krajicek foundation

De kracht van samen sporten én spelen

Een plek vinden om te spelen… Dat kan soms wel een uitdaging zijn. Vroeger was er op iedere hoek van de straat wel een speelplek te vinden. Nu is het echt zoeken. De Krajicek Foundation vormt samen met Jantje Beton en Johan Cruyff Foundation de Buitenspeelcoalitie om meer kinderen en jongeren aan het spelen en bewegen te krijgen. Om beweegarmoede onder kinderen tegen te gaan en (samen)spelen te stimuleren, heeft de Krajicek Foundation inmiddels 126 Playgrounds door heel Nederland gerealiseerd. Freia Goederaad, Marketing- en Communicatiemanager bij de Krajicek Foundation, vertelt over het belang van deze veilige speelplekken en hoe het de buurt samenbrengt!

Beweegarmoede tegengaan

Spelen is echt van levensbelang, geeft Freia aan. “Beweegarmoede lijkt een steeds groter probleem te worden onder kinderen. Kinderen spelen heel weinig en daarvan is nu al de impact zichtbaar, maar ook voor de lange termijn heeft het gevolgen.  Dat is een van de redenen waarom ik voor de Krajicek Foundation ben gaan werken.”

De Krajicek Foundation brengt jeugd in beweging, met als grootste doelgroep de jeugd in aandachtswijken omdat zij structureel minder bewegen dan hun leeftijdsgenoten.  De droom van de Krajicek Foundation is dat alle kinderen in Nederland gelijke kansen hebben de beste versie van zichzelf te worden. Kinderen die regelmatig buiten sporten en spelen zijn niet alleen gezonder, maar ontwikkelen ook sneller hun talenten. Een van de manier waarop de Krajicek Foundation dit doet is met het realiseren van Krajicek Playgrounds.

“Een Krajicek Playground is een veilige plek in de buurt waar iedereen welkom is.”

Samenkomen op de Krajicek Playgrounds

Freia: “Een Krajicek Playground is een veilige plek in de buurt waar iedereen welkom is. Iedere Playground is samen met de buurt ontwikkeld en heeft drie begeleiders. Deze begeleiders zijn onderdeel van het Krajicek Scholarshipprogramma en dit zijn jongeren die een studiebeurs ontvangen. In ruil daarvoor organiseren zij op- en rondom hun eigen Playground sport- en spelactiviteiten.”

De Scholarshippers vervullen een belangrijke rol in het stimuleren van buitenspelen. Niet alleen kennen zij de buurt, ook begrijpen zij de kinderen omdat ze vaak dezelfde achtergrond hebben. Vaak zien de kinderen de Scholarshippers ook als rolmodel en bieden ze een luisterend oor. Freia: “Dit is echt een stukje buurtkracht. Doordat deze jongeren de problematiek in de buurt kennen, voelt het voor de kinderen, maar ook voor de ouders, veilig om hun kind op de Playground te laten spelen. Sport is hierin niet het doel, maar het middel om de kinderen naar buiten te krijgen.”

In het begin zocht de Krajicek Foundation naar plekken waar een Playground nodig was, maar nu zijn de rollen omgedraaid. Tegenwoordig komt de vraag vanuit de buurt of gemeente en gaan zij ermee aan de slag, geeft Freia aan. Freia: “De buurt geeft aan waar behoefte aan is, een speelplek voor de allerkleinsten of bijvoorbeeld een grotere speelplek. Samen met de gemeente en de buurt richten wij de Playgrounds in. Je gaat dus echt uit van de kracht van de buurt.” En dat geldt niet alleen voor het inrichten van de Playgrounds, maar ook voor het verzorgen van sport- en spelactiviteiten op de Playgrounds. Freia: “Iedere week zijn er verschillende activiteiten waar de kinderen uit de buurt aan deel kunnen nemen. Dit organiseren de Scholarshippers en zij betrekken de buurt erbij. Ook organiseren de Scholarshippers een landelijk sporttoernooi met elkaar. Zo trainen de kinderen naar dit toernooi toe. Als het eindelijk zover is, maken ze er echt een uitje van. Met z’n allen gaan ze met een bus naar het toernooi toe en doen ze door de dag heen allerlei nieuwe ervaringen op.”

Fun fact: de Playgrounds van de Krajicek Foundation zijn binnenkort ook te vinden op de Speelkaart van de Speelbeweging

Freia: “Wij vinden het fijn dat de Playgrounds binnenkort ook op de Speelbeweging te vinden zijn, want hoe meer naamsbekendheid, hoe beter! Hoe geweldig zou het zijn om van Nederlandse kinderen Kampioenen buitenspelen te maken, want samen sporten en spelen draagt bij aan kansengelijkheid ”

Over Freia

Freia is 40 jaar en woonachtig in Den Haag. Ze is inmiddels bijna 20 jaar samen met haar vriend en samen verwachten ze op 1 april hun eerste kindje (geen grap)! Buiten haar werk voor de Krajicek Foundation is zij vaak te vinden op het strand om te volleyballen. En ja zelfs in de winter kan dit, want er zijn gelukkig in Den Haag ook hallen om binnen te volleyballen.

4013 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Perfect Earth Animals app

Van gamen op de bank naar lekker buiten!

Gamen, bijna alle kinderen doen het tegenwoordig. Door alle game opties wordt het dan ook steeds moeilijker om ze van de bank te krijgen… Ook Christian Batist zag dit probleem toenemen en kwam met een idee: Perfect Earth Animals!

2947 keer gelezen

Scouting waaghals speeltips

Op zoek naar uitdaging met spelen!

Ben jij klaar voor een uitdaging? Bij Scouting zijn ze altijd in voor een uitdaging. Kinderen en jongeren leren bij Scouting hun grenzen te verleggen en bij elke activiteit nét dat extra stapje te zetten. Een échte hobby voor waaghalzen dus! Met deze tips kun je thuis of bij jou in de buurt ook de waaghals uithangen.

1538 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton