IVN Hartje Winter

Heerlijk naar buiten in en mét Hartje Winter

Buitenspelen staat onder druk, maar buitenspelen in de winter nog meer. Terwijl er in dit seizoen zo veel nieuws te ontdekken is en zijn er weer andere dingen te doen dan in de zomermaanden. Wist je dat buitenspelen in de winter niet alleen leuk is, maar ook onwijs goed is voor de gezondheid van kinderen? Daarom start IVN Natuureducatie in samenwerking met Kinderopvang Humankind de landelijke Hartje Winter campagne.

Frisse buitenlucht en daglicht

In de koudere maanden kan het immuunsysteem wat op zijn kop liggen en zijn kinderen sneller ziek. Hierdoor gaan ze ook minder buitenspelen terwijl juist de frisse buitenlucht en het daglicht in de winter kinderen helpen fit te voelen.  Spieren worden aan het werk gezet en door winterzon maakt het lichaam de nodige vitamine D aan, wat ervoor zorgt dat griepjes buiten de deur blijven.

Bovendien maak je door naar buiten te gaan het gelukshormoon serotonine aan. In de winter komt dit goed van pas, want dan zijn de serotoninelevels in een (kinder-)lichaam het laagst. Door het licht en de lucht van buiten gaan deze serotoninelevels omhoog, waardoor je je een stuk beter zult voelen!

Initiatief van IVN Natuureducatie: Hartje Winter

Echter, het onderzoek Buitenspelen 2020 van het Mulier Instituut toont dat er in de winter gemiddeld minder buiten wordt gespeeld dan in de zomer. Kinderen spelen, volgens hun ouders, in de zomer gemiddeld zeventien uur per week buiten. In de winter ligt het gemiddelde op een schamele acht uur per week.

Met het landelijke buitenspeelprogramma Hartje Winter hoopt IVN kinderopvanglocaties inspiratie en een zetje in de rug te geven om óók in de winter met kinderen naar buiten te gaan. Alle deelnemers van Hartje Winter ontvangen de Hartje Winter buitenactiviteiten en andere materialen om buitenspelen in de winter te stimuleren.

“We hopen deze winter op een sneeuwbaleffect!”

Deelnemers van Hartje Winter

Diverse kinderopvanglocaties, zowel in Nederland als daarbuiten, doe mee met Hartje Winter. Vind jij het belangrijk dat kinderen ook in de winter buitenspelen? Bekijk op de website van IVN de deelnemende locaties per provincie.

De landelijke campagne Hartje Winter 2023 loopt van maandag 9 januari 2023 t/m vrijdag 27 januari 2023.

4872 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Speeltuinbende zorgt ervoor dat alle kinderen (met of zonder handicap) samen kunnen spelen

Ieder kind moet samen kunnen spelen, dus ook kinderen met een handicap!

Helaas is het zo dat veel kinderen met een handicap aangeven niet samen te kunnen spelen, zegt Cerunne van de Speeltuinbende. Speeltuinen zijn vaak ontoegankelijk voor kinderen met een handicap. Daarom is het zo belangrijk dat er voor ieder kind, ook met een handicap, goede speelplekken worden gecreëerd.

2490 keer gelezen

Buitenspeeldag 2020

Coronaproof buitenspelen

Hoe speel je coronaproof buiten (tijdens de Buitenspeeldag op woensdag 10 juni)? Met deze tips hou jij je aan de richtlijnen van het RIVM en de overheid.

4877 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton