Stoepranden
Doe mee

Stoepranden is voor iedereen, ook met een visuele beperking!

Niks is leuker dan lekker samen te kunnen spelen met leeftijdsgenootjes. En dat je vriendje veel beter is in voetbal maakt meestal niet uit, want jij bent weer een kei in klimmen. Samen proberen kinderen van alles uit, leren ze nieuwe vaardigheden en bedenken ze telkens nieuwe uitdagingen.

Samen spelen niet voor iedereen vanzelfsprekend

Voor veel kinderen met een beperking is samen spelen helaas niet zo vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat ze niet mee kunnen doen vanwege hun beperking, vriendjes van school niet in dezelfde buurt wonen of ze simpelweg niet gevraagd worden om mee te doen. Een beperking kan ook zorgen voor onzekerheid, waardoor kinderen zelf minder snel zelf initiatief nemen om samen te spelen of alleen toekijken in plaats van mee te doen.

Tijdens de gymles stoepranden

Het is dan ook extra leuk om te ontdekken dat bepaalde (onbekende of vergeten) spelletjes juist heel goed te spelen zijn door kinderen met een (bepaalde) beperking. Zo bleek ook bij het spelletje Stoepranden het geval. Tijdens de gymles probeerde een leerkracht van Bartiméus het spel eens uit met de knaloranje Kerby’s (kunststof stoepranden) die Jantje Beton ook bij het NK Stoepranden gebruikt. Een groot succes want: de stoeprand is goed zichtbaar, het speelveld overzichtelijk en je mikt bovendien vanaf een vaste positie op een statisch object aan de overkant. Eén meisje uit de groep speelde het spel thuis ook wel eens met een vriendinnetje zonder beperking, want beiden vinden het spel even leuk en uitdagend. De anderen hadden nog nooit van het spel gehoord, maar vonden het spel ook erg leuk!

“Een nieuw idee was geboren”

Een idee was geboren en Jantje Beton heeft samen met Bartiméus en Visio dankzij financiering door het programma Klein Geluk van FNO stoeprandpakketten uitgedeeld. Door het hele land hebben kinderen met een visuele beperking (op speciaal en regulier basisonderwijs) het spel stoepranden ervaren. En als je eenmaal aan het stoepranden verslingerd bent, blijf je het spelen. Tijdens de gymles, in de pauze of thuis in je eigen straat!

Stoeprand tips

Leerlingen van Bartiméus en Visio scholen bedachten samen met hun gymdocent een aantal tips om het spel nog meer geschikt te maken voor kinderen met een visuele beperking. Want waar de één baat heeft bij een goed contrasterende stoeprand, heeft de ander meer aan een bepaald type bal.


Ook eens proberen te stoepranden met een kind (of volwassene) met een visuele beperking? Bekijk dan de tips! Wil je gelijk gaan voor een wedstrijd? Lees dan hier de spelregels.
2105 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Blind, doof of zit je in een rolstoel? Elk kind kan (buiten)spelen!

Blind, doof of zit je in een rolstoel? Elk kind kan (buiten)spelen!

Er was één meisje bij dat niet kon lopen en praten. De docent legde haar in de hangmat, en de kinderen zonder handicap stonden te dringen om erbij te mogen. Kinderen met en zonder handicap kunnen prima samen spelen, als ze eerst maar de kans krijgen om elkaar te leren kennen.

5820 keer gelezen

Stoepranden speeltip

Stoepranden

Er zijn zoveel spelletjes om buiten te doen met elkaar. Een spel wat vroeger en nu nog steeds in de smaak valt is stoepranden!

393 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton