De voortuin als speelplek voor kinderen

Volgens Kind & Samenleving is de voortuin dé ideale manier voor kinderen om de buurt te ontdekken met al hun vriendjes en vriendinnetjes. Kinderen kunnen dichtbij huis spelen terwijl ouders nog een oogje in het zeil houden. En waar kun je beter starten met het ontdekken van je eigen buurt, wijk of stad dan in de voortuin? In de onlangs verschenen publicatie van Kind & Samenleving staat het belang van voortuinen voor het spelen van kinderen helemaal centraal. Want waarom is een kindvriendelijke voortuin bijvoorbeeld belangrijk? Wij zochten het voor je uit.

Spelen in de voortuin… Waarom eigenlijk?

Voortuinen vormen de overgang naar het voetpad, de straat en zo ook de buurt en wijk. De voortuin is dus de eerste logische stap voor het ontmoeten van buren en voorbijgangers. Van jong tot oud. Hier ontstaan belangrijke interacties ontstaan voor kinderen én ouders. De voortuin kan een ruimte zijn om te experimenteren. Voor ouders is dit een goede oefening om hun jonge kinderen los te laten. Door in de voortuin te experimenteren, spelen ze in een veilige omgeving, maken ze toch deel uit van de buurt en kunnen ouders observeren of het goed gaat. Benieuwd naar leuke spelletjes voor buiten? Jantje Beton heeft 121 speeltips voor je verzameld.

Een plek voor spel, ontmoeting en ontdekking van de buurt

Voortuinen worden steeds vaker verhard. Ze dienen vaak als parkeerplaats of er worden stenen geplaatst omdat planten en gras veel onderhoud vergen. Kind & Samenleving geeft aan dat er in steden door gebrek aan woonruimte steeds meer groen zal verdwijnen. Volgens hen moeten de straten in de wijk er in de toekomst weer anders uit komen te zien: vooral groener! Voortuinen en voorerfstroken zijn daar uitstekend geschikt voor. Daarnaast kunnen geveltuinen en heuse ‘tuinstraten’ bijdragen aan een betere biodiversiteit en ecosysteem in de wijk. Uit twee proefprojecten uitgevoerd door Kind & Samenleving blijkt dat groene voortuinen uitstekende plekken zijn om avontuurlijk spelen te promoten bij kinderen. Ook leren kinderen in de voortuin goed omgaan met risico’s, terwijl ouders en buren nog een oogje in het zeil houden.

Beweegvriendelijke leefomgeving voor kinderen

Om een beweegvriendelijke leefomgeving voor kinderen te creëren, is het belangrijk dat zij zelfstandig de straat op kunnen in de wijk. De voortuin is hierbij een goede eerste stap. Een kindvriendelijke inrichting van de voortuin kan de drempel wegnemen om alleen of met vriendjes op pad te gaan en de buurt te verkennen. Daarnaast bevordert het ook het contact met andere kinderen en voorbijgangers. Geborgenheid, intimiteit, kleine hoekjes en zonnige plekjes zijn sleutelbegrippen om voortuinen voor kinderen aangenamer en leefbaarder te maken. Dit is bijvoorbeeld te realiseren door zitmuurtjes, stapstenen en hagen in de voortuin te plaatsen, zo wordt de voortuin opeens een speelse ruimte voor kinderen.

“Het mogen dan slechts eenvoudige stenen muurtjes zijn geweest, mede door de bijzondere intrigerende gatenstenen, waaruit ze waren opgebouwd, vormden ze met elkaar een instrumentarium, door de kinderen bespeelbaar. Het heet dan dat de fantasie erdoor geprikkeld wordt.” — Herman Herzberger, Ruimte om te leren. 2008

Meer weten over het onderzoek? Of weten hoe jij jouw voortuin meer kindvriendelijk kan inrichten? Lees dan de volledige publicatie van Kind & Samenleving: Kinderen & Voortuinen.

2608 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Op zoek naar de ideale speelplek

Uitdagende en leuke speelplekken zijn voor ieder kind essentieel voor de motorische, emotionele en sociale ontwikkeling, geeft Jan aan (teamleider Werving bij Jantje Beton). Plezier in spelen maakt dat je dat als kind vanzelfsprekend meekrijgt. Dat moet voor ieder kind, met welke achtergrond, beperking of omgeving ook, mogelijk zijn.

1912 keer gelezen

Doe mee

Doe (speel)goed!

De Wobbel inspireert om op talloze manieren mee te spelen. Jantje Beton gunt ieder kind een speelse, fantasierijke jeugd. Met de aankoop van jouw Wobbel help je ons dit waar te maken. Help je mee? Bestel de Wobbel in onze shop!

1948 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton