
Punten scoren
Is er op het schoolplein een kale muur? Pak dan wat stoepkrijt en teken met leuke kleuren rondjes van verschillende grootte en zet er een cijfer in.
“Maaaaam! Ik verveel me.” Klinkt het bekend in de oren? Het is een vaak voorkomende zin die kinderen eens in de zoveel tijd roepen. Al hebben ze bergen met speelgoed, het kan alsnog voorkomen dat ze zich vervelen. Dr. Wijnand A.P. van Tilburg is experimenteel sociaal psycholoog aan de University of Essex. Voor zijn werk doet Wijnand onderzoek naar diverse situaties en hoe mensen zich daarbij gedragen, waaronder verveling. Want niks is zo vervelend als vervelen. Toch?
Psychologen beschouwen ‘vervelen’ als een emotie, vertelt Wijnand. “Het is een korte, maar zeer sterke emotie. Deze emotie kan opspelen bij een bepaalde activiteit of bij het gebrek eraan. Op zo’n moment kun je je compleet zinloos voelen en ben je niet meer in staat om je te concentreren op hetgeen dat dat moment gebeurt.” En wat doe je als je je verveelt? Meestal ga je direct op zoek naar een oplossing om de verveling weer kwijt te raken.
Wijnand: “Verveling kan optreden op korte, maar ook lange termijn. Voor verveling op de lange termijn moeten we echt waakzaam zijn, want dan kan het een probleem worden. Op korte termijn je vervelen is niet eens zo slecht. Het helpt ons om alternatieven te zoeken. Zeker bij kinderen. Zij hebben een grote fantasie en gaan dan het liefst op avontuur om nieuwe dingen te ontdekken. Dat is natuurlijk juist heel positief!”
Tijdens het doen van onderzoek naar verveling is Wijnand erachter gekomen dat de houding van de maatschappij ten opzichte van verveling zeer negatief is, maar onderzoek laat ook zien dat het gewoon een hedendaagse emotie is. We hebben er allemaal weleens mee te maken, zegt Wijnand. “Het is echt niet gek om je te vervelen. Ik vind eigenlijk dat vervelen op de korte termijn genormaliseerd moet worden.”
“Iedereen reageert anders op verveling.”
Wijnand: “In mijn onderzoek naar verveling heb ik voornamelijk gekeken naar wat verveling doet met mensen en welk gedrag ze daardoor gaan vertonen. Zo gaan sommige mensen ongezond eten als ze zich vervelen, terwijl anderen boos worden of juist elkaar helpen om zich niet meer te vervelen.”
Een veelgestelde vraag voor Wijnand is dan ook of vervelen nu positief of negatief is. “Als deze vraag aan mij wordt gesteld, dan zeg ik altijd dat het bij verveling er echt aan ligt hoe mensen ermee omgaan. Het is niet per se goed of slecht. Je kunt het wel vergelijken met bang zijn. Soms is het juist goed om even bang te zijn, maar natuurlijk niet langdurig. Dat is eigenlijk hetzelfde als bij vervelen.”
Wat moeten we doen als de welbekende zin ‘ik verveel me’ door het huis wordt geroepen? Wijnand heeft voor twee situaties tips, namelijk:
Wijnand is 38 jaar, werkt in Essex in Engeland en woont daar ook samen met zijn vrouw. Naast de diverse interessante onderzoeken, die hij tijdens zijn werk uitvoert, is Wijnand veel bezig met muziek maken, programmeren en is hij graag buiten te vinden.
Is er op het schoolplein een kale muur? Pak dan wat stoepkrijt en teken met leuke kleuren rondjes van verschillende grootte en zet er een cijfer in.
Zoek twee grote stokken en een stuk touw met een ringetje eraan (bijv. het ringetje van een sleutelhanger). Doe het touw dubbel en knoop het
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We gebruiken deze gegevens om je te informeren over onze activiteiten. Als je de mails niet meer wilt ontvangen, geef ons dat dan door via info@speelbeweging.nl.
Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton.
Door GRATIS lid te worden van de speelbeweging ontvang je maandelijks de leukste speeltips, interssante speelweetjes en stoere speelverhalen in jouw mailbox. We sturen je 1 tot 2 mails per maand.
Jantje Beton registreert jouw gegevens volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Meer informatie lees je in het privacybeleid van Jantje Beton