Boswachter Tim
praatje

Boswachter Tim is áltijd in de natuur te vinden

Als je natuur zegt, dan zeg je Boswachter Tim. Door zijn werk als Boswachter bij Staatsbosbeheer is hij (bijna) dagelijks in de natuur te vinden. En dat is iets waar hij gek op is. Ontdekken, leren en op avontuur gaan. Dit kan allemaal in de natuur en Tim is daar dan ook groot voorstander van.

Gek van de natuur

Wat begon met verstoppertje, hutten bouwen en stoepranden, groeide uit tot échte liefde voor de natuur. Tim: “Ik speelde vroeger al veel buiten. Als het kon, was ik het liefst de hele dag buiten te vinden. Ik ben echt een buitenmens. Binnen ben ik niet gelukkig. Het begon met ‘gewoon’ buitenspelen, maar op een gegeven moment raakte ik ook geïnteresseerd in wat er in de natuur leefde bijvoorbeeld. Dit wakkerde mijn nieuwsgierigheid voor de natuur nog meer aan. Ik wist van jongs af aan dat ik later sowieso veel buiten wilde zijn en daar past mijn werk als Boswachter bij Staatsbosbeheer natuurlijk perfect bij.”

Dé plek om te ontdekken en leren

De natuur heeft heel veel te bieden. Het is mooi om te zien, er leven zoveel verschillende dieren en het biedt de ideale plek om lekker te spelen. Tim: “Ik ben een écht buitenmens. En omdat ik vroeger zelf graag naar buiten ging, doe ik dit nu ook met mijn twee dochters. Zij vinden het heerlijk om buiten te zijn. Al is het een rondje lopen of even in plassen springen als het heeft geregend.”

“Binnenmens? Nee, ik ben een écht buitenmens.”

Buitenspelen en in de natuur zijn is heel belangrijk, vindt Tim. “Je komt in de natuur dingen tegen en hebt alle ruimte om te ontdekken. Daarnaast leer je ook veel. Van samen spelen tot hoe je om moet gaan met het verliezen van een spelletje. En niet al te onbelangrijk: de fantasie van kinderen komt echt tot leven.”

Daar is de ‘Beestenbrigade’!

Naast zijn werk als Boswachter voor Staatsbosbeheer is Tim sinds mei 2020 ook presentator van het televisieprogramma ‘Beestenbrigade’. Tim: “Beestenbrigade kwam eigenlijk zomaar op mijn pad. Voor Staatsbosbeheer begeleid ik allerlei excursies, voornamelijk voor kinderen. Dus toen Staatsbosbeheer werd benaderd door KRO-NCRV dat ze dit programma in gedachten had, kwamen ze bij mij uit. Ik heb toen nog een soort sollicitatie moeten doen, maar ze waren heel enthousiast en dus ben ik het geworden!”

Inmiddels zijn ze net klaar met het opnemen van het tweede seizoen en hebben ze al meer dan 60 afleveringen opgenomen. Iedere aflevering maken we flauwe grappen en gebeurt er wel weer iets bijzonders, vertelt Tim. “Onlangs waren we bij een ‘blote voeten pad’ met twee jongetjes en zij ging er helemaal voor. Ze waren constant in modderplassen aan het springen en zaten naderhand van top tot teen onder de modder. Ik vraag na het opnemen van de aflevering altijd hoe ze het vonden, maar er kwam geen reactie. Ze waren helemaal kapot van het blote voeten pad.”

Wist je dat… Beestenbrigade in 2020 de Televisier-Ster Jeugd heeft gewonnen?

Hup de natuur in!

Tim: “Ik merk dat ouders soms best terughoudend zijn als het gaat om hun kind buiten te laten spelen en dat is jammer. Het is zo goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het is eigenlijk de basis.” En daarvoor heeft Tim drie tips:

  1. “Laat kinderen lekker zelf ontdekken in de buurt. Dit is laagdrempeliger, want ze zijn gewoon in de buurt, maar kunnen wel hun eigen gang gaan.”
  2. “Bang dat kinderen hun kleding vies of kapot maken tijdens het buitenspelen? Zorg dan voor een setje oude kleding die ze aankunnen tijdens het buitenspelen. Zelf had ik dit vroeger ook altijd en daarin kon ik gewoon helemaal losgaan.”
  3. “Ga ook eens zelf mee! Neem bijvoorbeeld een verrekijker en een opschrijfboekje mee en ga samen met je kind op zoek naar dingen in de natuur. Van diertjes tot planten die in bloei staan. Noteer of teken het in het boekje, zodat je een soort natuur dagboek bijhoudt. Ik deed dit vroeger ook! En al wist ik niet waar ik naar zat te kijken, dan ging ik dat thuis uitzoeken en schreef het daarna weer in mijn boekje.”

Over Tim

Boswachter Tim, oftewel Tim Hogenbosch, is 37 jaar, getrouwd en heeft twee dochters (Roos en Liselot). Naast zijn werk als Boswachter bij Staatsbosbeheer, presenteert hij sinds 2020 het televisieprogramma ‘Beestenbrigade’. Door zijn werk is Tim vaak buiten te vinden en dat vindt hij heerlijk. Als herfstliefhebber kijkt Tim het hele jaar uit naar de eerste tekenen van herfst in de natuur. Mooie dingen of momenten uit de natuur deelt hij dagelijks op Instagram en Twitter, zodat anderen ook mee kunnen genieten.

2775 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Van nature willen kinderen de natuur in

Speelplekken in bebouwde omgevingen zijn vaak grijs en bevatten weinig natuurlijke elementen. Terwijl natuur juist een belangrijk onderdeel is van buitenspeelplekken. Dat bleek uit onderzoek van de Radboud Universiteit, waar 1.532 basisschoolkinderen werden gevraagd hun favoriete buitenspeelplek te tekenen.

2990 keer gelezen

Kastanjes schieten

Herfst! Dan zijn er veel kastanjes te vinden! Let er wel op dat je genoeg kastanjes overlaat voor de dieren in de natuur, neem niet

184 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton