Spelen in de zomerzon

Buitenspelen in de zomer met YMCA of zelfs op zomerkamp!

De zon schijnt, het is warm buiten… Hét perfecte weer om heerlijk buiten te spelen! Toch blijven ook in de zomerperiode nog veel kinderen binnen en dat is zonde, vindt ook Robèrt Feith van YMCA. “Zelf hoop ik altijd dat zomers weer kinderen en jongeren stimuleert om lekker naar buiten te gaan.” Soms is deze stimulans er niet en dan komt YMCA om de hoek kijken. Robèrt vertelt graag hoe YMCA bijdraagt aan het meer buiten zijn van kinderen en welke gave activiteiten zij organiseren in de zomer, zodat ieder kind (ongeacht hun situatie) een onvergetelijke zomer heeft.

Aandacht voor de totale mens, dus ook buitenspelen

Het symbool van de YMCA is de rode driehoek die staat voor body, mind & spirit. Bij YMCA is het van belang dat de totale mens aandacht krijgt en daar hoort dus het fysiek buiten zijn en spelen ook bij. Robèrt: “We hebben lokale groepen die survivaltochten maken, freerunning doen door de grote stad en natuurlijk onze zomerkampen. En vooral dat laatste is voor sommige jongeren echt een belevenis: voor het eerst in de bossen, met nieuwe vrienden en vriendinnen. Na een week is er zoveel moois ontstaan dat ze vaak terug willen.” In de zomer organiseert YMCA dan ook verschillende activiteiten voor kinderen, zoals: hutten bouwen, maar ook activiteiten die zorgen voor nieuwe verbinding in de buurt en waar ouders elkaar ontmoeten.

Robèrt: “Dit jaar hebben we extra activiteiten gelanceerd. Door COVID-19 blijven meer kinderen in Nederland en ik vind het echt stoer dat onze jeugdwerkers diverse 3-daagse activiteiten hebben georganiseerd. Samen met allemaal jonge vrijwilligers zorgen we ervoor dat kinderen ook echt naar buiten kunnen en wat te doen hebben.”

Op zomerkamp!

YMCA organiseert al sinds begin 1900 zomerkampen. Toen waren dat kampen voor de ‘bleekneusjes’, zoals ze dat destijds noemden: kinderen die niet buiten kwamen en hard moesten werken. Robèrt: “Dat waren in die tijd ook alleen jongens en er was een strak regiem en strikte structuur. Anno 2020 is er gelukkig heel veel veranderd en kunnen we zeggen: een zomerkamp is ‘plezier en leuk’, maar vooral ook een hele leerzame ervaring voor het kind! Ze trekken een week lang met leeftijdsgenootjes op in de buitenlucht. Dat levert een onvergetelijke ervaring op.”

In het echt je favoriete game naspelen

Tijdens zomerkamp (Fun2stay en Y-Camps) regelt YMCA de perfecte vakantie met leuke activiteiten en enthousiaste begeleiders. Ze organiseren naast sport- en spelkampen ook speciale themakampen. Robèrt: “Denk hierbij aan een musicalkamp waar alles in het teken staat van zingen, dansen en toneelspelen, maar ook een gamekamp. Dat klinkt misschien gek en je vraagt je dan af of de kinderen de hele dag gamen, maar dat is niet zo. Op het gamekamp spelen ze één dagdeel games achter de computer en de rest van de dag doen ze activiteiten die je normaal alleen in games zou doen IN HET ECHT! Denk hierbij aan strategische bosspellen, lasergamen, vikinggevechten en Arrow Battle. Dit is nog maar het begin van alle leuke activiteiten die de kampbegeleiding voor de kinderen in petto heeft!”

“Een zomerkamp is dus van belang op meerdere vlakken. Een kind leert nieuwe vriendjes maken, leert samenwerken en delen, is op een nieuwe locatie en dat verruimt zijn/haar wereldbeeld, is actief en sportief bezig én is in de natuur. Al met al, een zomerkamp met allerlei voordelen voor alle kinderen”, zegt Robèrt.

“Elk kind op vakantie!”

Robèrt: “We geloven dat elk kind recht heeft om een keer op vakantie te kunnen. Ook als je ouders dat niet kunnen betalen, je een rugzakje hebt of een fysieke aandoening hebt waardoor je net wat meer aandacht nodig hebt.” Dat doet de landelijke organisatie van YMCA specifiek voor diverse doelgroepen, maar gebeurt ook bij 35 lokale YMCA’s. “Daar is de inclusieve samenleving echt zichtbaar. Iedereen mag mee, ongeacht je afkomst, geloof of voorkeuren,” zegt Robèrt. “Als er geen geld is om op vakantie te gaan, is een zomerkamp echt iets waar de kinderen naar toe leven en is het een ervaring die ze in positieve zin tekent voor de rest van hun leven. Hoe gaaf is het dat zij ook hun vakantieverhalen kunnen vertellen aan hun vriendjes en vriendinnen, vriendschappen maken die blijven en even onbezorgd kind kunnen zijn?!”

“Echt een kippenvel moment”

“Ik kan mij nog goed herinneren dat een jongen naar mij toe kwam en mij echt aansprak dat het op zomerkamp zo geweldig is. Dat was echt een kippenvel moment, dan zie je waar je het voor doet. Hij was zo blij en een week lang kon die echt genieten zonder te hoeven na te denken of er voldoende te eten is en of er wel tijd is om een actief spel te spelen”, zegt Robèrt.

Over YCMA

De YMCA is de oudste jongerenorganisatie in Nederland en de grootste wereldwijd. In totaal zijn er zo’n 65 miljoen aangesloten leden in 120 landen. De YMCA geeft antwoord op wat nodig is, toegespitst op de lokale, regionale of nationale issues die er spelen.

Over Robèrt

Robèrt is 48 jaar, woonachtig in Leusden met zijn zoons van 17. Reizen is iets wat Robèrt in zijn vrije tijd graag doet. Daarnaast houdt hij ervan om contact te maken met mensen. Fun fact: Robèrt trouwt mensen als ‘hobby’!

1736 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Speeltips voor nu

Scouting, maar dan thuis

Aan de hand van de coronamaatregelen besloot Scouting Nederland al snel alle Scoutingbijeenkomsten stil te leggen, maar dat betekende niet dat Scouting helemaal stil kwam te liggen. Ze bedachten de oplossing #ikscoutthuis.

2434 keer gelezen

Rooftocht in het donker

Dit spel wordt gespeeld tijdens zonsondergang om het extra spannend te maken. Voordat de rooftocht begint, worden een aantal voorwerpen op een briefje geschreven. Daarna wordt bepaald wat het veld is waar de voorwerpen neergelegd kunnen worden.

36 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton