Spelen in de zomerzon
praatje

Een spel voor een zomerse avond? Zevensterren!

Sinds januari hebben wij twee tieners in huis. Een ‘buitenspeeltiener’ en een ‘leestiener’. Ze zitten ook regelmatig aan een scherm vastgeplakt. Gelukkig maar, je zou zomaar kunnen gaan denken dat ze niet normaal zijn. Niets is minder waar. Helaas. Wat een gedoe is dat toch met die schermen en de afspraken die daarbij horen. Ik heb heel erg mijn best gedaan om ze te leren alternatieven te bedenken als er geen scherm aan mag. Dat is echt een klus, maar ik ben niet ontevreden. Ze zijn inmiddels allebei doordrongen van het feit dat buiten zijn gezond en leuk is.

Vermaken met buitenspelen

Ze hebben inmiddels geleerd om zich alleen buiten te vermaken, door lekker te fantaseren of te zingen op een schommel of moeilijke kunsten te leren op de duikelstang. Vorig jaar leerde ik hen allebei het spel: ‘Zevensterren’. Voor dit spel heb je niet veel nodig: een kale muur, een tennisbal en een tel-gooipatroon. Dit is hoe het in zijn werk gaat:

Voer de opdrachten op volgorde uit. ‘Muur’ betekent ‘gooi tegen de muur’ en ‘grond’ betekent ‘stuiter op de grond’. Dus de eerste opdracht: ‘7x muur – vang’ betekent dat je de bal zeven keer tegen de muur moet gooien en vangen. Maak je een fout? Dan begin je opnieuw. Gelukt? Dan ga je door met de volgende opdracht, 6x muur, gooi de bal tegen de muur en laat hem eerst op de grond stuiteren voordat je hem opvangt. Die wordt lastiger!

  • 7x muur – vang
  • 6x muur – grond – vang
  • 5x grond – muur – vang
  • 4x onder been door tegen muur – vang
  • 3x muur – klap – vang
  • 2x muur – klap (voor-achter-voor) – vang
  • 1x muur – rondje draaien – vang

Het is nog best een uitdaging hoor, maar oefening baart kunst. Als je toch met meer kinderen buiten bent of… doe eens gek, met je moeder… dan kun je ook om de beurt dit spel doen. Als je af bent, is de ander. Ben je zelf weer aan de beurt, dan ga je verder waar je gebleven was, maar tel je wel opnieuw. Je kunt het ook nog iets ingewikkelder maken als je supergoed bent. Dan speel je een tweede ronde met één hand of op één been. Verzin maar raak!

“De speeltip voor zomerse avonden”

Ik heb dit spel ‘Zevensterren’ zelf talloze zomeravonden gedaan na het eten. Heerlijk vond ik het. Lekker alleen. Of samen. Daar heb ik echt goede herinneringen aan!

Over Lotte

Lotte Klein is moeder, echtgenoot, vriendin, juf, coördinator peuterspeelzalen, grote zus en buurvouw. Ze is een echte buitenspeler en creatieveling. Lees ook haar vorige blog: Thuisonderwijs week 4.

4608 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Speelkameraden voor het leven! Maandagdaandag

Speelkameraden voor het leven!

Met vier kinderen zit je niet snel zonder speelkameraad. Thuis én op vakantie. Maar nu de twee oudsten echt groot worden, zien de vakantie er wat betreft samen spelen inmiddels toch anders uit, volgens Maandagdaandag. Vorige zomer boekte Daan een blokhutje voor haarzelf en de twee jongsten. En dit eindigde met een heel mooi zomer cadeau!

2487 keer gelezen

Freerunning in de stad Yendor Lambrechts

Ga naar buiten, ga freerunnen!

Misschien heb je het weleens gezien in de stad: jongens en meisjes die opeens heel snel langs je rennen en tegen verschillende muren oplopen en over obstakels springen. En dit alles terwijl ze ook nog gave trucs laten zien. Dat heet freerunning! Yendor Lambrechts is een freerunner en deelt graag alles over de wereld van freerunning.

2495 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton