Spelen in de winter
praatje

Lea zegt: Elk seizoen buitenspelen!

In de zomer hing ik vroeger de hele dag aan de rekstok of in een boom. Wanneer de bloemetjes begonnen te bloeien, liep ik het liefst buiten. Een beetje lummelen en dromen. Kwam het paddenstoelen seizoen eraan? Dan telde ik de blaadjes die tijdens een koude brieswind de lucht in waaiden. Ook in de winterperiode was ik gewoon buiten aan het spelen, want het koude weer hield mij écht niet tegen!

Glijden van de heuvel met of zonder witte vlokken

Het mooie is juist dat ieder seizoen weer uitdaagt tot andere spelletjes. Ik ben opgegroeid aan de rand van de Biesbosch, dus dat is één groot winterwonderland als het echt goed koud is. Schaatstochten maken, maar ook juist de simpele spelletjes die je in de wijk met de buurtkinderen kon spelen. In het donker in brandgangetjes rennen en nachtwachtje spelen, maar het allerleukste was en is toch wel met de slee van de bolwerken afglijden. Met sneeuw natuurlijk fantastisch, maar doordat de heuvel steil en van gras was, is het ook goed te doen zonder de witte vlokken.

Buitenspelen belangrijk?

Ik heb het idee dat ik zelf veel heb gehad aan het vele buitenspelen, wat ik deed en stiekem nog steeds graag doe. Zo leer je op straat al wat het betekent om samen te werken met andere kinderen. De één wil een hut bouwen, de ander wil op dezelfde plek Annemaria Koekoek spelen. Hoe stem je dat met elkaar af? Daarnaast leer je ook heel duidelijk wat de grenzen van je eigen fysieke lichaam zijn. Dat is handig voor je motoriek, maar ook heel goed voor je zelfvertrouwen. Kan ik zonder nat te worden naar de andere kant van de sloot springen? Tuurlijk! Of toch net mis gegokt? Glij ik niet met mijn fiets uit doordat ik te hard op de gladde straten rij? Auw, een blauwe plek of jippie ik ben het snelst! Dit soort dingen. Heel waardevol.

“Speel met de elementen van het seizoen”

Dus laat zelf zien hoe leuk buitenspelen is en waar je van geniet. Speel ook juist met de elementen van het seizoen. Niets leukers dan fietsen met de wind in je rug of rennen tot je het weer warm hebt.

Speeltip van Lea

Mijn ultieme speeltip die ik met jullie wil delen is:
Maak een fotografie-wandeling. Neem een oude camera of wegwerpcamera mee op pad en ga samen met de kinderen op zoek naar de mooiste elementen uit de natuur en maak hier foto’s van. Denk aan paddenstoelen die tevoorschijn komen tijdens de herfst/winter of bloemen en plantjes die groeien in de lenteperiode. Heb je een paar mooie plaatjes geschoten? Laat ze ontwikkelen en ga samen op zoek naar de naam en eigenschappen van de elementen die je hebt gevonden.

 Over Lea

Lea is 32 jaar en woont samen met haar vriend op een fijn zolderappartement tussen de bomen in de stad. Naast haar werk als programmaleider bij NUSO, fotografeert ze graag en is ze een echte buitenspeler. Samen met haar neefjes van 4 en 5 jaar gaat ze dan ook graag op pad om buitenavonturen te beleven. Oh en… dit wist je nog niet van Lea, maar ze is een enorme waterrat. Spelen in en om het water is het allerleukste wat er is.

Over NUSO

Voldoende, kwalitatief goede speelruimte is superbelangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Als branchevereniging maakt NUSO zich hard voor het behoud van speeltuinen die in beheer van de buurt zijn en werken we samen aan uitdagende, vernieuwende verenigingen die meegaan met de toekomst.

1298 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Lekker buitenspelen in de winter met Buitenspeler Klaas!

Lekker buitenspelen in de winter met Buitenspeler Klaas!

“Als kind kun je heel veel buitenspelen en dat moet je ook doen! Binnen zitten kun je als volwassene altijd nog,” zegt Klaas en daar heeft hij helemaal gelijk in. Klaas is Buitenspeler en wil met deze rol graag een voorbeeld zijn voor andere kinderen. Benieuwd naar zijn buitenspeelavonturen in de winter?

5948 keer gelezen

Spelen in de winter

Kom op! Lekker naar buiten en spelen in de sneeuw

“Mam, mam, het is helemaal wit buiten!! Het heeft gesneeuwd!” Snel spring ik uit bed en spiek door het gordijn. Er ligt inderdaad een flink pak sneeuw. Mijn hart maakt een sprongetje. “Kom op, we gaan naar buiten!” Nog geen tien minuten later staan we buiten en spelen we in de sneeuw.

2431 keer gelezen

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton