Spelen en sporten in de stad… dat kan altijd!

Kan je kind wel veilig buiten spelen in de stad? Blijven ze wel op de stoep? Waar is in de stad ruimte om sportief buiten te spelen? Veel (groot)ouders weten toch niet altijd goed hoe en waar ze hun kinderen veilig buiten kunnen laten spelen en wat ze dan kunnen doen. De buurtsportcoaches van Incluzio hebben antwoorden op al die vragen!

Buurtcoach in de stad

Als buurtcoach bij Incluzio Leiden is Leon Kloos dagelijks bezig om van elke buurt een betere buurt te maken in samenwerking met de bewoners. Ze bedenken met elkaar initiatieven en starten projecten op om bijvoorbeeld de eenzaamheid van bewoners in een buurt tegen te gaan, een wijk leefbaarder en groener te maken én ruimte te maken om veilig, leuk en leerzaam buiten te spelen voor kinderen.

Genoeg mooie speelplekken voor kinderen in de stad

Leon: “In Leiden wordt er gelukkig veel buiten gespeeld. Of er genoeg speelplekken zijn? Wat ons betreft zijn er nooit genoeg speelplekken in een stad. De laatste jaren zijn er wel veel speelplekken opgeknapt. In iedere buurt is wel een goed onderhouden grasveldje om op te spelen of een opgeknapte speeltuin. Maar ook de vernieuwde stadsparken en openbare sportaccommodaties bieden genoeg speelaanleiding voor kinderen. Deze plekken moeten we echter wel koesteren.”

“Mijn speelvrienden van vroeger in de stad zijn nu nog steeds mijn beste vrienden.”

Veilig buitenspelen in de stad voor kinderen

Volgens Leon is het voor ouders de grootste uitdaging hoe de kinderen veilig een speelplek in de stad bereiken. Leon: “Ga samen met je kind op zoek naar een speelplaats, schoolplein, openbare sportplek of stadspark in de buurt om te kunnen spelen. Loop of fiets daar samen veilig naar toe. Maak onderweg gebruik van een aantal speelaanleidingen – een groenstrook, de stoep of een brede poort – om de spanningsboog onderweg te doorbreken. Eventjes uitrazen en weer door naar een speeltuin.”

Ook om en rond je eigen huis in de stad is genoeg ruimte om te spelen, geeft Leon aan. “De eigen tuin, in de poort, een brede stoep, een plein. Fietsen, skelteren, iets bouwen, op de trampoline, verstoppertje, busje-trap… Er is zoveel te verzinnen wat eigenlijk overal en altijd wel kan. Kinderen zijn vaak heel creatief.”

Speeltuinverenigingen in de stad bloeien op

Van oudsher liggen speeltuinen centraal in een wijk of buurt. Leon: “Voor kinderen zijn deze vaak goed en veilig te bereiken. Door de hekken en huizen om de speeltuin heen, is dit ook in een drukke stad een onbezorgde plek om te spelen voor kinderen door de hoge sociale veiligheid.” Incluzio Leiden ondersteunt speeltuinverenigingen om activiteiten voor kinderen in de buurt op te zetten en buitenspelen te promoten. “We helpen de speeltuinverenigingen goed zichtbaar te zijn in een wijk”, zegt Leon. “Het is dé ontmoetingsplek voor jong en oud.”

WinterGames stimuleren buitensporten

Incluzio heeft veel buurtsportcoaches die actief zijn in stadswijken. Leon: ”Deze buurtsportcoaches stimuleren sporten, bewegen en verbinden verschillende sectoren. Zo geven zij ouderen beweeglessen, maar ze zijn er ook voor de jonge inwoners van Leiden. Regelmatig tref je ze aan op de sportveldjes in de buurt en bieden ze beweegactiviteiten aan voor de bewoners. Soms ook samen met de sportvereniging uit de buurt om kinderen te enthousiasmeren en kennis te laten maken met een sport. Neem bijvoorbeeld de WinterGames in Leiden. Zo gaan kinderen van bewegen in de wijk naar sporten bij een vereniging.”

Over Leon

Leon is 34 jaar en woont samen met zijn vriendin in Oegstgeest, maar is een geboren en getogen Leidenaar. Als voorzitter van een bijna 100-jaar oude Leidse voetbalvereniging is Leon vrijwel altijd bezig met voetbal. Binnenkort wordt Leon vader van hun eerste kindje. Hij kan niet wachten om samen met zijn dochter een balletje te trappen op het voetbalveld.

1791 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

De kracht van samen sporten én spelen

Een plek vinden om te spelen… Dat kan soms wel een uitdaging zijn. Vroeger was er op iedere hoek van de straat wel een speelplek te vinden. Nu is het echt zoeken. Om beweegarmoede onder kinderen tegen te gaan en (samen)spelen te stimuleren, heeft de Krajicek Foundation inmiddels 126 Playgrounds door heel Nederland gerealiseerd.

4359 keer gelezen

Een speelruimte is zoveel meer dan speeltoestellen

Een speelruimte is zoveel meer dan speeltoestellen

Een goede speelplek in de buurt is belangrijk om buitenspelen te stimuleren. Dit kan een ingerichte plek zijn met speeltoestellen, maar ook een groot veld om zelf allerlei (bal)spellen te bedenken of goede speelbosjes. “Ruimte is het belangrijkst”, vertelt Marije Buiter van Speelplan.

2681 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton