Eerste hulp bij gamen
Doe mee

10 tips om de relatie met je gamende kind te herstellen, behouden of versterken

Gamen, vrijwel ieder kind doet het. Van Fortnite tot Minecraft. Hierdoor zitten ouders vaak met de handen in hun haar, want waarom zitten ze nou de hele dag op hun kamer te gamen? Dit roept veel frustraties op. Hier komt Parents of Play om de hoek kijken. “Parents of Play helpt ouders om de relatie met hun gamende kind te herstellen, behouden of versterken en kinderen in een gezonde balans te brengen of te houden”, zegt Koen, oud (of ex) professionele gamer, spreker en oprichter van Parents of Play.

“Voor veel mensen was een professioneel gamend kind ‘gek’”

Koen: “Toen ik aan mijn professionele game carrière begon, was gamen een soort taboe. Voor veel mensen was een professioneel gamend kind ‘gek’ en dit had veel invloed op mijn moeder. Zelf heb ik ervaring met gamen, maar ook met het herstellen van de relatie met een ouder.”

“Hieruit is eigenlijk Parents of Play ontstaan. Ik geef zelf workshops en spreek op evenementen om mijn ervaring en kennis te delen met betrekking tot gamen. In 2017 ben ik begonnen met van alles op te schrijven, het bundelen van mijn kennis, en dit is uiteindelijk een boek geworden! Voor Parents of Play creëer ik eigenlijk alle content: van het opbouwen van een online community tot artikelen plaatsen op de website en het geven van workshops. Maar ik ben zeker niet alleen. De andere mede-oprichters van Parents of Play zijn André Parren, pedagoog gespecialiseerd in gamen en autisme, en Tim de Lange, opvoeddeskundige.”

10 tips van Koen

“Ik merk dat ouders vaak op zoek zijn naar een aantal simpele tips die je kunt toepassen om de relatie met je gamende kind te herstellen, behouden of juist te versterken. Dus hierbij 10 belangrijke tips!”

1. Openstaan 

“Als ouder moet je openstaan voor de leefwereld van je kind”, vertelt Koen. “En hier maakt gamen ook onderdeel van uit. Of je dat nu wil of niet. Jaren geleden was het heel anders. Toen waren er weinig of geen gameconsoles, waardoor het voor ouders van nu lastiger is om in te beelden. Het is dus moeilijker te begrijpen, maar zodra ouders openstaan en het proberen te begrijpen, is de eerste stap al gezet.”

2. De ‘wat’ vraag

Interesse tonen, dat is zo belangrijk geeft Koen aan. “Begin niet met het stellen van de vraag ‘Waarom speel je dit spel?’, maar start laagdrempelig met een ‘wat’ vraag. Bijvoorbeeld: ‘Wat speel je voor spel?’. Dit soort vragen zijn namelijk makkelijker te beantwoorden.

3. De ‘hoe’ vraag

“Hierna volgt de ‘hoe’ vraag”, zegt Koen. “Je hebt namelijk het eerste bruggetje gelegd. Denk aan ‘Hoe werkt het spel dan?’ en ‘Hoe kom je aan deze poppetjes?’. Dan moet je kind wat meer uitleg geven.

4. De ‘waarom’ vraag

Als laatste volgt pas de ‘waarom’ vraag. “Deze vraag stel je als laatste omdat het ingaat op de onderliggende motivatie van kinderen. De ‘waarom’ vraag is wat lastiger, maar door de voorgaande vragen lok je wel een reactie uit.”

5. Verdiep je in de game

“Google eens. Gewoon om een video te kijken over de game die je kind speelt of er meer over te lezen”, zegt Koen.

6. Gebruik deze informatie

Gebruik die informatie vervolgens ook in je communicatie. De wat, hoe en waarom vragen wekken interesse. Deze noem ik ook wel ‘interessevragen’. Daarna wil je ‘kennisvragen’ gaan stellen. Denk aan: ‘’Heb je nog een victory royal gehaald gisteren?’’ Je laat direct zien dat je iets over het spel weet waardoor de kans groter is dat je antwoord krijgt. Je toont interesse en dat laat je zien in deze gesprekken. Je groeit mee met de interesses van je zoon of dochter.

7. Gamen en bewegen met VR

“Er zijn veel verschillende opties om binnen te gamen”, zegt Koen. “Zo ook Virtual Reality (VR). Het is wat prijzig, maar als je zoon of dochter daar interesse in heeft, is dit een goede investering. Met VR speel je een game en ben je tegelijkertijd in beweging.”

8. Gamen en naar buiten

Er bestaan ook games die kinderen stimuleren naar buiten te gaan. Koen: “Zo heb je bijvoorbeeld Pokémon Go, maar ook Harry Potter: Wizards Unite.”

9. Ontdek kwaliteiten

 “Ga na welke kwaliteiten van je kind hij of zij tot uiting laat komen in een game. Dit kan van alles zijn, van competitief tot creatief en online tot teamwork”, zegt Koen. “Maak een lijstje van deze kenmerken en ga op zoek naar een sport of activiteit in de buurt waar je kind deze kwaliteiten ook tot uiting kan laten komen. Hier beperk je ook direct de schermtijd mee.”

10. Creëer een gezonde balans

“Des te minder je kind gamet, des te meer ruimte er is voor andere activiteiten,” geeft Koen aan. “Houd de Spel Schijf van Vijf erbij en maak aan de hand hiervan een schema/planning. Hoe laat gaat mijn kind de aankomende week naar bed (Slaap)? Wat staat er qua studie op de planning (Studie)? Wanneer zijn de trainingen of is er een wedstrijd (Sport)? Op welke dagen worden er met vrienden of vriendinnen afgesproken (Sociaal leven)? En als laatste blijf de S van Spel over. Dit wordt dan verdeeld over de tijd die nog over is na het inplannen van de andere S’en. Zo kan de tijd van het gamen per week verschillen en zorg je voor een balans.”

“Extra tip: Breng geen eten of drinken als je kind gamet”

Koen: “Ik heb nog een extra tip, want als je kind aan het gamen is, breng dan geen eten en drinken. Zorg dat ze het zelf komen halen. Zo hebben ze direct een pauze tussen het gamen door en strekken ze even de benen.”

Over Parents of Play

Parents of Play is ontstaan uit een passie om opvoeders en professionals te informeren en te helpen met betrekking tot gamende kinderen. Een Parent of Play is een opvoeder die opzettelijk en bewust interesse toont in de activiteiten en interesses van het kind. Met een open mindset staat een Parent of Play klaar om continu nieuwe dingen in het leven te ontdekken en te leren dankzij het kind. En? Ben/word jij een Parent of Play?

Over Koen

Toen Koen in 2006 (toen hij 14 jaar oud was) in aanraking kwam met Trackmania veranderde zijn leven voor altijd. Na tien maanden kreeg hij al zijn eerste (game)contract aangeboden door een professionele organisatie en in 2017 was hij de eerste professionele gamer met een topsportstatus.  Als gamend kind ervaarde Koen jarenlang zelf problematiek met zijn moeder. Hier heeft hij veel van geleerd en sinds 2016 gebruikt hij zijn kennis en ervaring bij workshops en presentaties voor ouders. Tegenwoordig is Parents of Play het leidende platform voor opvoeders met vragen rondom gamen en hun gamende kind, inclusief een grote Parents of Play Community groep. Koen’s missie is om opvoeders te helpen de relatie met hun gamende kind te herstellen, behouden of versterken en kinderen in een gezonde balans te brengen of te houden.

2599 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Pac-man

Ken je nog het klassieke computerspelletje Pac-Man? Teken met krijt een doolhof van lijnen op de grond en leg hier ‘bonussen’ op.

273 x gedaan!

Welkom in de club

Wat is er leuker dan je eigen clubhuis? Zoek een ‘geheim’ plekje in de buurt: achter een struik, bij een verlaten boom of aan het einde van je straat…. Gebruik simpel materiaal om je clubhuis op te bouwen: een oud laken, stukken hout, karton. Verzin een naam voor je clubhuis en nodig vriendjes uit.

189 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton