Een speelruimte is zoveel meer dan speeltoestellen

Een speelruimte is zoveel meer dan speeltoestellen

Een goede speelplek in de buurt is belangrijk om buitenspelen te stimuleren. Dit kan een ingerichte plek zijn met speeltoestellen, maar ook een groot veld om zelf allerlei (bal)spellen te bedenken of goede speelbosjes. “Ruimte is het belangrijkst”, vertelt Marije Buiter van Speelplan.

“De speelruimte is zoveel malen groter dan dat iedereen denkt”

“In veel gemeenten liggen kleine speelplekken met een of twee speeltoestellen”, vertelt Marije. Op een gegeven moment raken kinderen hier uitgespeeld. Speeltoestellen staan vaak zo’n 10 tot 15 jaar op een speelplek, maar het geld voor speeltoestellen kan veel beter worden benut door het te investeren in het maken van écht leuke plekken, geeft Marije aan. Marije: “Het is vooral belangrijk om voldoende speelruimte te creëren om buitenspelen te stimuleren. Daaronder vallen ook brede stoepen, speelpleintjes, grasveldjes en bosjes. Dit noemen we ‘vrije speelruimte’. Een speelplek is een onderdeel van de gehele speelruimte. Als het kan, creëer dan vooral meer vrije (groene) speelruimte en zet in op het verbeteren van de kwaliteit van centrale speel- en sportplekken.”

Een uitdagende, toegankelijke en veilige speelplek creëren voor kinderen

Een goede speelplek creëren voor kinderen is geen hogere wiskunde. Marije: “Een speelplek waar ook bespeelbaar groen is, daar zijn kinderen gek op en wordt dan ook vaak door kinderen gebruikt. Groen geeft een extra speelmogelijkheid, zodat kinderen hun eigen spel kunnen bedenken dan wanneer er enkel speeltoestellen staan. Als je er toch voor kiest om speeltoestellen te plaatsen, kies dan voor toestellen die voor een langere tijd leuk en uitdagend zijn. Wil je samen spelen stimuleren? Houd dan ook rekening met iemand die in een rolstoel of scootmobiel zit. En houd iemand die slechtziend is in gedachten. Want kunnen zij makkelijk bij de speeltoestellen komen en hier gebruik van maken? Hierbij staat veiligheid voorop, maar niet elk klein risico hoeft te worden afgedekt, want spelen moet wel leuk en uitdagend blijven.”

Dus waar moet een goede speelplek in de buurt aan voldoen?

“Denk aan ruimte, speelgroen, afwisseling tussen speeltoestellen en speelaanleidingen,” zegt Marije. “Maar ook hoogteverschillen, niet té kleine toestellen voor alleen de kleintjes (= snel saai), speelaanbod gericht op samenspel en uitdagingen voor een brede doelgroep. Goede voorbeelden zijn een mandschommel of parcours met verharde paden in combinatie met speeltoestellen. Ook heel belangrijk: voldoende schaduw (bomen) voor het spelen in de zomer!”

Natuurspeeltuin de Hoef

“De speelplek waar we echt trots op zijn bij Speelplan is toch wel Natuurspeeltuin de Hoef in Utrecht”, vertelt Marije. “Hier wordt ontzettend fijn en goed gespeeld. Op deze plek is 5000 m² speelgrond waar 20 toestellen staan. Het is een speelplek die kinderen uitdaagt om zelf activiteiten te bedenken en laat kinderen ervaren hoe het is om in de natuur te spelen. Kinderen kunnen hier samen spelen en elkaar leren kennen. Ook voor de volwassenen is er een speeltuingebouw met terras waar ze elkaar kunnen ontmoeten.”

Waar vind ik openbare speel- en sportplekken?

Afgelopen jaar heeft Speelplan de website www.buitenspeelkaart.nl ontwikkeld om speel- en sportplekken beter vindbaar te maken voor bewoners en zo buitenspelen te stimuleren!

Marije: “We kregen tijdens projecten vaak van kinderen en bewoners het verzoek om een online kaart van alle openbare speel- en sportplekken met foto’s te maken. En dat is gelukt! In totaal staan nu 110 gemeenten op de buitenspeelkaart met 21.000 speel- en sportplekken. Elke gemeente kan meedoen. Het is heel eenvoudig.” Staat in jouw gemeente nog geen speelplek op de kaart? Geef deze door via e-mail of social media van Speelplan.

Over Speelplan

Speelplan is een advies-, ontwerp-, en inspectiebureau, gevestigd in Almere, maar met projecten door heel het land. Marije: “We hebben een flinke dosis kennis in huis over spelen, sporten en bewegen. Grotendeels doordat we tijdens onze projecten in gesprek gaan met de gebruikers van de openbare speelruimte, van jong tot oud. Spelen is namelijk veel meer dan kinderspel en het gaat niet alleen over de ingerichte speeltuintjes. We laten ons graag door kinderen en andere inwoners inspireren. En werken daarnaast graag met hen samen om de openbare speelruimte zo te ontwikkelen dat zij het leuk vinden om lekker buiten te spelen en te bewegen!”

Over Marije

Marije is 31 jaar, woont samen met haar vriend en dochter in Almere. Ze werkt bij Speelplan als ‘Adviseur speelruimte en participatie’. Ze houdt zich graag bezig met het ‘vergroenen’ en verduurzamen van speelruimtes, zodat er meer ruimte komt voor kinderen om weer ‘echt’ te spelen. Naast haar werk is ze fanatiek moestuinder, maar dan wel zo ecologisch mogelijk! Op het hofje achter haar huis geeft ze moestuinles aan de buren en kinderen.

2655 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton