Bewegen en spelen met plezier voor kinderen én ouders

Spelen is natuurlijk heel leuk. Kinderen genieten elke dag weer van allerlei spelletjes die zij zelf verzinnen of spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Maar ook volwassenen kunnen spelen! Het is namelijk erg van belang om als ouder met jouw eigen kind te spelen. Tanja Bracco Gartner, bij de KNGU verantwoordelijk voor alle beweegprogramma’s voor kinderen van 2-6 jaar, legt uit waarom het belangrijk is dat ouders met hun kinderen spelen en geeft daarnaast een aantal beweegtips!

Spelen goed voor de ontwikkeling

Tijdens het spelen worden in de hersenen van kinderen steeds nieuwe verbindingen aangemaakt. Tanja: “Die nieuwe verbindingen zijn nodig zodat kinderen op latere leeftijd zich goed kunnen concentreren, leren schrijven, rekenen en stil zitten. Zonder te bewegen ontwikkelen deze verbindingen in de hersenen van het kind zich minder goed én snel. Van 0 tot 7 jaar zijn deze verbindingen volop in ontwikkeling en is bewegen essentieel.” Dus bewegen en samen spelen is niet alleen leuk, het is ook nog eens heel erg nuttig.

“Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen veel meer plezier in bewegen hebben als ze samen met hun ouders bewegen.”

Een jong kind leert vooral door dingen na te doen. Het is zoveel makkelijker om naar iemand te kijken en diegene na te doen, dan te luisteren en dat om te zetten in een actie. “Daar komt bij dat (groot)ouders voor het kind hun grootste rolmodel zijn. Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen veel meer plezier in bewegen hebben als ze samen met hun ouders spelen en bewegen”, zegt Tanja. Van samen spelen met andere kinderen, leren kinderen sociale vaardigheden; en van samen spelen met ouders en grootouders leren kinderen motorische en cognitieve vaardigheden. Een kind heeft dus allebei nodig. Tanja: “Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor de ouders. Het houdt je jong en schept een enorme band met je kind. Een echte win-win situatie!”

“Bewegen en samen spelen is niet alleen leuk, het is ook nog eens heel erg nuttig.”

Als een kind samen spelen met andere kinderen spannend of lastig vindt, kan een (groot)ouder die rol eerst vervullen en het kind vertrouwd maken met de situatie. Hierna zal het kind vanzelf de overstap maken naar spelen met andere kinderen. “Het allerbelangrijkste is dat kinderen de situaties krijgen aangeboden waarin ze worden uitgedaagd tot bewegen. Daar leren ze van en ontwikkelen ze het plezier”, zegt Tanja.

nijntje Beweegtips

Tanja: “KNGU/Dutch Gymnastics heeft een compleet en verantwoord beweegprogramma ontwikkeld: het nijntje Beweegdiploma. In de lessen leren kinderen spelenderwijs alle basisvormen van bewegen. Dat is voor ons en voor de ouders prettig om te weten. We leren de kinderen geen kunstjes, maar we dagen ze uit om zichzelf op allerlei vlakken te ontwikkelen en zo het plezier in bewegen te ervaren.” In de lessen van het nijntje Beweegdiploma kunnen kinderen naar hartenlust balanceren, rollen, huppelen, klauteren, springen, zwaaien, vangen, gooien en schoppen. Naast de lessen van het nijntje Beweegdiploma, heeft Tanja ook vijf beweegtips!

  1. Sokkenballen: Pak een wasmand en een paar opgevouwen sokken. Probeer eerst van dichtbij opgevouwen sokken in de wasmand te mikken. Lukt het? Maak de oefening moeilijker door de wasmand verder weg te zetten. Of gooi eens met de andere hand. Grote mensen, kunnen jullie het op één been?
  2. Sponzen race: Zet een emmer water neer met daarin een spons. Een eindje verderop zit je een lege emmer neer. Laat je kind met de natte spons naar de andere emmer hollen, de spons leeg knijpen dan weer vliegensvlug terugrennen om de spons weer te vullen. Hoe snel is al het water verplaatst?
  3. Stoeimonster: Je kind zit op het ‘grote bed’. Jij bent het stoeimonster en beweegt op je knieën rond het bed en probeert je kind te pakken. Je kind doet er natuurlijk alles aan om niet gepakt te worden! Heb jij als ‘het monster’ je kind gepakt? Dan mag je kind het monster zijn!
  4. Handen en voeten pad: Teken op de stoep een route met handen en voeten in verschillende posities. Soms twee voeten, soms één voet, afgewisseld met handen. Laat je kind springen van voetje naar voetje en de handen op de grond plaatsen als er handjes staan.
  5. Dans!: Bewegen op muziek is geweldig voor de ontwikkeling van je kind. Gebruik liedjes als ‘De wielen van de bus’, ‘hoofd-schouders-knie en teen’ en ‘de pinguindans’, of zet je eigen muziek op en dans er samen op los.

Over Tanja

Tanja is 47 jaar, getrouwd, moeder van twee tienerdochters en werkt bij KNGU/Dutch Gymnastics. Sport en bewegen is haar passie. Ze deelt daarom graag al haar kennis om alle jongere kinderen en hun ouders het plezier in verantwoord spelen mee te geven.

Wil je meer informatie over het nijntje Beweegdiploma? Kijk op www.beweegdiploma.nl. Daar staan nóg meer beweegtips voor thuis! De nijntje Beweegtips zijn gemaakt door de KNGU i.s.m. Confriends. Zonder toestemming mag je (delen van) de oefeningen niet overnemen.​

4734 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

IVN Hartje Winter

Heerlijk naar buiten in en mét Hartje Winter

Wist je dat buitenspelen in de winter niet alleen leuk is, maar ook onwijs goed is voor de gezondheid van kinderen? Daarom start IVN Natuureducatie in samenwerking met Kinderopvang Humankind de landelijke Hartje Winter campagne.

4924 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton