‘Tik tik, voel je één of twee stokjes op je rug?’

De zintuigen prikkelen is goed voor de ontwikkeling van een kinderbrein. Vooral buitenspelen in de natuur is heel goed voor het lichamelijk bewustzijn: de tastzin. Erik Scherder benadrukt het belang van de tastzin. Het bewust opzoeken van prikkels is goed voor de fantasie van kinderen. Het stimuleert hun creativiteit de ondernemingszin. En hoe kun je de tast trainen? Met dit leuke spelletje (aangeraden door Erik Scherder): ‘tast-test-spelletje’.

Het tast-test-spelletje

Het ‘tast-test-spelletje’ is niet alleen een grappig spelletje, maar ook een leuke manier waarbij je de tastzin test. Het gaat in dit spelletje om het herkennen van dubbele of enkele tastpunten en het is afgeleid van het ‘two-point discrimination test’. Hierbij worden ook afwisselend puntjes in de huid geprikt waarbij de vraag dan is of het om een prikje van één of twee puntjes gaat.

Hoe werkt het spelletje?

  1. Met je linker- en rechterwijsvinger tik je op de rug van iemand die voor je staat. Je tikt met één wijsvinger of met beide wijsvingers gelijktijdig op de uiteindes van zijn/haar schouderbladen.
  2. Stel daarna de vraag of je zijn/ haar rug aanraakte met één of twee vingers.
  3. Hoogstwaarschijnlijk antwoord hij/zij met een correct antwoord.
  4. Herhaal het principe en wissel het af door de ene keer met één vinger en de andere keer met twee vingers te tikken.
  5. Per herhaling zet je je vingers steeds dichter bij elkaar. Bij de eerste aanraking op de schouderbladen zijn je vingers dus wijd uit elkaar, maar naarmate het principe wordt herhaald, komen de vingers steeds dichter tot elkaar. Hoe dichter je vingers tot elkaar komen tot de ruggenwervel, des te moeilijker het te onderscheiden valt voor de persoon die het moet raden of het om één of twee vingers gaat.

Tip! Je kan het ‘tast-test-spelletje’ ook spelen met takken! Normaal gesproken tik je op iemand zijn rug gewoon met je vingers. Maar als je buiten bent, kan je ook een tak gebruiken om op de rug van je speelkameraatje te prikken. Zo wordt het ineens een leuk tastspelletje voor buiten en prikkel je nog meer de nieuwsgierigheid door voorwerpen van buiten.

Meer over zintuigen

Meer weten over het effect van het prikkelen van zintuigen? Lees dan het artikel over zintuigen waarin Erik Scherder bevestigt dat het goed is om bewust de tastzin te prikkelen.

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Roetsj… in de bladeren!

Rara, wat kun je vooral doen in de herfst? Lekker spelen met bladeren natuurlijk! Dompel de kinderen onder in een echt bladerbad met dit leuke

Wees de eerste die dit gaat doen!

Samen

Een groene speelplek voor kinderen heeft zo veel moois te bieden!

Wat maakt dat een groene speelplek zo belangrijk is voor kinderen? Marc van IVN Natuureducatie legt het uit: “Buitenspelen is super leuk en gezond, maar buitenspelen in een groene omgeving is nog beter! Kinderen kunnen er hun energie kwijt, er is frisse lucht en het daagt uit tot bewegen.”

2859 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton