Power of Play speeltip

Maak je eigen stoomtrein!

Heb jij weleens met een trein gereisd? Leuk is dat hè! Maak nu heel gemakkelijk met deze speeltip jouw eigen stoomtrein met lege drinkpakken en oude flessendoppen. Word de conducteur en bepaal van welk spoor jouw trein vertrekt!

Wat heb je nodig om de locomotief te maken?

  • Lege doosjes of drinkpakken
  • Flessendoppen, lege waxinelichtjes of karton
  • Stiften, kranten of gebruikt inpakpapier
  • Karton of een lege rol keukenpapier

Wat heb je nodig voor extra wagons?

  • Lege drinkpakken of doosjes
  • Flessendoppen
  • Tape
  • Touw

Tip! Handig om bij de hand te hebben is een schaar, lijm en plakband. En, je kunt natuurlijk ook een auto, boot of vliegtuig maken.

Power of Play speeltip

Stap 1: De basis van de trein

Pak een wat groter en een wat kleiner leeg drinkpak of doosje. Beide kun je alvast versieren door er oude kranten of gebruikt inpakpapier op te plakken, of met stiften. Plak beide onderdelen daarna op elkaar met lijm of tape. Plak het kleine doosje niet in het midden maar aan één kant, zoals hiernaast.

Power of Play speeltip

STAP 2: Maak de schoorsteen van de trein

Een stoomtrein kan natuurlijk niet zonder schoorsteen waar de rook uit komt! Deze kun je maken van een stuk opgerold papier of karton, of van een lege rol keukenpapier. Bepaal zelf of je een hoge of een lage schoorsteen wil. De schoorsteen plak je naast het kleine doosje/drinkpak op de trein.

Power of Play speeltip

STAP 3: MAAK DE WIELEN VAN DE TREIN

Nu nog de wielen van de trein, zodat de trein kan gaan rijden. Lijm flessendoppen, lege waxinelichtjes of uitgeknipte kartonnen wielen op de trein. Wel meer dan twee, want een trein heeft héél veel wielen aan elke kant. Nu kun je de trein nog verder versieren, bijvoorbeeld door raampjes of een machinist te tekenen of uit te knippen en op de locomotief te plakken.

Power of Play speeltip

Stap 4: Extra wagons

Nu de locomotief af is, kun je met doosjes, drinkpakken en flessendoppen die je over hebt extra wagons maken. Versier de doosjes en plak ook hier wielen op met lijm. Je kunt de locomotief en wagons aan elkaar maken met stukjes touw. Zo kan de hele trein in één keer verplaatsen.

Deze speeltip komt uit het project Power of Play van Jantje Beton en Right to Play. Power of Play is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

349 x gedaan!
Ik ga dit ook doen!

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Bellenracen

Doe de bellenrace! Alles wat je nodig hebt, is een bellenblaas en iets om een start- en eindstreep te maken. Iedereen klaar? Lees dan deze speeltip.

208 x gedaan!

Speeltip van Marlies: 21’en

21’en

Tijdens het thuiswerken kun je mooi samen met je kind(eren) af en toe een speelpauze inlassen. Een spel dat Marlies vroeger veel speelde met haar broer was 21’en!

263 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton