De hele dag buitenspelen met KinderVakanties

De hele dag buitenspelen bij KinderVakanties!

“Als kind was ik altijd bezig. De natuur in, hutten bouwen, speurtochten bedenken. Ik speelde alle mogelijke spellen op straat, lekker door de buurt struinen of op een kleedje op het gras spelen in de zon. Maar ook op een regenachtige dag aan de slag met knutselwerkjes. Alles afhankelijk van het weer, de tijd van het jaar en welke vriendjes er thuis waren tijdens de vakanties…” Tijdens de schoolvakantie kun je als kind de hele dag door spelen. Dat deed Froukje (mede-oprichtster Steunpunt KinderVakanties) vroeger ook, zeker tijdens de schoolvakantie ging zij de hele dag naar buiten. Vaak ging ze met haar familie op vakantie, maar tijdens haar middelbareschooltijd ging ook een keer op zomerkamp. Helaas kan niet ieder kind mee met zo’n vakantiekamp… Daarom is Steunpunt KinderVakanties in het leven geroepen!

De hele dag plezier

Vakantiekampen en vakantieactiviteiten zijn niet voor alle kinderen toegankelijk door de kosten die het met zich meebrengt. Dat is jammer, want ze hebben veel waarde voor kinderen. Lekker de hele dag naar buiten toe. Zonder tablets, televisie, prestaties die je moet leveren of naar school. Nieuwe vrienden maken en nieuwe ervaringen opdoen in een andere omgeving dan thuis.

Het is belangrijk dat een kindervakantie ook niet te vol wordt gepland. Waarom niet? Omdat kinderen dan alsnog niet hun gang kunnen gaan. “Laat kinderen in een omgeving zelf hun tijd invullen en zorg als volwassene dat er leuke uitdagingen zijn. Zorgen voor een goede structuur is daarbij heel belangrijk. Plezier maken en vakantie vieren kan op zoveel manieren! Daarom moet er ook keuze zijn. Samen lol maken zonder rapportcijfer of prestatiedruk. Tegelijkertijd leer je zoveel dingen en dat totaal ongepland,” vertelt Froukje.

Vakanties speciaal voor kinderen

In 2010 is het Steunpunt KinderVakanties opgericht. De organisatie ondersteunt bij het verbeteren van vakantiekampen. Het is hét aanspreekpunt van de branche geworden. Froukje: “Het is leuk om samen met andere organisaties het belang van goede vakantiekampen steeds weer onder de aandacht te brengen. Je gunt alle kinderen van die ervaringen, vol avontuur en nieuwe uitdagingen aangaan. Het is natuurlijk best spannend, maar het maken van nieuwe vrienden is ook fijn.”

Froukje: “Je ziet dat het zo waardevol is voor kinderen. Ik vind het altijd een mooi moment wanneer een kind de bus in stapt en gelijk zegt: ik ga volgend jaar weer mee! Of wanneer een kind de week na het kamp nog steeds in z’n slaapzak wil slapen, om het kampgevoel vast te houden. Dat soort uitspraken, daar doe je het toch voor?”

Op weg naar een mooie samenwerking

Onlangs is de intentie uitgesproken door het Steunpunt KinderVakanties om te gaan fuseren met Stads- en Kinderboerderijen Nederland (vSKBN), NUSO Landelijke organisatie voor Speeltuinwerk en Jeugdrecreatie (NUSO) en stichting Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton. De definitieve besluitvorming vindt in het najaar van 2021 plaats. Froukje: “Het is zo mooi dat er verschillende organisaties zijn die de handen ineen willen slaan om samen sterker te staan. We helpen elkaar, kunnen van elkaar leren en bieden steun aan organisaties. Denk bijvoorbeeld aan collectieve inkoop, uitwisselen van ervaringen en deskundigheidsbevordering. En natuurlijk de belangenbehartiging van kindervakanties. Dit soort dingen krijg je alleen voor elkaar als je samenwerkt.”

Over Froukje

Froukje Hajer woont in Amsterdam, maar komt oorspronkelijk uit het noorden. In haar werk en vrije tijd heeft ze altijd veel met en voor kinderen gewerkt. In 1995 startte ze samen met een vriendin Stichting Kinderwerk op omdat zij het uitvoerende werk met kinderen misten, zoals het organiseren van kinderkampen. En in 2010 heeft Froukje (in samenwerking met een aantal andere organisaties) Steunpunt KinderVakanties opgericht.

1261 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Estafette quiz

Leer elkaar beter kennen door de estafette quiz. Maak samen een lijstje met vragen die je elkaar zou willen stellen. Dit lijstje leg je op

17 x gedaan!

Buitenspeeldag 2020

Coronaproof buitenspelen

Hoe speel je coronaproof buiten (tijdens de Buitenspeeldag op woensdag 10 juni)? Met deze tips hou jij je aan de richtlijnen van het RIVM en de overheid.

3778 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

Hoi, leuk dat je zo enthousiast aan het lezen bent!

Wist je dat je je ook in kan schrijven voor onze nieuwsbrief? Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste speelinspiratie. Veel speelplezier!

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton