Zo zorg je dat je kind wel wil buitenspelen in de winter!
praatje

Zo zorg je dat je kind wel wil buitenspelen in de winter!

De kou van buiten is binnen achter het raam al voelbaar. Dat maakt de drempel om naar buiten te gaan nog net iets hoger. “Maar het is zo koud!”, horen veel ouders tijdens de winter. Dat is begrijpelijk, maar naar buiten gaan is heel gezond. Zelfs in de winter. Dus hoe zorg je ervoor dat je kind tóch gaat buitenspelen?

Warme kleding

Kinderen kijken soms op tegen de kou. Het lijkt een open deur, maar zodra ze goed zijn aangekleed met een warme winterjas, handschoenen en een muts wordt de drempel al veel lager. Als ze uiteindelijk druk aan het spelen zijn, kunnen ze altijd nog laagjes uittrekken. Liever te warm, dan te koud.

Ga zelf mee

“Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen veel meer plezier in bewegen hebben als ze samen met hun ouders spelen en bewegen”, zegt Tanja Bracco Gartner, bij de KNGU verantwoordelijk voor alle beweegprogramma’s voor kinderen van 2-6 jaar. In haar blog deelt Tanja dat een jong kind vooral leert door dingen na te doen. Dat geldt ook voor buitenspelen. Dus ga lekker samen naar buiten in de winter. Voor je het weet, vindt jouw kind zijn of haar draai en hebben ze jouw aanwezigheid niet meer nodig.

Spel van binnen naar buiten

Begin binnen alvast met een spel en zet dit buiten voort. Maak bijvoorbeeld een speurtocht in winterse sferen of verzin je eigen winterspelen. Dit kun je binnen opzetten en daarna buiten uitvoeren met andere buurtkinderen.

Sneeuw- en ijspret

In Nederland is sneeuw tijdens de winter (helaas) niet gegarandeerd. Maar zodra de eerste sneeuwvlokjes vallen en het slootje in de buurt is dicht gevroren, begint pas echt de winterpret. Want sneeuw en ijs, dat mag je niet missen.

Buitenspelen is gezond, ook in de winter!

Dr. ir. Trudy Voortman is epidemioloog en voedingswetenschapper bij het Erasmus MC en bij Wageningen Universiteit In een van haar onderzoeken ontdekte Trudy dat een derde van haar onderzoeksgroep (bestaande uit kinderen) een vitamine D-tekort had. Aan een tekort zitten risico’s verbonden. Voorkom een vitamine D-tekort door lekker buiten te spelen, want een lichaam maakt vitamine D aan door zonlicht. Trudy: “De zon schijnt iedere dag. Ook als er een wolk voor de zon zit, is er nog Uv-licht van de zon wat ons bereikt. Als dat licht op onze huid valt, maken we vitamine D aan.”

Winter speeltips

Op zoek naar de leukste speelinspiratie voor in de winterperiode? Dan ben je op de Speelbeweging op de juiste plek! Filter de speeltips op het gewenste seizoen (winter in dit geval) en ontdek uitdagende, nieuwe speeltips voor jouw kind (of om samen met jouw kind) te doen! Van wintervoetbal en ramen versieren met (nep)sneeuw tot stokken-glij-westrijd.

6410 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Spelen in de winter

Olympische Speeltuin Spelen in de winter

“Het regende wel, maar dat deerde niet. Ook de ouderen gaven aan dat ze niet van suiker waren. De wintereditie van de Olympische Speeltuin Spelen was een groot succes.” Lees het hele verhaal van Bas.

2073 keer gelezen

Spelen in de winter

Maar mama, het is zo nat buiten!

Lekker spelen in de sneeuw, want sneeuw levert dikke pret op! Zeker als je kinderen hebt! Sneeuwpoppen- of engeltjes maken, sneeuwballen gooien naar elkaar en de sneeuw rondstrooien als confetti op een verjaardag. Sneeuw is zo mooi!

2038 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton