Zorg dat kinderen vooral wel buiten blijven spelen
praatje

Zorg dat kinderen vooral wel buiten blijven spelen

De afschuwelijke dood van de 9-jarige Gino leidt bij verschillende ouders tot de vraag: ‘Kan mijn kind wel veilig buitenspelen?’ Gino was immers aan het buitenspelen in een openbare speeltuin toen hij slachtoffer werd van een onbeschrijflijk misdrijf. Het is de ultieme nachtmerrie van iedere ouder en mijn gedachten zijn dan ook bij de ouders en nabestaanden van Gino.

De vraag die andere ouders nu hardop stellen over de veiligheid van buitenspelen, kan ik als vader goed begrijpen. Tegelijkertijd is Nederland een land waar kinderen feitelijk veilig kunnen buitenspelen. Zo’n vijftig jaar geleden was buitenspelen voor veel kinderen levensgevaarlijk vanwege het autoverkeer. Zo kwamen er in 1972 in totaal 3262 Nederlanders om het leven, waarvan 457 kinderen onder de 14 jaar. Dat was aanleiding voor de oprichting van Pressiegroep ‘Stop de Kindermoord’. Om ervoor te zorgen dat kinderen veilig konden buitenspelen, organiseerde de Pressiegroep verschillende activiteiten, waaronder de Nationale Straatspeeldag. Al vijftien jaar zet Jantje Beton dit initiatief voort onder de Nationale Buitenspeeldag.

Veiliger

Een dag die afgelopen woensdag plaatsvond en waarbij ruim 100.000 kinderen vrij en veilig konden buitenspelen. In de afgelopen decennia is buitenspelen veiliger geworden. Zo kwamen er in 2021 ‘slechts’ zeventien kinderen om het leven door een verkeersongeluk. Nog steeds te veel, maar het gaat de goede kant op. Tegelijkertijd maakt 15 procent van de ouders zich nu zorgen over de ‘sociale onveiligheid’ (onderzoek Jantje Beton 2019). Zo geven deze ouders aan dat er minder sociale cohesie of controle is in de buurt. Uit ons recente onderzoek (2022) blijkt dat een derde van alle ouders en kinderen géén afspraken met elkaar maakt over het buitenspelen. Deze ouders weten niet waar, wanneer en met wie hun kinderen buitenspelen.

Ouders die zich, mede als gevolg van alle berichten over het tragische incident in Zuid-Limburg, oncomfortabel voelen om hun kind te laten buitenspelen, wil ik graag een advies geven: ga open en eerlijk met je kind in gesprek over je gevoelens en angsten. Bespreek ze samen en maak afspraken over het buitenspelen. Ga desnoods (tijdelijk) mee naar de speelplek. Maak ook afspraken met andere ouders uit de buurt over wie er een oogje in het zeil houdt als het om jonge kinderen gaat. Laat je kind daarnaast vaker buitenspelen in door vrijwilligers beheerde speeltuinen, waar sprake is van sociaal en pedagogisch toezicht.

Socialer

Maar trap niet in de valkuil om kinderen het buitenspelen volledig te onthouden. We zien nu al dat 17 procent van de kinderen nooit buitenspeelt tegenover 8 procent vier jaar geleden. Kinderen worden gelukkiger, gezonder en socialer van buitenspelen. Laten we hen als volwassenen alle ruimte en vertrouwen geven om onbezorgd en veilig van hun jeugd te genieten.

Net zoals wij dat ook hebben gedaan toen wij jong waren. Blijf buitenspelen.

Over Dave

Dave is vader van een dochtertje (3,5 jaar). Hij hoopt dat zij net zo lekker kan genieten van buitenspelen, zoals hij zelf als kind ook deed. Daarnaast is Dave directeur van Jantje Beton.

Bron: AD.nl

1902 keer gelezen

Ik wil dit delen

Meer weten

MEER TOFFE SPEELTIPS

Superbellen blazen

Wil je ook supergrote bellen blazen? Met deze tip gaat dat zeker lukken. Alle benodigdheden heb je vast al in huis. Nieuwsgierig? Lees dan deze speeltip.

164 x gedaan!

DOE MEE MET DE JANTJE BETON SPEELBEWEGING

1164x792_icoon_Wijzende vinger_blauw

DEEL JOUW SPEELTIP

Heb jij een leuke, stoere, spannende of creatieve speeltip? Wij ontvangen ze heel graag! Hoe meer tips, hoe meer speelvreugde. Dank je wel!

blauw_JB_Mail

BLIJF OP DE HOOGTE

Word gratis lid van onze speelbeweging! Ontvang maandelijks de allerleukste speelinspiratie én steun de missie om kinderen meer te laten spelen.

blauw_JP_euro

STEUN BUITENSPELEN

Je kunt Jantje Beton op allerlei manieren steunen. Bijvoorbeeld door geld te geven. Help je ook mee om spelen mogelijk te maken?

STUUR EEN TIP IN

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.

Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.

JA, IK HOU VAN SPELEN!

Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.

Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton