praatje

#NoGameChallenge: tien tips om minder te gamen en meer buiten te spelen

Kamperen zonder wifi. Onze jongens, Jelle (11) en Mels (8), speelden heerlijk buiten op de camping. Het gamen werd door het mooie weer helemaal vergeten, want er was toch geen wifi. Toen er op de laatste dag toch wifi was, wilde ze alleen nog maar buitenspelen. Waarom? Mels legde uit: “Bij buitenspelen kun je het ook echt zelf voelen, kun je dingen zelf beleven en op avontuur gaan.” Jelle voegde daaraan toe: “Buitenspelen is veel leuker, want je wordt er creatief van en leert andere kinderen kennen.”

Minder gamen, meer buitenspelen

In de auto terug naar huis vroeg ik Jelle en Mels of zij het zonder iPad spelen ook langer zouden volhouden. Echt schermverslaafd zijn zij overigens niet. Meestal gebruikten ze 1,5 uur per dag de iPad. Achteraf gezien een uurtje in de ochtend en een klein uurtje later op de dag. Die vaker uit gemak werd gepakt als ze zich verveelden. Jelle en Mels kwamen zelf met het idee om de hele meivakantie niet te gamen. Zo werd de #NoGameChallenge geboren en nu dagen ze alle kinderen in Nederland uit om ook mee te doen. Jelle en Mels gamen zoveel minder sinds de challenge, ontzettend fijn is dat. Samen met Jantje Beton hebben Jelle en Mels nu een landelijke campagne uitgewerkt voor de zomervakantie. Helaas is het niet meer mogelijk om mee te doen aan de challenge.

Top 10 speeltips voor kinderen om minder te gamen
Soms hebben kinderen een duwtje in de rug nodig om iets ander te doen dan gamen. Dit zijn mijn tips voor ouders om kinderen te laten (buiten)spelen;

  1. Geef een alternatief. Vaak vergeten ze dat er veel leuke spellen in de kast staan.
  2. Maak goede (nieuwe) regels met je kinderen. Jelle en Mels gamen sinds de #NoGameChallenge alleen na 16:00 uur ‘s middags, maximaal een uurtje en in het weekend na 09:00 uur, ook maximaal een uurtje.
  3. Laat ze lekker een beetje aanmodderen! Jelle en zijn neefje maakte van stoepkrijt stoepkrijtdrankjes, die je natuurlijk niet kunt drinken.
  4. Ga samen een stukje wandelen of fietsen.
  5. Stuur ze de natuur in; kikkers zoeken, vogels bekijken, de hond uitlaten (desnoods van de buren als je geen hond hebt).
  6. Lees een boek voor of lees samen een boek. Een heerlijk moment van rust.
  7. Laat ze kijken of vriendjes thuis zijn en ga samen buitenspelen.
  8. Geef ze klusjes. Denk aan boodschappen doen, helpen in de tuin of de auto wassen.
  9. Kamer opruimen 🙂
  10. Stimuleer creativiteit en fantasie. Bijvoorbeeld door het bouwen van een hut. Dit kan in de struiken, in de slaapkamer of in de tuin.
Over Gwenn

Gwenn is moeder van twee zoons, Jelle (11) en Mels (8). Supertrots is Gwenn op hun zelfbedachte #NoGameChallenge die samen met Jantje Beton dit jaar landelijk wordt uitgerold. Zelf is Gwenn graag buiten; werken in de tuin, aan het hardlopen of wandelen met de hond.

3851 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER INSPIRATIE

Gamen en spelen

Gamen, is het slecht voor je?

Wanneer ligt een gameverslaving op de loer? En is videogamen echt zo slecht voor je? Sander Bakkes- onderzoeker en universitair docent aan de Universiteit Utrecht: “Het is niet zo zwart-wit als veel mensen denken.”

18718 keer gelezen

Eerste hulp bij gamen

Huup huup barbatruc, met een schermpje lok ik ze naar buiten

Hoewel we het proberen schermen te beperken met regels, zoals pas een mobiele telefoon als je naar de middelbare school gaat, hebben we inmiddels een iPad, Nintendo en een Playstation. Een half uurtje vind ik lang genoeg, hoe schattig ik alle tuintjes en huisjes van Animal Crossing ook vindt.

2071 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton