Help jouw buurt spelen!
Doe mee

Een fijne speelplek in de buurt, daar hebben kinderen recht op!

“Wauw, jongens ik heb een super grote slak gevonden. Kom kijken!” Op de speelplek zijn er kinderen op zoek naar beestjes en insecten. Een aantal ouders zitten te kijken hoe hun kinderen aan het spelen zijn. En ook lopen er senioren uit de wijk langs de speelplek voor hun dagelijkse wandeling. “Een mooi beeld, maar op veel plekken is dit niet vanzelfsprekend”, vertelt Stefan van der Worm van BuurtLAB. Bij BuurtLAB organiseren ze allerlei activiteiten om met de buurtgenoten in gesprek te gaan over wat ze graag willen bij een speelplek, maar ook wat er speelt in de buurt. Want dit wordt vaak vergeten, terwijl dit zo belangrijk is! Daarom geeft Stefan graag meer uitleg hierover met een aantal tips hoe (groot)ouders kunnen bijdragen!

Spelen = leren!

“Door te spelen leren kinderen de wereld om zich heen, anderen en zichzelf kennen,” zegt Stefan. “Ze leren om hun grenzen te verleggen en risico’s te nemen. Maar vergeet ook niet de ontwikkeling van de botten, spieren, zintuigen en het brein. Spelen = leren!” Tegenwoordig lijken veel ouders en professionals dit te vergeten merkt Stefan op. Spelen is veel meer dan alleen ‘maar leuk’. Het is ook heel goed voor kinderen. Stefan: “Doordat ook professionals dit vergeten wordt de leefomgeving zo ingericht dat er vrijwel geen ruimte is om te spelen. Kinderen hebben echt een speelplek in de buurt nodig. Sterker nog: dat is een recht.”

Niet alleen spelen is heel belangrijk, geeft Stefan aan. Door kinderen een natuurlijke speelplek te bieden, kan BuurtLAB tijdens activiteiten in gesprek gaan met de kinderen en ouders om erachter te komen wat er speelt. Stefan: “Dit noemen wij ‘Verdunde Ernst’. Zo praten we bijvoorbeeld over het leven, verlies van dierbaren, gezond eten en ruzie thuis. Tijdens een activiteit in gesprek gaan is een laagdrempelige manier om erachter te komen wat er speelt in het leven van een kind of familie. Zo kunnen wij andere organisaties en partners in de wijk attenderen op wat wij zien of horen, zoals armoede. Dat maakt BuurtLAB echt uniek, want wij vinden niet alleen spelen heel belangrijk maar ook de laag eronder.”

Lekker Ravottuh!

BuurtLAB ontwikkelt concepten op basis van input van buurtbewoners. Tijdens een activiteit of uitstapje gaat BuurtLAB is gesprek met buurtbewoners, ouders en kinderen. “Door te laten zien wat we eerder hebben opgeleverd, krijgt iedereen een goed beeld van wat er nou eigenlijk allemaal mogelijk is.” BuurtLAB werkt binnen de domeinen spelen, eten, sporten en ontwikkelt daarnaast nieuwe concepten. Stefan: “Eén van de concepten is Ravottuh. Onder deze merknaam zijn we in de regio Rotterdam-Rijnmond (en daarbuiten) betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van meerdere natuurlijke speelplekken en groene schoolpleinen. Bij Ravottuh krijgen kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte om te spelen, in bomen te klimmen, ontdekkingen te doen, te verstoppen en nog veel meer.”

“Ik wil later Ravottuh-meester worden!”

Stefan: “Zodra het mooi weer is, organiseren wij natuurlijk graag een watergevecht op een Ravottuhplek. Onlangs was het zover bij de Ravottuhplek in Hoogvliet. Zo’n 35 kinderen waren druk aan het rennen om elkaar zo nat mogelijk te maken met water(pistolen). Eén van deze kinderen zien wij vaak bij activiteiten op de Ravottuhplek. Ik zag hem helemaal in z’n element tijdens het watergevecht, terwijl juist hij moeite heeft structuur en van tevoren graag precies wil weten wat we gaan doen. Vandaag leek hij dit helemaal los te laten en genoot ik van zijn enthousiasme. Na afloop kwam hij met zijn moeder afscheid nemen. Ik vertelde dat ik het zo leuk vond om hem vandaag te zien spelen en lachen met andere kinderen, wat een dikke knuffel opleverde. Hierna zei zijn moeder of hij al had verteld wat hij wilde worden als hij later groot is. Met een grote glimlach en overtuiging zei hij: ‘Ravottuh-meester!’. Misschien heb ik hiermee wel bereikt wat ik wilde, kinderen zien in dat het later een baan kan zijn om elkaar te stimuleren om te spelen.” Wat een speelplek wel niet kan doen.

En wat nou precies de voordelen zijn van natuurlijk spelen op bijvoorbeeld een Ravottuhplek:

  • Minder conflicten op het (school)plein.
  • Meer fantasierijker spel.
  • Ruimte voor alle kinderen.
  • Meer ontmoeting in de buurt tussen alle leeftijden.
  • Betere concentratie in de klas.

 Zelf bijdragen aan een fijne speelplek?

Dat kan zeker en daarom deelt Stefan maar al te graag vier tips om te zorgen dat jouw buurt ook beschikt over een fijne speelplek!

  1. “Als professional is het zeer van belang om buurtbewoners en kinderen altijd te betrekken bij het ontwikkelen van speelvoorzieningen in een buurt. Deelname is echt noodzakelijk.”
  2. “In wijken is vaak behoefte aan programmering, zeker waar veel sociale uitdagingen zijn. Ga in gesprek met elkaar om erachter te komen wat er mist en wat er eventueel georganiseerd kan worden.”
  3. “Zet samenwerkingsverbanden op tussen buurtbewoners, scholen en maatschappelijk organisaties om een fijne speelplek te creëren. Hier ligt onze expertise en zijn wij dan ook dagelijks mee bezig bij BuurtLAB.”
  4. “Geef (je eigen) kinderen de ruimte om te ontdekken door natuurlijk te spelen. Iedereen heeft fijne herinneringen aan natuurlijk spelen (lees: vallen in de sloot, in een boom klimmen) en dit moeten wij onze eigen kinderen niet willen ontnemen.”

Over BuurtLAB

Bij Stichting BuurtLAB staan vragen vanuit de samenleving centraal. BuurtLAB werkt met bewoners, scholen, maatschappelijke organisaties, fondsen en overheden aan projecten en programma’s rondom spelen, sporten en eten. Daarnaast ontwikkelen ze nieuwe concepten, zoals: Ravottuh, Smakelijke Moestuinen, Groentuh en FC Zylyn.

Over Stefan

Stefan is 47 jaar, getrouwd met Judith en heeft twee zonen (20 en 18). Naast zijn werk voor BuurtLAB is Stefan vaak buiten te vinden. Zo gaat hij graag naar het strand of wandelt hij langs de Oude Maas.

2228 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Power of Play speeltip

Spelen met de frisbee

Heb je wel eens met een frisbee gespeeld? Deze platte schijf zweeft als je hem goed gooit, een heel eind door de lucht. Het is wel even oefenen misschien.

409 x gedaan!

Speeltip

Landje veroveren

Er wordt met stoepkrijt een grote cirkel op de grond getekend. Deze cirkel wordt verdeeld in evenveel stukken als het aantal deelnemende spelers. Elke speler

578 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton