Speelkaravaan Jantje Beton

Een eerlijke speelkans voor ieder kind met de Speelkaravaan

Naar voetbaltraining, toneel les of een knutselactiviteit na school. Het klinkt heel normaal, maar in Nederland groeien ruim 300.000 kinderen op in armoede. Dit betekent dat er vaak geen geld overblijft om deel te nemen aan één van deze activiteiten. Daarom helpt Jantje Beton met het initiatief ‘De Speelkaravaan’ om dit wél mogelijk te maken op diverse locaties binnen Nederland, zo ook in Groningen en De Westerveen. Gretha Bathoorn (Coördinator speeltuin ‘De Hoogte’ in Groningen) en Anneke Prins (Bestuurslid van beleeftuin ‘De Hege Seis’ in Friesland) vertellen wat de Speelkaravaan van Jantje Beton voor de kinderen in hun speeltuin betekent.

Circus acts in Groningen

Afgelopen zomer streek de Speelkaravaan neer in speeltuin De Hoogte in Groningen. Samen met de circusleraren van Circus Snor organiseerde de speeltuin een week lang circusactiviteiten voor kinderen die het thuis niet breed hebben. Coördinator Gretha: “De hele circusweek was speciaal. Sommige kinderen in de wijk worden gepest. Of kinderen zijn van nature teruggetrokken waardoor ze nooit meedoen. In deze circusweek werden kinderen opgetild. Kinderen die anders niks durven, bleken opeens de beste van de groep. Ze kregen zoveel zelfvertrouwen dat ze uit zichzelf dingen uitprobeerden. Iedereen ging lief met elkaar om, er was geen enkele keer ruzie.” Je hoorde juist dat de kinderen elkaar te hulp schoten of als iets lukte gaven ze elkaar complimentjes. “Wij stonden er soms bij met een brok in onze keel, het was zo mooi om te zien”, aldus Gretha.

Dé ultieme speelmiddag in De Westerveen

Vijf woensdagmiddagen parkeerden drie sportcoaches hun busje vol materialen voor de speeltuin in de Friese beleeftuin De Hege Seis waar Anneke bestuurslid is. Anneke: “We verdeelden de kinderen in groepjes en elk groepje ging onder begeleiding van een sportcoach of een vrijwilliger de speeltuin door. In elke hoek stond een ander spel. Eigenlijk activiteiten die we allemaal kennen, zoals hockey en tikkertje, maar dan net even anders.” Door er een andere spelvorm van te maken, daagden de coaches de kinderen uit. “We benaderden de kinderen die we dagelijks in de speeltuin zien. Dit zijn de kinderen die het thuis niet breed hebben, ze zitten zelf niet op een sport. Juist hen wilde we deze heel andere vorm van spelen laten beleven” vertelt Anneke. Het bleek een schot in de roos. “’Zullen we nog één spelletje doen?’, was het aan het eind van elke middag.”

Over de Speelkaravaan

De Speelkaravaan organiseert speelactiviteiten voor kinderen in kansarme wijken. Het doel van het project is dat kinderen het gevoel krijgen er weer bij te horen. Ze hebben de kans om hun talenten te ontdekken en te werken aan hun zelfvertrouwen. In 2021 brengt de Speelkaravaan nog een bezoek aan plaatsen als Groningen, Amersfoort, Woerden en de Meern. 

1922 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Speeltips voor nu

De leukste speeltips van nijntje voor thuis

Wat moet je met je kleuter of peuter als jullie dagen of zelfs wekenlang thuiszitten? Nijntje helpt! Nijntje heeft namelijk vijf leuke speeltips verzameld om thuis te doen met jouw kind!

2956 keer gelezen

Een speelruimte is zoveel meer dan speeltoestellen

Een speelruimte is zoveel meer dan speeltoestellen

Een goede speelplek in de buurt is belangrijk om buitenspelen te stimuleren. Dit kan een ingerichte plek zijn met speeltoestellen, maar ook een groot veld om zelf allerlei (bal)spellen te bedenken of goede speelbosjes. “Ruimte is het belangrijkst”, vertelt Marije Buiter van Speelplan.

2454 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton