praatje

Zoveel voordelen van bewegen in de buitenlucht!

Nog een paar weken en het is zomervakantie! En wat is het dan heerlijk om urenlang, zelfs dagenlang achter elkaar buiten te spelen! In de zomer is het niet alleen fijn om buiten te spelen, maar er zijn ook veel voordelen van lekker bewegen in de zomerse buitenlucht.

“Spelen zonder supervisie van een volwassene”

Zo las ik laatst dat het voor de sociale ontwikkeling van kinderen heel bepalend is dat ze ook kunnen spelen zonder supervisie van een volwassene, zoals een ouder of leerkracht. Dat ze leren het samen gezellig te hebben, ze een onderlinge ruzie zelf kunnen oplossen en ze weten hoe ze om kunnen gaan met het gedrag van dat ene vervelende kind (…). 

Mijn kinderen en buitenspelen

Gelukkig houden mijn kids erg van buitenspelen. Maar het zijn natuurlijk verschillende karaktertjes en dus houden ze wel van verschillende activiteiten. Floortje, mijn oudste, is bijvoorbeeld dol op balspelletjes. Ze hockeyt en als ze buiten speelt in de buurt, is het vrijwel altijd met een bal. Daarnaast vindt ze Lummelen erg leuk. Ken je dat? Het is een balspelletje waarbij de lummel (ook wel de pineut genoemd, haha) tussen de andere kids moet staan. De kids moeten proberen de bal over te gooien naar de ander zonder dat de lummel de bal te pakken krijgt.

“Dit is altijd lachen gieren brullen.”

Willemijn is onze turnster. Ze hangt altijd ondersteboven, springt en rolt de hele dag door. Ze heeft weinig nodig om zich te kunnen vermaken en kan uren bezig zijn met het oefenen van de radslag en de handstand. In de zomer is dat helemaal fijn, met je handen in het gras en je blote voeten tegen de buitenmuur. Het liefst hangt ze ondersteboven met al haar vriendinnen. Dus zodra het buiten kan, trekt ze de buurt in om haar gymclubje te verzamelen.

En Otis? Tja… hij is nog maar drie jaar en vindt eigenlijk alles leuk, zolang zijn zusjes maar meedoen. Dus hij is vaak de lummel (arme ziel) en oefent ook graag de koprol met Willemijn. Of samen met zijn zusjes springen op de trampoline, steevast gierend van het lachen om gekke bewegingen, die de ander maakt, en dan uiteindelijk liggend over elkaar eindigen. Ook een échte hit. En zand en water natuurlijk! We hebben een klein zandbakje voor hem en een watertafel. Je kunt hem niet blijer maken. 

En wat doet mama al die tijd? Genieten. Alle clichés zijn waar: niets fijners dan kinderen die zich vermaken. Als de kids vakantie vieren, dan vieren papa en mama ook vakantie. Dus ik heb zin in de zomer!

Over Cindy

Cindy is getrouwd en moeder van Floortje (9), Willemijn (7) en Otis (3) en stiefmoeder van Twan (13). Ze woont met haar gezin in de eeuwenoude Hanzestad aan de IJssel: Kampen.

1968 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER INSPIRATIE

Je eigen vulkaan maken

Je eigen vulkaan maken

We kennen allemaal wel de fles cola waar een pepermuntje in wordt gedaan en er een vulkaan ontstaat. Maar wist je dat… je ook een vulkaan kunt maken met huishoudelijke materialen?

280 x gedaan!

Speeltips

Bliklopen 2.0

Bliklopen 2.0 met de hele buurt! Maak eerst teams. Vier teamleden gaan bliklopen en één is ‘reporter’. De reporter maakt een geweldig filmpje van de

200 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton