Spelen in de winter

In hartje winter buitenspelen in de natuur

Brits onderzoek laat zien dat de ruimte waar kinderen vrij mogen spelen in vier generaties terug gelopen is van een straal van 10 km naar 300 m. Schoolpleinen hebben steeds minder ruimte om te spelen. Sommige basisscholen hebben zelfs minder dan 1 m² plein oppervlakte per kind beschikbaar. “Erg jammer, want juist (groene) schoolpleinen zijn de plekken waar kinderen lekker buiten kunnen spelen”, vertelt Vincent, Senior Projectleider bij IVN. IVN laat ouders en kinderen ontdekken hoe leuk buitenspelen eigenlijk is. “Er zijn namelijk, naast schoolpleinen natuurlijk ook andere speelplekken. Wij bieden inspiratie, tips en ideeën om met het hele gezin naar buiten te gaan, de natuur in.” Maar ook in de winter?

Ook lekker spelen in de winter

De wind waait en het is ijzig koud buiten. Kinderen zijn dan niet over te halen om naar buiten te gaan. Dus hoe stimuleer je kinderen om ook in de winterperiode lekker naar buiten te gaan spelen? Vincent: “De natuur slaapt nooit, ook in de winter kun je van alles ontdekken en leuke dingen doen. In de laagstaande zon maak je lange schaduwen en in het bos ontdek je welke dieren actief zijn. Misschien ligt er wel sneeuw en ijs, of zijn er diepe plassen? Onze afdelingen organiseren allerlei natuuractiviteiten, ook in de winter. Zo organiseerden wij in samenwerking met Human Kind de campagne ‘Hartje Winter’ waarmee we 25.000 kinderen ook in de winter laten ervaren hoe leuk buitenspelen kan zijn. Winters koken, een speurtocht of schimmenspel: er valt van alles te ontdekken in het prachtige winterseizoen.”

“53 % van de kinderen spelen in hun vrije tijd vaker binnen dan buiten”

Bewijslast stapelt zich op: buitenspelen in de natuur is aantoonbaar goed voor kinderen. Vincent: “Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt met de ontwikkeling van zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit van kinderen. Toch zie je dat 53% van de kinderen in hun vrije tijd vaker binnen speelt dan buiten. Met acties als ‘Hartje Winter’ proberen we die trend te doorbreken. Ook in de winter.”

Winterbucketlist

Het is best lastig om leuke activiteiten te verzinnen die je kunt doen tijdens de winterperiode. Vincent deelt zijn eigen top 3 winteractiviteiten. Misschien krijg je hierdoor wel inspiratie voor je eigen winterbucketlist.

  • De winter is hét seizoen om op jacht te gaan naar dierensporen. Vincent: “Met de zoekkaart van IVN kun je ontdekken welk dier, welk spoor maakt. Natuurlijk leuk in de sneeuw, maar ook in de modder of blubber ontdek je sporen. Maak een gipsafdruk van de sporen die je tegen komt in het bos of het parkje in je buurt.” Ben jij een echte natuur-detective?
  • In de winter kunnen de vogeltjes jouw hulp goed gebruiken om de winter door te komen. Vincent: “Wist je dat, behalve vetbollen, er nog andere lekkernijen zijn die je voor vogels kunt maken?! Maak bijvoorbeeld een gevulde dennenappel. Heel eenvoudig te maken.” Wedden dat jouw tuin binnen no time vol zit met hongerige vogeltjes.
  • De winter is een geweldig seizoen om hutten te bouwen. “Ik ben in het winterseizoen jarig. Ik vierde dan vaak mijn kinderfeestje in het bos om samen met vriendjes hutten te bouwen”, vertelt Vincent. Maar hoe bouw je een hut waar je in kunt overleven als het regent en ook nog ijskoud is? Vincent: “KinderNatuurActiviteiten organiseert activiteiten voor kinderen in en over de natuur. Zo organiseren zij ook de activiteit hutten leren bouwen. Op een middag leer je alles over het bouwen van een hut met natuurlijke materialen die je kunt vinden in het bos.” Wat is een goede plek om de hut te bouwen? En hoe krijg je een hut waterdicht als je geen zeil hebt om te gebruiken? Je leert het allemaal!

Over Vincent

Vincent woont samen met zijn vriendin in Veere en zo af en toe in zijn huisje in de Franse Pyreneeën. Als schoolmeester werd hij al blij van buitenonderwijs en tijdens zijn studie Internationale Betrekkingen raakte hij gefascineerd door de gedachte dat de antwoorden op de grote vraagstukken van deze tijd vooral gaan over eigen keuzes maken. Naast Senior Projectleider bij IVN zijn de hobby’s van Vincent: trailrunning, golfsurfen en moestuinieren.

Over IVN

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doet IVN door het organiseren en uitvoeren van natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. IVN heeft vrijwilligersafdelingen door het hele land en in iedere provincie een kantoor met werknemers. IVN brengt voor iedereen en in elke levensfase de natuur dichterbij.

4298 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Winterfeestje organiseren | Speeltip van Speelbeweging

Winterfeestje

Als het buiten koud is, is het heerlijk om de warmte op te zoeken. Maak (met je (groot)ouder of verzorger in de buurt) een vuurtje en ga daar gezellig (op een veilige afstand) bij zitten. Ben jij ‘ready’ voor een winters avondje?

137 x gedaan!

Spelen in de winter

Ook buitenspelen in de winter is heel gezond!

“Brrr… het is ijskoud buiten. Geen haar op mijn hoofd dat ik naar buiten ga hoor! Straks vries ik vast aan de grond en word ik ziek!” Toch is het goed als kinderen dagelijks buitenspelen, ook in de winter. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen namelijk de aanmaak van vitamine D en dat is weer goed voor de spieren en het immuunsysteem. Dus jas aan, lekker naar buiten en bekijk bij het lezen van deze blog deze vijf winterse tips.

3543 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton