skatebanen waar een hek omheen staat om voertuigen buiten te houden. Hierdoor kan ook de dochter van Nicole, Yrsa, niet bij de speelplek komen, omdat zij in een rolstoel zit. Nicole: “Of speelplekken waar geen verharde ondergrond is, maar bijvoorbeeld alleen zand of kiezelstenen. Hartstikke tof natuurlijk voor andere kinderen, maar voor mijn dochter niet toegankelijk in haar ‘gewone’ rolstoel.”

Ernstige meervoudige beperkingen (EMB)

Yrsa, de dochter van Nicole, heeft ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Nicole: “Dit betekent in haar geval dat zij een verstandelijk beperking heeft, maar ook zeer ernstige motorische beperkingen. Yrsa zit hierdoor in een rolstoel en is volledig afhankelijk van anderen en hulpmiddelen om te kunnen bewegen, communiceren en spelen. Dit kan een grote belemmering zijn bij een spel wanneer je hier geen specifieke aandacht voor hebt.”

Samen spelen is zo belangrijk!

Nicole vindt samen spelen erg belangrijk. Nicole: “In de eerste plaats voor mijn dochter zelf en ook voor mijzelf als ouder. Het mee kunnen draaien in de maatschappij is het recht van ieder kind, en dat geldt ook voor het samen spelen met andere kinderen. Samen spelen is hartstikke goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het zorgt voor plezier en sociale contacten. Daarbij kan mijn dochter leren van andere kinderen en ben ik er persoonlijk van overtuigd dat andere kinderen ook weer kunnen leren van (het contact met) haar.”

“Yrsa houdt van wilde spelletjes met heel veel snelheid”

Het is alleen voor veel kinderen niet gebruikelijk om in contact te komen met jongeren zoals Yrsa, die zo ernstig beperkt zijn, niet praten en zich niet zelfstandig kunnen voortbewegen. “Kinderen vinden het een beetje onwennig, moeilijk of zelfs spannend om met Yrsa contact te maken”, vertelt Nicole. “En dat terwijl ze dol is op samen spelen en houdt van wilde spelletjes met heel veel snelheid. Je zult deze kinderen op weg moeten helpen hoe zij met Yrsa kunnen samen spelen. En dat vraagt om extra aandacht.”

Iedereen kan meedoen en samen spelen

Wist je dat je, door gebruik te maken van hulpmiddelen, jongeren met een beperking heel simpel kan laten mee doen aan (buiten)speelactiviteiten? Denk bijvoorbeeld aan een easyhold handbandje voor jongeren met weinig handfunctie om zelf een racket vast te kunnen houden. Of een automatische ballenschieter met 1-knopsbediening om zelf een bal te kunnen gooien wanneer je de bal niet met je hand kunt werpen. Nicole: “En zo zijn er nog veel meer ideeën. Zo hebben wij vanuit onze campagne: ‘Ik ga EMB!’ zelf een online inspiratiebox opgezet, gericht op (samen) spelen en meedoen voor jongeren met ernstige meervoudige beperkingen. Iedereen kan hierdoor meedoen. Het hoeft niet moeilijk of lastig te zijn!”

Over Nicole

Nicole is moeder van Ysra (17) en werkt als fysiotherapeut in de kinderrevalidatie. Daarnaast doet ze onderzoek naar gezinnen met een kind met ernstige meervoudige beperkingen (EMB), wat haar dochter ook heeft. In haar vrije tijd zet Nicole zich samen met andere ouders en professionals in voor meer mogelijkheden voor jongeren met ernstige meervoudige beperkingen via de campagne: ‘Ik ga EMB!’ (EMB betekent hier: Elke Mogelijkheid Benutten).

1705 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Spelen in de zomerzon

Buitenspelen? Tip van Yvette: Ga vooral niet samen

Yvette: “Mijn ultieme speeltip voor andere (groot-)ouders is vooral niet samen naar buiten te gaan om te spelen! Dat klinkt misschien een beetje gek en voor de allerkleinsten raad ik het ook niet aan.” In de blog van Yvette lees je waarom ze dit vindt.

1232 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton