Nederlands Openluchtmuseum

Stoepranden in het Nederlands Openluchtmuseum… Hoe gaaf!

Leren, dat doe je vooral tijdens het bezoek aan een museum. Maar wat als je er ook écht kan ontdekken en zelfs kan spelen? In het weekend van 19 september was het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem één grote speelplaats. De finale van het NK Stoepranden vond hier namelijk plaats! Carola van der Woude, hoofd Communicatie & Marketing bij het Nederlands Openluchtmuseum, keek hier al maanden naar uit. Hoe het NK uiteindelijk was, vertelt ze maar al te graag!

Ontdekken in de ‘openlucht’

Iedereen heeft vast weleens gehoord van het Nederlands Openluchtmuseum, maar wat kun je hier nou precies zien en doen? Carola: “In het Nederlands Openluchtmuseum laten we de geschiedenis van het dagelijks leven zien. Dat doen we aan de hand van gebouwen, voorwerpen, planten en gewassen, gewoonten, ambachten en verhalen. In het museum ervaren bezoekers het verleden met al hun zintuigen. Wij hebben de overtuiging dat geschiedenis verbindt, want door van en over een ander te leren, krijgen we meer inzicht in onszelf en begrip voor elkaar. Zo bouwen we samen aan een mooiere toekomst, waarin iedereen kan meedoen.”

In het Nederlands Openluchtmuseum zijn kinderen eigenlijk tijdens het hele bezoek actief bezig. Alle presentaties in het museum zijn namelijk levendig en interactief. “Zo is de geschiedenis heel toegankelijk,” zegt Carola. “In het museum ben je met je hoofd, hart en handen bezig. Dit jaar staan ambachten centraal in het museum. Je volgt een ambachtenroute, je kunt tijdens de route kaarten verzamelen met leuke tips en activiteiten, maar je kan ook papier scheppen of een springtouw maken. Je leert het en gaat daarna gelijk actief aan de slag om het te maken. Daarnaast ga je op het Kindererf aan de slag met klusjes op de boerderij die vroeger heel normaal waren. Spelenderwijs leren over geschiedenis, hoe mooi is dat?!”

Stoepranden in het museum?

Dit jaar was er wel iets heel gaafs in het Nederlands Openluchtmuseum… Op zondag 19 september 2021 is hier namelijk de finale van het NK Stoepranden georganiseerd! Een unieke locatie voor zo’n leuk evenement. Carola: “Het Nederlands Openluchtmuseum is dé perfecte plek voor het NK Stoepranden, omdat we kinderen altijd stimuleren om bezig te zijn en te spelen. Zo hebben we een oppervlakte van 44 hectare (bijna zo groot als 90 voetbalvelden! – red.). Dus er is voldoende ruimte om te spelen!”

Stoepranden is een leuk en laagdrempelig spel, waarbij de spelers veel moeten bewegen. Het spel kan gespeeld worden door tieners, jongeren, volwassenen en senioren. Zo draagt stoepranden bij aan meer onderling contact en gezelligheid in de buurt. En dat bevordert weer de kansen en mogelijkheden voor samen buitenspelen. Stoepranden is namelijk ook voor kinderen met een beperking een spel waar ze aan mee kunnen doen!

Carola: “Wat was dit een gave dag. We hoorden zoveel enthousiaste reacties van deelnemers en mensen die aanwezig waren. Zo vonden ze het een goed georganiseerd en leuk evenement op een bijzondere, museale plek waar je, ook na de finale van het NK Stoepranden, nog de rest van de dag kon rondstruinen.” Bovendien was het een zeer zonnige dag, ideaal voor een ‘openlucht’ activiteit, zoals het NK Stoepranden.

“NK Stoepranden en het Openluchtmuseum: waar spelen, bewegen en ontmoeten samenkomen.”

Over Carola

Carola is 48 jaar en woont samen met Jeroen, zoon Jules en sinds kort ook Sepp, hond van 6 maanden oud. Haar werk bij het Nederlands Openluchtmuseum beschouwt Carola eigenlijk als een hobby omdat het zo’n afwisselende, leuke baan is. En nee, dit jaar stond ze zelf helaas niet in de finale van het NK Stoepranden. Volgend jaar weer een nieuwe kans…

2433 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Plassen stampen

Plassen stampen

Als het flink heeft geregend, dan liggen er vaak veel plassen op straat. Zelfs de paden in het park of in het bos kunnen veranderen in modder. Veel mensen vinden dit vervelend, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kunt er namelijk ook onwijs goed mee/in spelen!

286 x gedaan!

video vies worden

video – wij willen vies worden

Hoe denken kinderen eigenlijk zelf over vies worden tijdens het spelen? Kijk de video en zie wat kinderen zelf vinden van vies worden tijdens het spelen.

1405 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton