praatje

Gamen of buitenspelen? Waar haalt een kind meer plezier uit?

Al vanaf dat ik mij kan herinneren, was ik de hele dag buiten. Het liefst struinde ik door het hoge gras op het erf van mijn opa en oma. Ik genoot van die pure verwondering als er ineens een bijna onwerkelijk grote libelle voorbij vloog. De opwinding die ik voelde als ik een grote stapel oud hout vond op het nabijgelegen erf. Vooral dat voldane gevoel als ik ‘s avonds uitgeblust onder de warme dekens in bed lag.

Toch vraag ik me weleens af, ervaren kinderen dat nog, als ze de halve dag naar een tablet hebben zitten staren? Zelf heb ik nooit gegamed, dus te stellig durf ik niet te zijn. Maar als een kind zo intens gefocust en bewegingsloos naar een scherm staart, kan ik mij niet voorstellen dat het daar net zoveel plezier en voldoening uithaalt.

“Ik weet niet veel van de ‘hashtags’ en ‘challenges’”

Gelukkig zijn veel ouders het daarmee eens, weet ik. Sommigen zetten zelfs een kookwekker. Na een uur gaat de wekker af en dan is het: ‘hup dat scherm uit!’ Anderen verwachten een tegenprestatie. Zo van: ‘eerst die sommen maken en twee uur buitenspelen, dan mag je daarna op de iPad.’ Mijn moeder moest eerder tegenprestaties verzinnen om me naar binnen te krijgen in plaats van naar buiten. Op het kantoor van Jantje Beton vertelt een collega over de actie van de broertjes Jelle en Mels uit Rosmalen. Vol enthousiasme begint ze te vertellen over de #NoGameChallenge. Ik weet niet veel van ‘hashtags’ en ‘challenges’, maar deze actie is simpel; de hele vakantie helemaal géén iPad! Met een grote glimlach luister ik naar wat de 10-jarige Jelle zegt in de video : “Bij buitenspelen kun je het ook echt zelf voelen en kun je dingen zelf beleven en op avontuur gaan.”

Videogame naspelen in de speeltuin

Kort daarna zie ik een geldaanvraag in mijn mailbox binnenkomen met de titel: ‘Samen een levensecht videospel maken in de speeltuin’. Een speeltuin wil de aloude game Super Mario Bros tot leven brengen. Spelen kinderen van nu dat nog steeds? Zo’n driekwart van de geldaanvragen die ik binnenkrijg zijn voor springkussens. Dus stiekem was ik al voor het openen van de e-mail hartstikke blij met deze verrassende aanvraag. In de mail lees ik: Kinderen kunnen dan een hindernisbaan afleggen, net als Super Mario. Waarbij ze muntjes moeten verzamelen, vijanden moeten verslaan en bijzondere krachten kunnen krijgen. “Kijk, zo kan het ook!”, zeg ik tegen mijn collega terwijl ik de mail laat zien. “Dan zijn de kookwekker of de no-game-challenge van de broertjes uit Rosmalen misschien wel niet eens nodig?” 

Over Kitty  

Kitty is medewerker fondsverstrekkingen/secretariaat bij Jantje Beton vraagt ze zich weleens af of een kind net zoveel plezier en voldoening haalt uit gamen als met buitenspelen.

2375 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER INSPIRATIE

Interactief spelen

Buiten een computergame spelen…. hoe cool!

Een interactief computerspel spelen, maar dan buiten mét vriendjes, kan dat? Jazeker! Lees snel verder en je kan ook nog eens kans maken op een mooie prijs #nogamechallenge.

6206 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton