Power of Play speeltip

Maak je eigen bal!

Wist je dat je heel makkelijk zelf een bal kunt maken van plastic zakken, oude kleren en touwtjes? Een bal van allerlei materialen die normaal gesproken in de prullenbak belanden. In Rwanda zijn kinderen daar een ster in. Ze hebben dat bedacht in het project ‘Power of Play’. De zelfgemaakte bal heet in Rwanda een Karere.

Wat heb je nodig om de bal te vullen?

  • Plastic dat je kunt verfrommelen
  • Oude plastic tasjes
  • Oude kranten
  • Stukken stof

Wat heb je nodig om de bal bij elkaar te knopen?

  • Touw, wol, oude veters, cadeaulintjes
  • Repen stof, oude sokken, oude panty’s
  • Elastiek
  • Fruitnetjes

Tip! Handig om bij de hand te hebben is een schaar, plakband en eventueel lijm.

Power of Play speeltip

STAP 1: MAAK EEN BASISPROP

Dit kun je doen van bubbeltjesplastic, oude plasticzakjes, kranten en/of stukken stof. Om ervoor te zorgen dat de bal goed bij elkaar blijft kun je met plakband of wat touw de boel bij elkaar binden. In Rwanda gebruiken ze trouwens ook vaak natte bananenbladeren.

Power of Play speeltip

Stap 2: Pak de basisprop in

Je gaat je basisprop nu inpakken. Daarvoor gebruik je stukken stof, stukken plastic of oude sokken. Wat jij leuk vindt en kunt vinden. Bind alles aan elkaar met touw en gebruik hier en daar wat tape om het touw vast te plakken.

Power of Play speeltip

Stap 3: Maak de buitenkant van jouw bal mooi

De laatste laag maak je zo mooi mogelijk. Zodat je bal goed opvalt. Doe dit door bijvoorbeeld een fruitnetje om je bal te wikkelen. Of knoop lintjes of touw om de bal. Je kunt zelfs een beetje weven zoals op de foto hiernaast te zien is. Zorg dat alles goed vast zit door goede knopen te maken.

Nu is de bal klaar. Op de speelbeweging kun je heel veel leuke spelletjes leren die je met de bal kunt doen!

Deze speeltip komt uit het project Power of Play van Jantje Beton en Right to Play. Power of Play is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loter

610x gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Maak je buurt speelvriendelijk met deze 10 tips!

Maak je buurt speelvriendelijk met deze 10 tips!

Het valt Miranda Verburg, programmaleider speelruimte bij Jantje Beton, op dat veel speelplekken in de buurt ingericht zijn voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Kinderen die niet in deze leeftijdsgroep vallen worden niet uitgedaagd om in de buurt te spelen. Merk jij dit ook in jouw buurt? Tijd om daar verandering in te brengen!

224x gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

HERSENONTWIKKELING

Spelen is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen bij experimenten en probleem oplossen en draagt bij aan de ontwikkeling van het geheugen. Bron: Ginsburg 2007, Bento & Dias, 2007

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton